Aki életét áldozta hivatásáért – felavatták Kövecs Gergő posztumusz tűzoltó hadnagy síremlékét
Kultúra
2014. okt. 28.

<p style="text-align: justify;">Az esztergomi tűzoltó 2013. november 1-jén halt hősi halát mentés közben a Rám-szakadéknál, amikor egy kirándulót próbált megmenteni. Az esztergomi tűzoltólaktanya előtt több százan <a href="https://www.szeretgom.hu/content/74187-tobb-szazan-emlekeztek-meg-a-penteken-elhunyt-tuzoltora">gyújtottak gyertyát</a> az elhunyt tűzoltó emlékére, később pedig ugyanitt <a href="https://www.szeretgom.hu/content/75757-kovecs-gergo-emlektablajanak-felavatasa">emléktáblát helyeztek el</a> tiszteletére. Majd posztumusz hadnaggyá léptették elé és a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete neki ítélte az <a href="https://www.szeretgom.hu/content/75703-posztumusz-lett-az-ev-tuzoltoja-kovecs-gergo">Év Tűzoltója 2013 díjat</a> is.</p>
<p style="text-align: justify;">2014. október 27-én Dorogon az esztergomi tűzoltóság és a Komárom-Esztergom megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság köteléke síremléket avatott a fiatalon elhunyt tűzoltó örök emlékének adózva.</p>

A síremlékavatáson részt vett dr. Bakondi György tűzoltó altábornagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója, a gyászoló család, a társszervek megyei vezetői, a megyei igazgatóság és a tűzoltóságok állománya, valamint Dorog és Esztergom polgármestere és rendőrkapitánya.
 
A Himnusz után Czomba Péter tűzoltó ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató méltatta a posztumusz hadnagy életútját. Mint elmondta, minden ember azzal a szándékkal él, hogy jelet, emléket hagyjon maga után. Kövecs Gergő a rászorulók segítését tekintette életcéljának, hiszen amellett, hogy hivatásos tűzoltó volt, szabadidejében mentőápolóként is dolgozott. Kövecs Gergő hivatástudata mindenekfölött állt, ami példaértékű hagyaték. Tudta, hogy ahová megy, ott mások a segítségére szorulnak.
 
Az igazgató után Debrődi Gábor, a Kresz Géza Mentőmúzeum igazgatója emlékezett meg Kövecs Gergőről. Felidézte a hadnagy mentőápolós munkásságát, elhivatottságát, segítőkészségét. – Példamutató élete és áldozata mély nyomot hagyott a szívünkben, amely kísérni fog egész életünkön át – mondta Kövecs Gergőről, hozzátéve, hogy távozásával egy energikus, reményekkel, tervekkel teli élet búcsúzott el tőlünk.
 
A két beszéd után Kis-Maly László, a dorogi Bányásztemplom esperese, plébánosa felszentelte a nyughelyet, a megjelentek elhelyezték koszorúikat a sír előtt, végül felcsendült a Szózat és az Il Silentio.

 

Forrás: szeretgom.hu, katasztrofavedelem.hu

Fotó: Stolczenberger Klára tű. hdgy. - KEM KI

(forrás)