Eredményes anomáliák
Közélet
2014. okt. 13.

<p style="text-align: justify;">A tegnapi választások eredményeit valószínűleg ma már nem kell bemutatni senkinek, így inkább összeszedtük a legérdekesebb adatokat közülük.</p>

Városunk polgármestere Romanek Etelka, a Fidesz-KDNP jelöltje lett, de több olyan szavazókör is van, ahol Tétényi Évát látták volna újból szívesen a város élén. Mind a Bánomi lakótelepen, mind a Béke téren élők úgy gondolták, hogy érdemes lenne Tétényinek öt évet megszavazni, ugyanis a 6-os és a 7-es szavazókörben is az ex-polgármesterasszonyra voksoltak a legtöbben. Ha Kertváros önálló település lenne, akkor most Tétényi Évának hívnák ott a polgármestert, ugyanis a 27-es szavazókörön kívül mindenhol nyert a városrészben. Összesen 9 szavazókört sikerült megnyernie a 27 körül, de több olyan is volt, ahol hajszálon múlt az eredmény. A 7-es szavazókörben 7-en, a 8-asban 12-en, a 14-esben 3-an szavaztak többen Romanek Etelkára, de például a 12-esben pont, hogy Tétényi oldalára billent a mérleg nyelve két szavazatnak köszönhetően.

 

 

A  "tétényista" körökhöz tartozó választókerületekben is a fideszes jelöltek nyerték a képviselői posztot, így fordulhatott elő, hogy például a 6-os szavazókörben Tétényi Éva 46,95%-os eredménye mellett a FIDESZ-KDNP jelöltje, Dr. Alberti Péter 49.1 %-ot ért el.

 

A 3. helyért Stámusz Andrea, a Jobbik jelöltje és Körmöczi Miklós független jelölt versenyzett. Érdekes volt látni, hogy egy országos párt által támogatott jelöltet milyen sokszor előz be egy teljesen független, Körmöczi ugyanis 8 szavazókörben ért el 3. helyezést.  Ellenbne a 10-es választókerületben Stámusz Andreát csupán 8 szavazattal előzte meg a fideszes jelölt, ami kevesebb mint 1 %-ot jelent.

 

 Gál Tamás, aki EVT-s színekben indult, a vártnál sokkal rosszabbul szerepelt. Például az 1-esben 0, a 3-asban 1, a 8-asban 2, 10-esben 1 szavazatot kapott. Nemhogy a polgármesteri szék, de még a képviselőségi poszt is távol került tőle, ugyanis a 8. választókerületben a fideszes Eck András nyert, és még listáról sem tudott bejutni.

 

Érvénytelen szavazatok száma viszonylag kevésnek mondható, ugyanis 123 darab volt, melyek közül a legtöbbet a 4. választókerületben adtak le (64 darab), legkevesebbet pedig az elsőben (9 darab).

 

A képviselőjelöltek 2. helyezettei is érdekesen alakultak. Vannak közöttük pártokhoz tartozóak, és sok független is. Az első kerületben például Sáska János (független) kicsit több mint 10 %-kal marad a nyertes Erős Gábortól (Fidesz-KDNP). A 10 választókerületből 4 helyen lettek másodikak a Haladó Esztergomért Egyesület jelöltjei, 3 helyen a Jobbik jelöltjei és 3 helyen a független jelöltek.

 

 Környékünk települései

 A legnagyobb szomszédunkon, Dorogon bejött a papírforma: Dr. Tittmann János immáron függetlenként irányíthatja a várost a következő ciklusban. A régi/új polgármester a szavazók 67.85 %-ának a bizalmát nyerte el, míg a második helyet elért Nagy Attila csak 13.61 %-ának. Ez utóbbi adat annyira meglepőnek nem mondható, ugyanis a város összes választókerületében nyert a független jelölt a kormánypártival szemben. Érdekes helyzet alakult ki a járás harmadik legnagyobb településén, Nyergesújfalun is, ugyanis a fideszes Mihelik Magdolna mellé megválasztott a képviselő-testületet 4 fideszes és 4 független jelölt alkotja majd.

 

A Komárom–Esztergom megyei közgyűlésnek 9 fideszes, 3 jobbikos, 2 MSZP-s és 1 DK-s tagja lett.

(forrás)