Romanek Etelka Esztergom új polgármestere

Romanek Etelka Esztergom új polgármestere

2014.10.12. 23:46

A polgármesteri szék mellé a többséget is a Fidesz-KDNP adja

Magabiztosan nyert Romanek Etelka Esztergomban. A Fidesz-KDNP által támogatott polgármesterjelölt 4%-os különbséggel, a szavazatok 47%-ával nyert a hivatalban levő polgármester ellen. A polgármesterség mellett a többséget is megszerezték a Fidesz-KDNP képviselői Esztergomban, így öt évig kormánypárti vezető és kormánypárti többségű testület irányítja az ország első városát.

 

„Pontott tettünk az elmúlt négy év végére. Városunkban új időszámítás kezdődik: Esztergom előtt megnyílik a fejlődés lehetősége. Fontos azonban, hogy a nyertesnek soha nem igaza, hanem felelőssége van. Ezzel a felelősséggel és alázattal fogjuk képviselni az esztergomiak döntését” – emelte ki Romanek Etelka.

 

Esztergomban nem csak új polgármestert, hanem új képviselőket is választottak. A 14 fős testületben 10 Fidesz-KDNP által delegált képviselő biztosítja a többséget a következő 5 évben.

2014.10.13. 13:30

 Jó? Nem jó? Nem tudom megítélni.

Ott ezt alkalmazzák. Nálunk is el kellene gondolkodni azon, hogy akit ez az egész (választás) nem érdekel, annak felesleges értesítőket küldeni, névjegyzéket elpocsékolni. Néhány köbméter papírt-fát megtakaritanánk. 

Arról már nem is beszélek, hogy 8 millió választóról beszélünk, pedig 3,5 millió a pokolba kívánja az egészet. Akkor meg minek eröltetjük.

 

 

2014.10.13. 13:21

Tipikusan rossz párhuzam. A 18 éves életkor Magyarországon jogi értelemben a felnőtté válás társadalmi kritériuma. ( Van, ahol ez más a határ. )

Valahol itt van egyébként a fejlődéslélektan szerint az a határ, amikor az egyéntől elvárható a társadalmailag tudatos tevékenység ( Persze ez kitolódhat 23/25 éves korra is. ) Mindenesetre ebben társadalmi konszenzus van. A nagykorúság kezdetének meghatározása minden országban létezik, és az is, hogy ettől a pillanattól válnak teljes jogú állampolgárrá az egyénak. Kiemelendő a teljes jog. Az egyén ettől a pillanattól kezdve szabadon választhat, és szabadon választható. 

2014.10.13. 13:09

Szerinted ez jó megoldás?

2014.10.13. 12:45

Tudnék mondani több körzetet is, ahol lennének olyanok akik- ha előre fizetsz egy pár szavazást-, örökre lemondanak a szavazati jogukról :-)

2014.10.13. 12:42

Ez is egy továbbfejleszthető megoldás lehetne

2014.10.13. 12:39

Azért mert alsó tagozatban már megtanítják (elvileg) írni és olvasni.
A 18 éves életkori szabályozás nem zavar? Hiszen pld. házasodni is lehet ez alatt szülői beleegyezéssel...

2014.10.13. 12:29

Van egy kis magánfórum, meghívott tagokkal, Ausztráliában, Kanadában,  Brazíliában, Norvégiában, Usa-ban élő emigráns magyarokkal. És persze itteni magyarokkal is. Tőlük tudom , hogy például Ausztráliában a felnőtt korú állampolgár, ha akar, jelentkezik a választói névjegyzékbe. Attól kezdve részére kötelező a választáson megjelenni és szavazni. Ellenkező esetben, ha hivatalos igazolást nem mutat be, jelentős összegű büntetést kell fizetnie.

Jellemző, hogy az abo-k (őslakosok) nagy része nem él a választás lehetőségével. Egyrészt, mert nem érdekli, másrészt, mert a közigazgatási szervektől távol, többszáz kilométerre lakik, dolgozik (a mezőgazdaságban, állattartásban) és körülményes a szavazáson megjelennie.

 

 

2014.10.13. 12:16

Én inkább fizetnék annak, aki nem szavaz. Mondjuk 50 ezer forintot. Ha elmegy és nem ad le voksot, kap két deákot meg egy szent istvánt. 

Azt hiszem kicsit értelmesebb kampányt látnánk...

2014.10.13. 12:12

Miért nem öt osztály a határ? Vagy nyolc?  És miért nem lehet mindenkivel a szavazás előtt egy tesztet kitöltetni arról, hogy tud-e irni, olvasni, ismeri- e a magyar történelmet, meg hasonlók?

Elfogadhatatlan javaslatok számomra, akárcsak büntetni azt, aki nem megy el szavazni.

Szóval, hajrá "kreatív" Jobbik!:)

2014.10.13. 11:50

Nem is lenne azzal semmi baj, hogy nem mennek el szavazni.
De valahogy utána pont ezek az emberek azok akik leginkább kritizálják a kialakult helyzetet.
Persze ez nem bizonyítható, de...
Amíg azon lehet vitatkozni pontosabban azt lehet vitatni, hogy : a x százaléknak kevesebb mint a fele ment el és abból is csak z-volt aki a nyerőt támogatta... addig ezt fogják magyarázni és elemezni a vesztesek.
Ha a szavazók az enyhe ösztönzés hatására elmennek, akkor egy 75-85%-os részvételnél született eredmény is sokkal nehezebben vitatható.
De persze lehet mindent a régiben hagyni és bízni abban, hogy majd a politika vonzóbb, ember közelibb lesz. Mind ezt egy folyamatosan változó a győztest kiszolgálni  hivatott választási rendszerben. Szerintem ez csak egy álom, de persze álmodni mindenkinek joga van.
Viszont a szavazati jog megszerzéséért igen sokan és sokat áldoztak, az illene megbecsülni. Sőt, -és ez nem fog tetszeni-, de bizony legalább 4 elemi elvégzéséhez kötnénk azt, hogy valaki élhessen a szavazati jogával. (Mint ahogy a 18 életév betöltése is korlátozás...) Kertvárosban bizony sokan voltak olyanok akik nem tudtak írni-olvasni(!)  és kint magyarázták el nekik a társaik, hogy hányadik körbe kell az x-t húzni...

 

2014.10.13. 11:30

Olyan ez, mint a szerelem. Ha elromlott, a javítás eszköze nem lehet a másik kötelezése, meg szankciókkal való fenyegetése. Lehet, hogy a politikának más módon kellene közelíteni a választópolgárokhoz? Lehet, hogy hagyni kellene már a csudába az elmúlt századot és előre kellene tekinteni, érdekessé, vonzová tenni a politikát, a véleménynyilvánítást, mindezek szabadságát? Nem a kötelem részét. Vagy ez mind csak liberális maszlag? Akkor inkább jöjjön a fővesztés terhe egy XVII. századi törvényt idecitálva? Megjegyzem távolmaraó akkor is lesz!

2014.10.13. 11:17

1919, Magyarország: Általános és titkos választójog minden 24. életévét betöltött, legalább hat éve magyar állampolgár és fél éve egyazon településen élő felnőttnek; nők esetén az írni-olvasni tudás is feltétel; a szavazás kötelező, a távolmaradók pénzbírsággal sújthatók...

Csak érdekességképpen

2014.10.13. 11:14

"Ha meg nincs 2000 Ft-ja" akkor menjen el szavazni...(akár érvénytelenül is)

De ha van jobb ötlet, akkor érdemes felvetni.

2014.10.13. 10:59

Ha meg nincs 2.000,-Ft-ja, akkor dolgozza le közmunkában, vagy ülje le, de vigyen magával enni, mert ott nem adnak. Aki viszont elmegy, az ne felejtse otthon a hulladék vasat, egyéb fémet, újságpapírt, meg az üres üvegeket, mert azok leadásával is a várost támogatja. Na, még egy gyors számolás?

2014.10.13. 10:45

Vannak országok ahol a távolmaradást úgy próbálják visszaszorítani, hogy a távolmaradónak x összeget kell befizetniük a távolmaradásuk miatt. (kivétel az igazolt hiányzás)
Ez pont olyan mint a bevásárló kocsiba bedobott 100 Ft-os. Ami nem egy nagy összeg, de ezért már a többség vissza viszi a helyére.

Tehát ha a távolmaradás mondjuk 2000 Forintjába kerülne a távolmaradónak, abban az esetben lehet, hogy meggondolná és elmenne. Ha nem akar senkire szavazni, akkor bedob egy üres szelvényt, de legalább ott volt. (Ha pedig elmegy, akkor vélhetően azért valakire szavazni is fog)
A város a távolmaradók után is kapott volna bevételt.
Jelen esetben 11870 fő maradt távol, akkor ez 2000 Ft/fővel számolva, 23 740 000 Ft-bevételt jelent a városnak.
Így aki nem szavaz az legalább támogatja a várost.

 

2014.10.13. 10:16

Országos eredmény:

Polgármesteri mandátomok:

Független  2448 fő

Fidesz-KDNP 590 fő

2014.10.13. 10:07

Ha Tétényi nyer és ez a képviselőtestület összetétele akkor csöbörből vödörbe lett volna a helyzet.

Meglátjuk,hogy a Meggyes örökséggel mit tud kezdeni a jelenlegi nyertes csapat,bár időközben az adófizetők pénzéből  a 26 milliárdos adósságot átvette az állam.

Azt gondolom, most következik az elmúlt 4 évre való visszamutogatás,de senki ne felejtse el,hogy az elmúlt 4 évben szinte mindenről a 10 fideszes frakció tag döntött.

2014.10.13. 9:56

Egyetértek a véleményeddel.

2014.10.13. 9:22

Azért látványos javulásra szerintem nem kell számítani. Ismerve a Fideszt, most majd kezdődnek a súlyos örökséget vettünk át, hullanak a csontvázak a szekrényből, az emútnégyév, és hasonló kezdetű dumák.
Látva ezt a sokra hivatott csapatot, az esztergomiak valószínűleg Polly papagájt is megválasztották volna, ha látnak a neve mellett egy Fidesz-logót.

2014.10.13. 8:51

Aki Körmöczire, vagy Stámuszra szavazott, az valószínűleg nem Tétényire akart szavazni! Ha ők nem indulnak, akkor a szavazóik nem Évát választják. Éva senkivel nem volt kompromisszum kész a négy év alatt, így szépen lassan lebontotta a támogatottságát - közel 3000 szavazatot veszített el 2010 óta.

 

Ráadásul ebben az 5121-ben benne vannak a sértődött fideszesek szavazata is (szerintem ez nem csekély szám). Esztergomban a legtöbb baloldali szavazatot Kocsi Ferenc kapta 2002-ben (4544 szavazatot), de ha Horányit nézzük 2006-ban ez csak 3361 szavazat volt. Tehát Tétényi Éva jócskán kapott jobboldalról is szavazatokat - szerintem. Persze ezek a szavazatokat nem magának köszönheti, hanem a helyi fideszen belüli törésvonalaknak. A fidesz pontosan látta ezeket a belső törésvonalakat, ezért jött le Orbán Viktor is, hogy  összetartsa a jobb oldalt. Sikerült neki…

 

Azt kell mondanom ez a választás csak Tétényi Éván múlt és senki máson. A politika nem úgy működik, „hogy gyertek utánam”…

Felhasználási feltételek és adatvédelmi nyilatkozat | Moderálási alapelvek | Médiaajánlat | Impresszum