Jenga-torony kilátó Piliscsabánál
Környezetünk
2014. okt. 1.

<p>A piliscsabaiak és a természetjárók számára örömhír, hogy a Pilisi Parkerdő Zrt. új kilátó építését kezdi meg a Piliscsabától északra fekvő Nagy-Kopaszon. Az építménnyel már a második hasonló elnevezésű pilisi helyszínen gyönyörködhetünk a látványban, hiszen a Nagykovácsitól délre található Nagy-Kopaszon már évek óta kedvelt túracélpont a Csergezán Pál-kilátó.</p>

A Pilisi Parkerdő Zrt. napokban kezdődő új beruházásának érdekessége, hogy a Piliscsaba fölötti Nagy-Kopaszon épülő kilátó a kedvelt Jenga-torony játék 11 méternél magasabb mása lesz. Ezt az építészeti formát sokan ismerhetik a népszerű, fából készült építő-logikai játék, a Jenga alapján, de világszerte számos lakóépület, szálloda és turisztikai funkciójú objektum valósult meg ebben az egyszerű, letisztult, geometrikusan szabályos hasábokból és kockákból álló építészeti stílusban. A természetesen fából épülő új kilátó a tervek szerint 2015-ben készül el.

 

A részben pályázati forrásból finanszírozott építési munkák előkészületei október elején a helyszínre vezető utak járhatóvá tételével kezdődnek. A térség új turisztikai látványosságának megközelítését a tervek szerint új turistajelzés is segíti majd, jövőre a természetjárók Piliscsaba irányából könnyedén elérhetik az organikusan a tájba illeszkedő érdekességet, amelynek környezetében pihenőhely is kialakítanak.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. legutóbbi, 2013-ban elindított turisztikai beruházási programja keretében turistaszálláshelyek bővültek és újultak meg, valamint számos pihenőhely épült annak érdekében, hogy a Pilis és a Visegrádi-hegység a természetjárókat megfelelő infrastruktúrával és szolgáltatásokkal fogadó, igazi turista-paradicsomként is működhessen. A legújabb elkészülő beruházás, az 50 millió forintos saját és pályázati forrásból épülő Pilis-tetői kilátó átadására október 28-án kerül sor, így az őszi kirándulószezonban már a pilisi régió újabb részleteire tekinthetnek rá madártávlatból a parkerdőbe látogatók.

 

/Pilisi Parkerdő/

(forrás)