"Amíg nem kapunk papírt, addig nincs ügy" - Tétényi az újabb adósságrendezésről

"Amíg nem kapunk papírt, addig nincs ügy" - Tétényi az újabb adósságrendezésről

2014. 10. 06. 17:38

Adósságrendezést kezdeményezett az esztergomi önkormányzat ellen a Tatabányai Törvényszéken Gimesi Sándor vállalkozó, mert a testület nem fizette ki cégének a Mária Valéria mélygarázzsal kapcsolatos, korábbi adósságrendezési eljárásban jogerősen megítélt összeg utolsó részletét.

Gimesi Sándor hétfőn az MTI-nek azt mondta, hogy az összeg és késedelmi kamatai meghaladják a 300 millió forintot. Hozzátette, Tétényi Éva (független) polgármester májusban már az utolsó előtti részletet sem akarta kifizetni. A törvényszék akkor első fokon megindította az adósságrendezési eljárást, és ennek hatására az önkormányzat fizetett.
Az építtető számításai szerint "a polgármester halogató magatartása" legalább 50 millió forintos felesleges kiadást okozott a városnak. Az összeg ügyvédi munkadíjakból, késedelmi kamatokból és végrehajtói díjakból állt össze.
Gimesi Sándor hozzátette: ha megindul az adósságrendezési eljárás, az önkormányzat két évig nem indulhat EU-s pályázatokon és a kötelező alapfeladatok ellátásán kívül másra nem fordíthat pénzt.
"Amíg nem kapunk papírt, addig nincs ügy" - mondta Tétényi Éva polgármester az MTI érdeklődésére, majd hozzátette, a bírósági értesítés kézhezvételétől 15 napja van nyilatkozni az önkormányzatnak a fizetésről, ezért a döntés az új testületre vár.
A polgármester utalt arra, hogy az önkormányzat az építtető ellen szavatossági pert indított, mert az árterületre épített mélygarázsból folyamatosan szivattyúzni kell a vizet, az ingatlan üresen áll. A beruházást a korábbi polgármester időszaka alatt adták át.
Mivel a szavatossági per értéke meghaladja az utolsó részlet összegét, és a jogszabályok lehetővé teszik a két követelés összevezetését, visszatartható a kifizetés - véli Tétényi Éva.
"Ez hazardírozás, aminek nem lehet nyertese" - így jellemezte a helyzetet Völner Pál (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője. Elmondta, hogy az állam 24,6 milliárd forintos tartozást vállalt át Esztergomtól, közben meghagyott a városnak 1,2 milliárd forintnyi kötvényt, amelyből az összes vitatott ügyet rendezni lehetne.

 

MTI

Törölt felhasználó #3772

2014. 10. 08. 11:29

Azért ez tényleg elviszi a pálmát: 

Következő bekezdés címszava a „Táncpalota”! „A Tétéyni Éva polgármesterjelölt által elnevezett Táncpalota nem más, mint a Fürdő Szálló régi pálmaházának visszaidézése” – tudhattuk meg a 2019-ig terjedő stratégiából. Kisebb beruházással szeretné Évánk visszaállítani az „épület régi fényét”. Jelezném, ehhez kevés lesz a befejezett palánkberuházás (vagyis az épület elkerítése), mint a legnagyobb négy éves teljesítmény egyike. Megtudhattuk, lesz ott majd „polgári szalon, táncmulatság, városi polgári élet”. Már csak azt nem árulta el ez a szuper fejlesztési program, hogy ezt ki fogja finanszírozni a következő öt évben?"

Mindeközben újabb és újabb fizetési kötelezettségekkel szembesülünk.

 

Törölt felhasználó #43
Törölt felhasználó #3772

2014. 10. 08. 10:28

Lehet, hogy Tétényi írta Meggyesnek a Gyarapodás Programját is? :D

Törölt felhasználó #3772

2014. 10. 08. 0:03

IV. Egy ikonfestő huszárkarddal… avagy, Várossy Eszter ikertestvére?

 

Legutóbb azt gondoltam magamban, hogy az ikonfestő hölgyet most már rendesen kiveséztem. De mindig tud meglepetést okozni.

Bedobták postaládánkba a legújabb Szerda magazint, mely címlapján megjelenik Tétényi Éva kampányfotója, mégpedig az az arckép, ami a programfüzetébe nem került bele – Éva szerint…

 

De a lényeg, hogy az arckép alatt új programot hirdetett „Fejlesztési irányok 2014-2019” címmel, mindezt a negyedik oldalon megtalálhatom - írják. Hűha! Gondoltam veszem a fáradságot és belekukkantok ebbe a Tétényista magazinba, hátha a programfüzeténél színvonalasabb és némi szakmai gondolattal is megtűzdeli eddigi munkásságát.

 

Hát tévedtem! Az első címszónál a „Kulturális központ”-nál megtudhattuk, hogy a volt zsinagóga épületét felújítják, médiaközponttá alakítják és a környezetét is átrendezik. A parkolóját is megszüntetik, mivel közösségi teret alakítanak ki az épület előtt. Ja, az autókat majd a Bástya parkolóban helyezik el. Az egészet pályázati pénzből finanszírozzák – persze, majd ha a leendő testület is úgy akarja.

 

Ez a remek ötlet most meg honnan került elő? Eközben a cikk (vagy polgármesteri program) aláírójára tévedt a szemem, ő pedig nem más mint Várossy Eszter Úrhölgy. Kicsit összezavarodtam. Gyorsan előre lapoztam… Lehet, hogy nem jó cikket olvasok? De szembesültem vele, hogy a negyedik oldal stimmel és a cím is. Csak az fránya címlapfotóval és az aláírással nem tudok mit kezdeni.

 

Három verzió lehetséges, Tétényi Évának van egy Várossy Eszter nevű ikertestvére, vagy valaki visszaél Évánk fotójával és ezzel a dilettáns programmal akarja lejáratni. A legmeredekebb, hogy Tétényi Éva a kampány alatt nevet változtatott.

 

Na térjünk vissza a „fejlesztési irányokhoz”, „Campus” – tudhattuk meg a következő jelszót. Állítólag szükségünk van felsőoktatási intézményre, kutatási helyre, művészeti akadémiára. Igaz a bekezdés elején kifejti, hogy Meggyes mega-álma (az informatikai kar) pénzhiány miatt megbukott, mert hosszútávon nem volt fenntartható. Az önkormányzat évenként (a Meggyes éra alatt) 100 millió Ft támogatást nyújtott (bukott). Most majdnem rondát írtam! Ha leírod kedves Tétényi Eszter (vagy Várossy Éva) nem fenntartható, akkor hogy a fenébe kerül bele a rövidtávú 2014-2019 fejlesztésbe egy ilyen (elbukott) ötlet?

 

Következő bekezdés címszava a „Táncpalota”! „A Tétéyni Éva polgármesterjelölt által elnevezett Táncpalota nem más, mint a Fürdő Szálló régi pálmaházának visszaidézése” – tudhattuk meg a 2019-ig terjedő stratégiából. Kisebb beruházással szeretné Évánk visszaállítani az „épület régi fényét”. Jelezném, ehhez kevés lesz a befejezett palánkberuházás (vagyis az épület elkerítése), mint a legnagyobb négy éves teljesítmény egyike. Megtudhattuk, lesz ott majd „polgári szalon, táncmulatság, városi polgári élet”. Már csak azt nem árulta el ez a szuper fejlesztési program, hogy ezt ki fogja finanszírozni a következő öt évben?

 

Most már rövidítek, megtudhattuk, hogy Esztergomnak lesz kőszínháza Párkányban – ha már a mozink is ott van… De jó, Párkánnyal lesz „közös” színházunk! Ez azért jó nekünk, mivel „az esztergomiak most is úgy mozizhatnak, hogy nem kell a fővárosba utazniuk” - értitek, ugye? De, hogy ne ijedjünk meg ezektől a gondolatoktól, lesz háromdimenziós mozink is a Tétényi Éva által elkeresztelt „Táncpalotában”.

 

Innentől tényleg összecsapom az egész zagyvaságot, „Ép testben – ép lélek” címszónál megtaláljuk a következő fejlesztési területet: kétszemélyes erőgépet, lengetőt, felülő padot, láberősítőt, lépegetőt (remélem nem a Birodalmira gondoltak) építenek a parkba.

Ezt a megállapítást is tették: „A kulturális sportfejlesztésekhez pénz kell, amit a gazdaság termel ki”. „A jól működő gazdasághoz viszont infrastruktúra szükséges.” Na, itt már hanyatt dobtam magam!

 

Még három területet érintett ez a remek 2014- 2019 fejlesztési irány,  „EU- folyosó-vasúti közlekedés”, „Városmarketing”, "Kétkeréken-EuroVelo6". Ezekből csak mondatokat emelnék ki: „Az Ister-Granum eurorégióban a párkányi oldalon lévő, Szlovákia második legnagyobb teherpályaudvarának bekapcsolása a gazdasági életbe.” (Remélem ezt is értitek – eredetileg Esztergom fejlesztési irányáról van szó!)

„A városban kihelyezett konzolokon olyan információk kerülnének feltöltésre, melyek nem csak a turisták ittlétét, de a városban lakók mindenapjait is megkönnyítené.” A „két kerékről” már nem idézek semmit, aki akarja olvassa maga azt a zagyvaságot. (A váróstratégiához szinte semmi köze…)

 

Levezetésként kigyűjtöttem Tétényi Éva programjainak célkitűzéseit:

 

Az interneten ezt olvastam: „Polgármesteri programom kiemelt célkitűzése továbbra is a környezetvédelem és a környezettudatos életmód elterjesztése, az önellátó közösségek segítése. A tudatos élethez hozzátartozik a társadalom tudatossági szintjének növelése, ami a civilek nélkül elképzelhetetlen.”

 

A programfüzetében ezt: „Az alapvető infrastruktúra biztosítása, a gazdasági helyzet stabilizálása, rezsicsökkentés, a közösségi terek létrehozása.”

 

A Szerdamagazinban ezt: „Fejlesztési irányok 2014-2019. Esztergom Magyarország első fővárosa, a magyar- és egyházalapítás székhelye. Történelmi és kulturális jelentősége okán szükséges, hogy a polgári élet méltó színterei felépülhessenek a városban.”

 

Ugye most már mindenki érti?

 

2014. 10. 07. 15:32

Villáminterjú Meggyes Tamással 2010. október 2.
- Polgármester úr! Igaz, hogy a városnak 26 milliárdos adóssága van?
- Amíg nem kapunk papírt, addig nincs ügy és ez már a következő testület dolga.
- Köszönjük!

2014. 10. 07. 6:51

"hazardírozás"

24,6 milliárd  adósság az mi volt?

A vállalkozó úrnak már nem futotta belőle?

2014. 10. 07. 6:38

24,6 milliárd forintot kifizetett az állam a mi zsebünkből kedves Völner Pál úr,felelősségre vonták Meggyes Tamás urat,feljelentést tettek ellene,hová lett ez a rengeteg pénz,mert a városra nem igen költhette.

Nyergesi cégvezetők sora,nyeergesi feljelentő stb.Érdekes.

2014. 10. 06. 19:29

Erősen "az én hibám, de a ti problémátok" hozzáállást érzékelek. Meggyes 15 napig át se adta kb a szobája kulcsát...

2014. 10. 06. 19:07

" a bírósági értesítés kézhezvételétől 15 napja van nyilatkozni az önkormányzatnak a fizetésről, ezért a döntés az új testületre vár" - nyilatkozza Tétényi, ezek szerint arra nincs forgatókönyve, hogy mi történik akkor, ha véletlenül ő és a HEE (DK?) csapata nyer... - na ennyit erről.

2014. 10. 06. 17:53

Mivel a szavatossági per értéke meghaladja az utolsó részlet összegét, és a jogszabályok lehetővé teszik a két követelés összevezetését, visszatartható a kifizetés - véli Tétényi Éva.

De ez tényszerűen nem igaz. Maradni kéne a kaptafánál Évike, a heti egy napra bejárós 400 ezres tanácsadási szerződéseknél. Jobban is fizet, hazudni se kell annyit.