Völner Pál levele a polgármesterjelöltekhez
Közélet
2014. okt. 7.

<p style="text-align: justify;">Dr. Völner Pál, Esztergom országgyűlési képviselője a holnapi polgármesteri programismertető előtt az alábbi nyílt levelet írta a jelölteknek.</p>

Tisztelt Választópolgárok, Tisztelt Polgármester asszony, Tisztelt Polgármesterjelöltek, Tisztelt Képviselőjelöltek!

A szerdára tervezett televíziós vita utolsó, hétfői egyeztetését követően a következő, a beszélgetés jogosultságát alapvetően megkérdőjelező adatok kerültek birtokunkba. Ezen adatok alapjaiban határozzák meg a következő képviselőtestület és polgármester mozgásterét. Ennek fényében az alábbi kérdésekre történő hiteles válaszadás nélkül Esztergom jövőjéről, programokról beszélgetni teljesen megalapozatlan.

Tisztelettel kérem Tétényi Éva polgármester asszonyt, hogy az alábbiakban adjon pontos és hiteles, a vonatkozó dokumentumokkal alátámasztott tájékoztatást a választópolgároknak és az önkormányzati választásokon induló valamennyi jelöltnek még az október 12-i voksolást megelőzően. Kérem ezt annál is inkább, mivel polgármester asszony az elmúlt hetekben többször kijelentette, hogy Esztergomnak nincs adóssága, tiszta lappal indul.


- Igaz-e, hogy az önkormányzatnak több mint 150 millió forintnyi befogadott, de ki nem fizetett, 90 napnál régebbi határidejű lejárt tartozása van a beszállítók felé? Csak emlékeztetőül: Tétényi Éva hasonló okok miatt indított adósságrendezési eljárást 2010-ben Esztergommal szemben.

 

- Igaz-e, hogy a polgármester asszony által 2010 őszén indított adósságrendezési eljárást lezáró egyezségben foglaltakkal szemben a megszabott határidőig, 2014. szeptember 30-ig nem történt meg az úgynevezett 3. hitelezői csoport kifizetése, így az önkormányzat 700 millió forinttal adósa ezen csoportnak.

 

- Igaz-e, hogy Esztergom városa egy elsőfokú ítélet szerint 564 millió forinttal és annak kamataival tartozik egy további cégnek?

 

- Igaz-e, hogy a 2014-es évre elfogadott költségvetésben rögzített, napi 500 ezer forintnyi, szabadon felhasználható polgármesteri kerettel a vonatkozó és hatályos rendelet, valamint a képviselőtestület kérése ellenére egyszer sem számolt el Tétényi Éva? Ez nagyjából 70 millió forint elköltött közpénzt jelent, amelyről nem tudni, hogy mire fordította azt Tétényi Éva.

 

Amennyiben a válaszok igenek, összesen több mint másfélmilliárd forint, adósság, továbbá több tízmillió forintnyi, nyom nélkül elköltött közpénz esetében véleményem szerint programokról vitatkozni értelmetlen, ilyen mértékű adósság mellett Esztergom jövőjéről felelősséggel beszélgetni nem lehet.

Fentiekre tekintettel azt javaslom a polgármesterjelölteknek, hogy a kérdések megválaszolása nélkül ne bocsátkozzanak programismertetésbe, tisztázatlan tényadatok alapján megalapozatlan ígéreteket ne tegyenek a választópolgárok felé.

Üdvözlettel

 

dr. Völner Pál
Esztergom országgyűlési képviselője

(forrás)