"Amíg nem kapunk papírt, addig nincs ügy" - Tétényi az újabb adósságrendezésről
Gazdaság
2014. okt. 6.

<p><a href="https://szeretgom.hu/content/77028-uj-adossagrendezes-indul">Adósságrendezést kezdeményezett</a> az esztergomi önkormányzat ellen a Tatabányai Törvényszéken Gimesi Sándor vállalkozó, mert a testület nem fizette ki cégének a Mária Valéria mélygarázzsal kapcsolatos, korábbi adósságrendezési eljárásban jogerősen megítélt összeg utolsó részletét.</p>

Gimesi Sándor hétfőn az MTI-nek azt mondta, hogy az összeg és késedelmi kamatai meghaladják a 300 millió forintot. Hozzátette, Tétényi Éva (független) polgármester májusban már az utolsó előtti részletet sem akarta kifizetni. A törvényszék akkor első fokon megindította az adósságrendezési eljárást, és ennek hatására az önkormányzat fizetett.
Az építtető számításai szerint "a polgármester halogató magatartása" legalább 50 millió forintos felesleges kiadást okozott a városnak. Az összeg ügyvédi munkadíjakból, késedelmi kamatokból és végrehajtói díjakból állt össze.
Gimesi Sándor hozzátette: ha megindul az adósságrendezési eljárás, az önkormányzat két évig nem indulhat EU-s pályázatokon és a kötelező alapfeladatok ellátásán kívül másra nem fordíthat pénzt.
"Amíg nem kapunk papírt, addig nincs ügy" - mondta Tétényi Éva polgármester az MTI érdeklődésére, majd hozzátette, a bírósági értesítés kézhezvételétől 15 napja van nyilatkozni az önkormányzatnak a fizetésről, ezért a döntés az új testületre vár.
A polgármester utalt arra, hogy az önkormányzat az építtető ellen szavatossági pert indított, mert az árterületre épített mélygarázsból folyamatosan szivattyúzni kell a vizet, az ingatlan üresen áll. A beruházást a korábbi polgármester időszaka alatt adták át.
Mivel a szavatossági per értéke meghaladja az utolsó részlet összegét, és a jogszabályok lehetővé teszik a két követelés összevezetését, visszatartható a kifizetés - véli Tétényi Éva.
"Ez hazardírozás, aminek nem lehet nyertese" - így jellemezte a helyzetet Völner Pál (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője. Elmondta, hogy az állam 24,6 milliárd forintos tartozást vállalt át Esztergomtól, közben meghagyott a városnak 1,2 milliárd forintnyi kötvényt, amelyből az összes vitatott ügyet rendezni lehetne.

 

MTI

(forrás)