Eredményes anomáliák

Eredményes anomáliák

2014. 10. 13. 15:20

A tegnapi választások eredményeit valószínűleg ma már nem kell bemutatni senkinek, így inkább összeszedtük a legérdekesebb adatokat közülük.

Városunk polgármestere Romanek Etelka, a Fidesz-KDNP jelöltje lett, de több olyan szavazókör is van, ahol Tétényi Évát látták volna újból szívesen a város élén. Mind a Bánomi lakótelepen, mind a Béke téren élők úgy gondolták, hogy érdemes lenne Tétényinek öt évet megszavazni, ugyanis a 6-os és a 7-es szavazókörben is az ex-polgármesterasszonyra voksoltak a legtöbben. Ha Kertváros önálló település lenne, akkor most Tétényi Évának hívnák ott a polgármestert, ugyanis a 27-es szavazókörön kívül mindenhol nyert a városrészben. Összesen 9 szavazókört sikerült megnyernie a 27 körül, de több olyan is volt, ahol hajszálon múlt az eredmény. A 7-es szavazókörben 7-en, a 8-asban 12-en, a 14-esben 3-an szavaztak többen Romanek Etelkára, de például a 12-esben pont, hogy Tétényi oldalára billent a mérleg nyelve két szavazatnak köszönhetően.

 

 

A  "tétényista" körökhöz tartozó választókerületekben is a fideszes jelöltek nyerték a képviselői posztot, így fordulhatott elő, hogy például a 6-os szavazókörben Tétényi Éva 46,95%-os eredménye mellett a FIDESZ-KDNP jelöltje, Dr. Alberti Péter 49.1 %-ot ért el.

 

A 3. helyért Stámusz Andrea, a Jobbik jelöltje és Körmöczi Miklós független jelölt versenyzett. Érdekes volt látni, hogy egy országos párt által támogatott jelöltet milyen sokszor előz be egy teljesen független, Körmöczi ugyanis 8 szavazókörben ért el 3. helyezést.  Ellenbne a 10-es választókerületben Stámusz Andreát csupán 8 szavazattal előzte meg a fideszes jelölt, ami kevesebb mint 1 %-ot jelent.

 

 Gál Tamás, aki EVT-s színekben indult, a vártnál sokkal rosszabbul szerepelt. Például az 1-esben 0, a 3-asban 1, a 8-asban 2, 10-esben 1 szavazatot kapott. Nemhogy a polgármesteri szék, de még a képviselőségi poszt is távol került tőle, ugyanis a 8. választókerületben a fideszes Eck András nyert, és még listáról sem tudott bejutni.

 

Érvénytelen szavazatok száma viszonylag kevésnek mondható, ugyanis 123 darab volt, melyek közül a legtöbbet a 4. választókerületben adtak le (64 darab), legkevesebbet pedig az elsőben (9 darab).

 

A képviselőjelöltek 2. helyezettei is érdekesen alakultak. Vannak közöttük pártokhoz tartozóak, és sok független is. Az első kerületben például Sáska János (független) kicsit több mint 10 %-kal marad a nyertes Erős Gábortól (Fidesz-KDNP). A 10 választókerületből 4 helyen lettek másodikak a Haladó Esztergomért Egyesület jelöltjei, 3 helyen a Jobbik jelöltjei és 3 helyen a független jelöltek.

 

 Környékünk települései

 A legnagyobb szomszédunkon, Dorogon bejött a papírforma: Dr. Tittmann János immáron függetlenként irányíthatja a várost a következő ciklusban. A régi/új polgármester a szavazók 67.85 %-ának a bizalmát nyerte el, míg a második helyet elért Nagy Attila csak 13.61 %-ának. Ez utóbbi adat annyira meglepőnek nem mondható, ugyanis a város összes választókerületében nyert a független jelölt a kormánypártival szemben. Érdekes helyzet alakult ki a járás harmadik legnagyobb településén, Nyergesújfalun is, ugyanis a fideszes Mihelik Magdolna mellé megválasztott a képviselő-testületet 4 fideszes és 4 független jelölt alkotja majd.

 

A Komárom–Esztergom megyei közgyűlésnek 9 fideszes, 3 jobbikos, 2 MSZP-s és 1 DK-s tagja lett.

2014. 10. 17. 19:09

 "Az esztergomi Fidesz valóban teljesen megújult. György Róbert elnöksége alatt, simán hozta a párt az országgyűlési választást Völner Pálnak, az EU választást és Romanek Etelka is megnyerte a választást.
Ez a "régi" Fidesszel nagyon valószínűen nem sikerült volna. Véleményem szerint valahol itt záródott le véglegesen a Meggyes-korszak Esztergomban. Ez a Fidesz már nem az a Fidesz. Bízom benne mihamarabb tudnak majd végre bizonyítani is."

 

 

No, azért ne ámitsuk magunkat  ennyire, a Kádár korszaktól csak annyiban változtak a dolgok, hogy több párt létezik. De a pártdiktatúra az maradt.

Most is felülről mondják meg mit kell, mit szabad és mit nemszabad csinálni. Lásd: Ángyán József.

Valaki irta korábban, hogy az emberek hamar felejtenek. Bizony igy van.

Talán már azt is elfelejtették, amit a wikileaks nyilvánosságra hozott Orbánról: "Ne azt nézzék, hogy mit mondok újraválasztásom érdekében, hanem hogy mit cselekszem utána" mert az emberek inkább pozitiv jó dolgokat szeretnek hallani, mint az igazságot.

A nyirkai jóslatot, pedig egyenesen maszlagnak tekintik legtöbben, ami a "Kiskanász"-ról igy vélekedik.: többek között.  Szépen beszél, de rondán cselekszik. Zsákja feneketlen.  (A Paprika Jancsit most hagyjuk ki a buliból) 

 

2014. 10. 16. 21:27

Egy dolgot mindenképpen el kell ismerni! Hiába fújtak sokan - még a Fideszben is - György Róbertre, amikor bejelentette, hogy a régi testület tagjai mehetnek a lecsóba és hiába hitetlenkedtek, akiknek ez volt a feladata. Az esztergomi Fidesz valóban teljesen megújult. György Róbert elnöksége alatt, simán hozta a párt az országgyűlési választást Völner Pálnak, az EU választást és Romanek Etelka is megnyerte a választást.
Ez a "régi" Fidesszel nagyon valószínűen nem sikerült volna. Véleményem szerint valahol itt záródott le véglegesen a Meggyes-korszak Esztergomban. Ez a Fidesz már nem az a Fidesz. Bízom benne mihamarabb tudnak majd végre bizonyítani is. 

2014. 10. 14. 10:56

Miért jó ez a pártoknak? Totális fidesz többség. Nyilvánvaló volt, ha megegyeznek az indulni vágyók, és minden körzetben 1 jelölt indul a fideszessel szemben, minden pártból 2-3 képviselő lehetett volna az új testületben. Úgy tűnik, hogy Esztergomnak még évtizedekre van szüksége, hogy felnőtté váljon. Gratulálok minden győzni vágyónak!  Remélem az elkövetkezendőkben a giga fejlődés nem marad el!

2014. 10. 14. 7:19

Nagyon ide kívánkozik az ILLÉS együttes egyik slágere :

1. Azt hiszed, hogy nyílik még a sárga rózsa,
Azt hiszed, hogy hallgatunk a hazug szóra,
Azt hiszed, hogy mindig mindent megbocsátunk,
Azt hiszed, hogy megtagadjuk minden álmunk,
Minden álmunk.
Refl. Virágok közt veled lenni,
Tudom, szép volna, kedvesem
Virág sincsen, te sem vagy már,
Miért hagytuk, hogy így legyen?
Virágok közt veled lenni,
Tudom, szép volna, kedvesem
Virág sincsen, te sem vagy már,
Nem ad választ ma senki sem!
2. El ne hidd azt, bárki mondja, hogy ez jó így,
El ne hidd, hogy minden rendben, bárki szédít,
El ne hidd, hogy megváltoztunk vezényszóra,
El ne hidd, hogy nyílik még a sárga rózsa,
Sárga rózsa.
Refl.

Már több mint negyven éve megénekelték a tutit.

2014. 10. 14. 7:12

Kár, hogy nyomozni kell ahhoz, hogy egy nyilatkozatot megtaláljon az ember, főként az, akinek nincs facebookja. Vajon az ötezres támogatói körből hánynak van, és hánynak nincs? Ráadásul úgy emlékszem a szeretgom oldalát 4 éven át (meg egy kicsit előtte is) nagy előszeretettel használta Tétényi Éva a kapcsolattartásra. Ettől függetlenül igazavan a kommentelőnek, Tétényi gratulált és megköszönt!

2014. 10. 13. 22:44

sokkal inkább egy iskolai tanórát, ahol a diákoknak az a feladatuk, hogy vitázzanak, és ahol a tanárnak függetlenként kell helytállnia

Jól értem, hogy a képviselők a diákok, a polgármester meg a tanár? Ne már, hát ennyi nem ment át 4 év alatt, hogy a valós felállás alapvetően az, hogy a város a szekér, a képviselői többség az a bakon ülő kocsis, a polgármester meg a ló ami arra mehet amerre a képviselők mondják neki és engedik? Persze ha a ló elég tökös, akkor ő diktálhat a kocsisnak, de az alapfelállás nem ez.

Azt gondolom, hogy az emberek nem készek még az ő általa képviselt elvekre

Mely elvek is pontosan ezek? 

 

2014. 10. 13. 22:15

Elég irónikus (nekem legalábbis), hogy pont a focit hozttad fel Évával szemben példának:D

Én nem ezt hoznám fel, sokkal inkább egy iskolai tanórát, ahol a diákoknak az a feladatuk, hogy vitázzanak, és ahol a tanárnak függetlenként kell helytállnia, és nem kedvezhet egyik félnek sem, csak mert valakivel mondjuk jobban jóban van.

Azt gondolom, hogy az emberek nem készek még az ő általa képviselt elvekre, én nem a Romanek Etelkát akarom bántani, mert én őszintén őt sajnálom a legjobban, de hogy valaki úgy nyerjen meg egy választást, hogy meg sem szólalt, ahhoz valóban remek kormánypárti támogatás és kiállás kell. 

Szerintem, ezt magyarázhatnánk órákon, ha nem napokon keresztül, hogy miért így lett és nem másként, de úgy gondolom, hogy a tény, hogy Tétényi Éva most egymaga érte el azt a sikert, amit a fidesznek csak több tízmilliós csúnya kampányon keresztül tudott elérni, az már félsiker. Mégha az eredmény nem is ezt tükrözi..

2014. 10. 13. 22:00

Éva pont azt az elvet vallotta, hogy ő maga független független ként, ha valaki kompromisszum kész vele szemben, akkor bárkivel párthovatartozás nélkül szóba áll és le ül vele egy asztalhoz. Így ő mint független független polgármester tudott volna közvetíteni mindenki között, ám ugyebár a pártérdekek többeknek fontosabbak voltak..

Ha valaki úgy dönt, hogy kimegy a pályára focizni, akkor azt ne egyedül tegye, hanem egy 11 fős csapattal.  Főleg, ha az ellenfél 11 fővel áll fel vele szemben. 

Tétényi Éva kiment a "focipályára" teniszezni, vitte a kis ütőjét meg minden, az ellenfél sorra lőtte neki a gólokat 4 évig. Az ember azt hinné, hogy 4 év alatt csak feltűnt, hogy ezen a pályán fociznak és nem teniszeznek...

2014. 10. 13. 21:54

Na álljunk csak meg egy szóra!! Ancsus, azért mert Ön tájékozatlan, kérem ne szapuljon másokat, inkább járjon utána a dolgoknak mielőtt állít valamit, ami nem is igaz, mert így csak magáról állít ki egy bizonyos bizonyítványt! Ugyanis Tétényi Éva vereségét követően éjfél után 8 perccel ezt posztolta:

Gratulálok Romanek Etelkának és a Fidesz-KDNP jelöltjeinek, akik megnyerték az esztergomi önkormányzati választást!

Köszönöm a rengeteg biztatást, szeretetet, segítséget, ölelést, mosolyt és a könnyeket! Esztergom elvesztett egy lehetőséget, de nyert több ezer tudatos civilt, akik egyenes gerinccel és tiszta tekintettel nézhetnek gyermekeik szemébe.

Az elmúlt négy évet senki nem veheti el tőlünk, azoktól, akik hiszünk az igazságban, tisztességben, egymásban.
A kampányzáró október 15-én 16 órakor Párkányban, a Városi Galériában lesz Tétényi Évával.

Ha megenged egy javaslatot, máskor inkább járjon utána a dolgoknak, mintsem hazugságokat állítson és ezzel is csak szítsa a feszültséget (én legalábbis felháborodtam a kommentjét olvasva)!

Cserép János véleményével egyet értek olyan szempontból, hogy így biztosabb sikere lehetett volna, viszont azzal már nem az lett volna amit képviselt négy éven keresztül, mert Éva pont azt az elvet vallotta, hogy ő maga független független ként, ha valaki kompromisszum kész vele szemben, akkor bárkivel párthovatartozás nélkül szóba áll és le ül vele egy asztalhoz. Így ő mint független független polgármester tudott volna közvetíteni mindenki között, ám ugyebár a pártérdekek többeknek fontosabbak voltak..
Nem kell szeretni Évát, de ha valaki valami jót csinál, azt attól függetlenül, hogy szeretem e vagy sem, de el kell ismerni!

2014. 10. 13. 18:58

Egy felállás biztos nem tett volna jót a városnak: az pedig az elmúlt 4 éves: 10:1. Szóval nemcsak, hogy megérdemelt bukás volt (3000 szavazat elvesztésével), hanem még szerencsés is a városnak.

Legalább így utólag illene ezt belátnia a vesztesek támogatóinak is.

2014. 10. 13. 18:26

Ha pusztán abból indulunk ki, hogy 3-400 szavazatkülönbség volt Romanek és Tétényi között, abból statisztikailag az következik, hogy Tétényi csapatának meg kellett volna nyernie a körzetek kb. felét. És Tétényinek bent kellene ülnie a képviselőtestületben, mert összeszedett volna annyi töredékszavazatot a csapata, hogy ő bekerüljön listáról.

Hol a difi? Hát ott, hogy Tétényinek nem volt csapata. 

Ha a plakátokon az van, hogy Tétényi Évával és csapatával a városért talán sokan olyanok is rászavaztak volna, akik pont ezt a csapatot hiányolták, és nem hitték el, hogy még öt év Tétényi vs. tíz fideszes képviselő felállásból nem csak a baj lesz. De még nélkülül is Tétényi 5000 szavazója 3-4 körzetet meg kellett volna, hogy nyerjen Tétényi egyéni jelöltjének, ha lett volna ilyen.

És ha castingol Tétényi magának 10 embert, abba beleférhetett volna 2-2-2 jobbikos, lmp-s, balos (együttműködés nélkül ugye listáról 1-1-1-re számíthatnak, tehát ez nagyon jó deal), ezzel "megvéve", hogy ne induljon az adott pártból senki ellene pm-ként. Ez nem mutyi, ez kéremszépen stratégia. Lett volna.

Enélkül szerintem Tétényi - műkedvelő politkusként, aki a játék lényegét sem érti igazán - megérdemelten bukta el a vasárnapot.

2014. 10. 13. 18:14

Bocs'. Cserép Jánosnak akartam címezni. :-(

2014. 10. 13. 18:10

Kösz, hogy idehoztad a cikket. Elolvastam.

A legutolsó ATV-s szerepléséhez képest normális hajjal és normális ruhában adott interjút.

Szomorú, hogy nem is érti, mi történt a 4 év alatt és vasárnap.

2014. 10. 13. 17:45

Nyilván ezért nem ért rá kiadni egy helyi közleményt, amelyben elismeri a vereséget, gratulál a győztesnek és biztosítja arról, hogy nem kell az előszobában időznie, mint neki Meggyes távozása idején. Még mindig ez a zsándárkozás, komolyan, kicsit szánalmas. Egy kis gesztus többet érne, jobban mutatná a tartást, az erőt.