Pénteken tartják a Tanárok Éjszakáját
Kultúra
2014. okt. 9.

<p style="text-align: justify;">A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében 2014. október 10-én második alkalommal kerül megrendezésre országszerte a Tanárok Éjszakája. Esztergom múzeumai és levéltára ebből az alkalomból idén „házhoz mennek”: a Dobó Katalin Gimnázium aulájában várják a muzeológus, levéltáros, múzeumpedagógus kollégák az érdeklődő tanárokat, óvodapedagógusokat vagy éppen a tanár, tanító szakos hallgatókat.</p>

 Az intézmények bemutatkozása mellett lehetőséget kínálnak a személyes kapcsolatteremtésre, és a múzeumok kreatív oktatási hasznosításához is ötleteket adnak.

 

A helyszínen lehet majd regisztrálni az este további programjaira: a Balassa Múzeum frissen nyílt Látványraktárának megtekintésére, illetve a Keresztény Múzeum exkluzív tárlatvezetésére. A regisztráló pedagógusok között múzeumi tárlatvezetésekre és foglalkozásokra szóló utalványokat sorsolunk ki, hogy diákjaikkal is megoszthassák majd a múzeumi tanulás élményét.

 

 Részletes program:

 

16.00- 18.00 Múzeumi börze a Dobó Katalin Gimnáziumban

Esztergom múzeumpedagógiai kínálata együtt, egyszerre, egy helyen! A múzeumok standjainál találkozási lehetőség az iskolai és a múzeumi pedagógusoknak, kipróbálható játékeszközök, programegyeztetés. A színpadon bemutatók és előadások – ízelítő a város sokszínű múzeumpedagógiai kínálatából.

 

1. "Király, király adj katonát" - Kalandozások István király korába (Múzeumpedagógiai foglalkozás 4-8 éveseknek - bemutató) - MNM Esztergomi Vármúzeuma (Szakálos Éva)

 

2. "Nyughatatlan Nyugatosok" - Alkoss úgy, mintha Te lennél a Nyugat motorja! (Drámapedagógiai foglalkozás 12-18 éveseknek - bemutató) - Babits Mihály Emlékház (Prantner Ivett)

 

3. Az esztergomi Dzsámi bemutatása – Dzsámi (Szekeresné Czinege Erzsébet)

 

4. Változások, választások Esztergomban 1895, 1905 - Levéltári órák tapasztalatai – MNL Komárom-Esztergom Megyei Levéltára (Wencz Balázs)

 

5. Herman Ottó nyomában – Természettudományos kalandok a Duna Múzeumban (Vásárhelyi Tamás, MTTM, Budapest)

 

6. Hittan-oktatási lehetőségek a Keresztény Múzeumban – Keresztény Múzeum (Vereckei András)

 

18.30-18.50 Vezetés a Balassa Múzeum látványraktárában

 

19.00-22.00 A Keresztény Múzeum programja

 

19:00 Gyűjtők és gyűjtemények – ismeretterjesztő foglalkozás felnőtteknek (Kontsek Ildikó és Vereckei András)

A hagyományos tárlatvezetésnél szórakoztatóbb, interaktív módon szeretnénk bevezetni az érdeklődőket a múzeum történetébe. Kitől és mennyiért vásárolt Simor János hercegprímás, hol akart eredetileg múzeumot alapítani Ipolyi Arnold püspök, hogy kerültek egy nápolyi hercegi sarj antik tárgyai Esztergomba, s lehet-e folytatni a sort napjainkban?

 

20:00 A tournai Kálvária-kárpit restaurálása – Szabó Judit textilrestaurátor előadása

 

21:00 Állófogadás

(forrás)