Tétényi Éva válaszai Völner Pál felvetéseire
Közélet
2014. okt. 8.

<p style="text-align: justify;">Ma délelőtt 10 órakor programismertető fórumot tartottak a 7 polgármesterjelölt közül 5 megjelenésével. A fórumon külön témaként szerepelt dr. Völner Pál országgyűlési képviselő tegnap kelt <a href="https://szeretgom.hu/content/77109-volner-pal-levele-a-polgarmesterjeloltekhez" target="_blank">nyílt levele</a>, melyet Tétényi Évának, jelenlegi polgármesternek és a többi jelöltnek írt. A levélben szereplő egyes kérdésekre adott válasz a lentiekben olvasható.</p>

1.Igaz-e, hogy az önkormányzatnak több mint 150 millió forintnyi befogadott, de ki nem fizetett, 90 napnál régebbi határidejű lejárt tartozása van a beszállítók felé?

 

Tétényi Éva: Nem igaz, a pénzügyi osztálynak ki van adva, hogy minden számlát fizessenek ki, és úgy tudom, hogy ezek rendezve is vannak. Valószínűleg Völner úr arra gondol, hogy Strigonium Zrt-nek is vannak igényei, melyek 118 millió forint körül vannak. Ellenben azok nem befogadott illetve nem lejárt határidejűek, ilyen módon nincsen a városnak beszállítói tartozása. Főleg nem 150 millió forint értékben.

 

2. Igaz-e, hogy a polgármester asszony által 2010 őszén indított adósságrendezési eljárást lezáró egyezségben foglaltakkal szemben a megszabott határidőig, 2014. szeptember 30-ig nem történt meg az úgynevezett 3. hitelezői csoport kifizetése, így az önkormányzat 700 millió forinttal adósa ezen csoportnak.

 

Tétényi Éva: A 3. hitelezői csoport a Strigonium és a hozzá kapcsolódó önkormányzati cégek, amiket ingatlanban kívánt kielégíteni a képviselő-testület. Ennek a nemzeti vagyonról szóló törvény értelmében nem lehetett eleget tenni. Steindl Balázs bevonásával adósságrendezési eseti bizottság is működött, ahol nem sikerült a Strigonium vezérigazgatójától megkapni a kért adatokat. Véleményem szerint ebben az esetben az önkormányzat tartozna az önkormányzatnak és az is vitatható, hogy nem a fenti összegben, hanem annak a 30-40 százalékéban. A követelés pedig nem pénzben, hanem ingatlanban volt meghatározva, így a törvény miatt nem lehetett rendezni.

 

3. Igaz-e, hogy Esztergom városa egy elsőfokú ítélet szerint 564 millió forinttal és annak kamataival tartozik egy további cégnek?

 

Tétényi Éva: Ez az összeg az élményfürdő építése során, egy utolsó, lezajlott munkálatot elvégző cég régen húzódó perével kapcsolatos. Október 30-án lesz egy újabb tárgyalás, ami megállapíthatja, hogy pontosan mekkora összegről is van szó. Ugyanis az első fokú ítélet 127 millió forint volt, az 564 millió forint pedig cég kérése. Ez az ügy amúgy még Meggyes Tamás öröksége, mely a város fölött lebeg és mindent megteszünk azért, hogy ne 564 millió forintot kelljen fizetnie az önkormányzatnak.

 

 4. Igaz-e, hogy a 2014-es évre elfogadott költségvetésben rögzített, napi 500 ezer forintnyi, szabadon felhasználható polgármesteri kerettel a vonatkozó és hatályos rendelet, valamint a képviselőtestület kérése ellenére egyszer sem számolt el Tétényi Éva? Ez nagyjából 70 millió forint elköltött közpénzt jelent.

 

Tétényi Éva: Mivel minden esetben a pénzügyi bizottság elnöke, és a képviselők is betekinthetnek ezekbe a pénzügyekbe, így 70 milliót nem lehet elkölteni észrevehetetlenül, főleg, hogy ez az összeg a közbeszerzési értékhatár fölött is lenne tízszeresen,  mely esetben közbeszerzési eljárást kellene kiírni. Ezek az 500 000 forintos tételek olyanok voltak, mint a Sándor-palota palánkozása, melyre az életveszélyes helyzett miatt volt szükség, vagy a közmunkások munkájához kellő eszközök beszerzése.

(forrás)