Somfai György (független)

Somfai György (független)

2014. 10. 06. 17:00

2014. október 6-án 17:00-tól Somfai György válaszol a Szeretgom olvasóinak kérdéseire.

2014. 10. 06. 18:12

Kedves Olvasóink!

 

A mai interjúnk eddig tartott. Több kérdést már nem áll módunkban fogadni! Somfai Györgynek köszönjük a válaszokat, az olvasóknak pedig a kérdéseket.

 

A sorozat következő részében Tétényi Éva független polgármesterjelöltnek tehetik fel kérdéseiket, aki csütörtökön fogja azokat megválaszolni:


https://szeretgom.hu/content/77009-kerdezzen-tetenyi-evatol-

2014. 10. 06. 17:59

Tisztelt Somfai Úr.

 

Önnek a véleményét kérdeztem a jelenlegi képviselötestület tevékenységéről, amire semmit mondóan válaszolt . Innentől kezdve további kérdéseket nem teszek fel,

2014. 10. 06. 18:05

Kedves Nyikoláj!

Kérem, fogadja el, mert ez a véleményem. Mint magánember természetesen én is felháborítónak tartom, ami ott történt. Ön a Fidesz frakcióra kérdezett, én pedig a képviselőtestületre írtam.

2014. 10. 06. 17:48

Tisztelt Somfai Úr!

 

Kérdezett, én válaszolok: sajnos egyetlen fórumáról sem volt előzetes információm, így elmenni sem tudtam. Aláírta viszont a nyílt levelet, hogy nem vesz részt a polgármesterjelölti vitán - aztán mégis ott volt. Önt könnyű befolyásolni?

 

2014. 10. 06. 17:58

Kedves Szerafina!

 

Mint a közös levélben olvashatta, tényleg nehéz volt összeegyeztetni az időpontot, mert polgármesterasszony egy meghatározott időben, meghatározott helyen, velünk nem egyeztetve döntött így. Azért mentem el mégis (aznap derült ki), mert az egyik fórumom lemondható volt. Igen, könnyű befolyásolni, amennyiben a város érdeke ezt kívánja.

2014. 10. 06. 17:44

Tisztelt Somfai Úr!

 

Ön felvállalná-e az elmúlt 12-év mutyizásainak tisztázását, a jogelelnes cselekedetek esetén a feljelentések megtétetelét. Tétényitől sokan várták ezt, talán ezért is nyert, aztán nem lett belőle semmi. 

2014. 10. 06. 17:54

Kedves Nyikoláj!

Természetesen. A polgármesternek az is a feladata, hogy átlátható, tiszta hivatalt működtessen.

2014. 10. 06. 17:41

Épp most jelent meg a hír az újabb adósságrendezési eljárásról. Tétényi Éva azt nyilatkozta, hogy a megoldás az új testületre vár. 
Ha ön nyerné a választást, akkor fizetne a mélygarázsért? 

2014. 10. 06. 17:52

Igen, fizetnék. Mivel, eze egy bírósági döntés, és ezt a döntést a jogászoknak kell megvitatniuk. Én amondó vagyok, hogy az adósságrendezést kért cég szerződését azonnali hatállyal át kell tanulmányozni, és megkeresni a gyenge pontjait.

2014. 10. 06. 17:37

Mi a véleménye a jelenlegi FIDESZ-KDNP képviselők elmúlt 4 évi tevékenységéről?

A többiekéről?

 

2014. 10. 06. 17:49

Kedves Nyikoláj!

 

Nem szeretnék nyilvánosan megnevezni senkit, de voltak rossz és hibás döntéseik. Voltak olyan képviselők is, akik 4 év alatt egyszer, vagy kétszer szólaltak fel. Nem az én feladatom eldönteni, hogy ez így jó, vagy nem, majd október 12-én a választók eldöntik.

2014. 10. 06. 17:32

A Regia-Civitas nem befektetőcsoport, csak egy öreg kommunista, Komlós elvtárs fia, Tétényi Éva jóbarátja. A projektcégben ráadásul 51%-os tulajdonos Esztergom városa, bármikor úgy dönthet egy erős új polgármester, hogy megszünteti az egészet és új koncepciót és új befektetőt keres a terület rendezésére. Be merné vállalni, hogy többségi tulajdonosként megszünteti a projektcéget és bedönti a 6 éve csak álló beruházást?

2014. 10. 06. 17:46

Kedves Lucky,

 

Igen, bevállalnám. Pláne, ha egy nagyon jól összedolgozó képviselőtestületet szavaznának meg. Nem vagyok benne biztos, hogy a Zöldházat le kéne bontani, mert ide lehetne hozni a könyvtárat és új arculattal egy Kultúrmozgót kialakítani. Ebben szerepe lenne gyermekfoglalkozásoknak, kultúrának, és egyéb igényeknek. A parkolót mindenképpen ebben a státuszában hagynám, természetesen aszfaltozva. A Fürdőszálloda sorsa terveim szerint a strandfürdővel egyben újraépülne. Megjegyezném, hogy a régi strandfürdőnk is hiányos, nincs gyermekmedence, és használható játszótér. 

 

 Üdvözlettel,

 

Somfai György

2014. 10. 06. 17:32

Nehéz volt-e függetlenként a Táti úton a nagy hirdetőtáblára felkerülni?

 

2014. 10. 06. 17:37

Kedves Nyikoláj!

Nagyon nehéz volt! Körülbelül hat hónapja kezdtem el intézni, négy helyről volt szó a városban, ebből lett 1, éppen a város szélén...

 

Üdvözlettel,

Somfai György

2014. 10. 06. 17:29

A zöldfelületek gondozása, szemétszállítás szép dolgok, de ettől még nem esik hasra az ember. Ennél fajsúlyosabb kérdés lenne, hogy mi az elképzelése a parkolási rendszerről meg a Strigoniumról? Ha ingyenes lesz a parkokás, akkor miből lesz bevétele a Strigónak?

2014. 10. 06. 17:36

Tisztelt földönfutó földönkívüli!

 

Teljesen egyetértek Önnel! Nem a Strigoniumnak kell, hogy bevétele származzon a parkolásból, hanem a városnak. Amit, sajnos ezidáig nem tapasztaltunk. A Strigonium sorsa egy független könyvvizsgáló eredményeitől, beszámolójától függ. Szerintem nem egy polgármester feladata, hogy a felelősöket megkeresse, és felelősségre vonja. Erre a feladatra, meg vannak a bevett szokások. 

 

Üdvözlettel,
Somfai György

2014. 10. 06. 17:25

Elképzelhetőnek tartja, hogy visszalép bármelyik másik jelölt javára? 

2014. 10. 06. 17:31

Kedves rumor control!
Senki kedvéért és senki javára nem szeretnék és nem is fogok visszalépni.

 

Üdvözlettel,

Somfai György

2014. 10. 06. 17:13

Ha és amennyiben vasárnap nem szavaz bizalmat a város polgármesterként, vannak tervei arra vonatkozóan, hogy részt vegyen a városi közéletben a következő 5 évben és újra neki induljon ennek a versenynek? Ha igen, milyen módon képzeli el ezt a részvételt?

2014. 10. 06. 17:23

Kedves János!

 

Mint már több fórumon is jeleztem, szándékomban áll segíteni a város működését olyan formában, amiben a megválasztott polgármester igényli. Bárki is nyeri a polgármesterséget (és ha nem én lennék az), akkor állok rendelkezésükre. Az eredményektől függ, hogy az elkövetkezendő öt év milyen teljesítményt fog maga mögött takarni, ezek fényében döntöm el, hogy indulok-e a következő választáson. Természetesen jelenlegi gondolkodásmódomban csak a függetlenség férhet össze.

 

Üdvözlettel,

Somfai György

2014. 10. 06. 15:28

Ha jól hallottam ön sales és büszke erre.

Hogyan és kinek adná el polgármesterként mondjuk a szigeti mélygarázst, az Aquaszigetet, esetleg a Zöld ház/Bástya parkoló romjait?

2014. 10. 06. 17:17

Kedves Lucky!

 

Nem gondolnám, hogy mindent értékesíteni kéne. Vannak olyan köztes megoldások, amik megfelelnek városnak és a jelenlegi tulajdonosoknak. A mélygarázs kérdése bonyolult, mert nem tisztázott, hogy mi szerepel pontosan a szerződésben. A mélygarázs épületét (szálloda) hasznosítani is lehetne. Mint például az önkormányzat megvásárolná, és saját célra felhasználná (járási hivatal, bíróság, önkormányzat, stb.) azt.

 

Az Aquasziget jelenlegi formájában (hogy mi fizetünk a fenntartásáért) semmiképpen nem elfogadható. Erre a témára biztos, hogy szakemberek segítségét venném igénybe.

 

Zöldház, bástyaparkoló és Fürdőszálló.

Ha jól tudom, egy befektetői csoporttal szerződése van a városnak, amit újra át kell bogarászni. Amennyiben van rá lehetőség, mihamarabb létre kell hozni a konferenciaközpontot, ami az előző tervekben szerepelt. Ez nem rossz ötlet, csak meg is kell valósítani.

 

Köszönöm kérdését!

Üdvözlettel,

Somfai György

2014. 10. 03. 18:53

Tisztelt Somfai Úr!

Szerafina kérdését annyira találónak találom, hogy kérem, hogy ismét gondolja át a választ, és gépelje le mégegyszer...

Tudom, hogy ez mondortalan volt, de Szerafina annyira a fején találta a szöget, hogy ennél jobb kérdés fel sem tehető.

 

2014. 10. 06. 17:08

Kedves  szabadakarat és Szerafina!

 

Hogy van esélyem vagy nincs, az kiderül október 12.-én este.

 

Mi motivált? Esztergom és a családom. Remélem, Önök nem úgy gondolják, hogy minden rendben a városban!? Igen bárki elindulhatott volna a Polgármesteri székért. Mondjuk megnéztem volna a 7000 aláírásgyűjtőt!

 

Visszakérdeznék Szerafinától! Részt vett valamelyik fórumomon? Ha igen akkor tudja a válaszokat, ha nem akkor meg nem is érdekli!

 

Üdvözlettel,

Somfai György

 

 

2014. 09. 29. 20:08

Tisztelt Somfai György!

Kérem, árulja el- de őszintén - mi vagy ki motiválta arra, hogy induljon a polgármesteri címért? De ne válaszolja azt, hogy azért,

mert látta, hogy a dolgok nem mennek jól Esztergomban! Ha ez elegendő lenne, akkor nem 7, hanem 7 ezer jelölt lenne.

Ön is nagyon jól tudja, hogy esélye sincs. Ha mégis hinne benne, az még rosszabb, az a józan ítélőképesség teljes hiányát bizonyítja.

Tehát: MIÉRT?

2014. 10. 06. 17:07

Kedves  szabadakarat és Szerafina!

 

Hogy van esélyem vagy nincs, az kiderül október 12.-én este.

 

Mi motivált? Esztergom és a családom. Remélem, Önök nem úgy gondolják, hogy minden rendben a városban!? Igen bárki elindulhatott volna a Polgármesteri székért. Mondjuk megnéztem volna a 7000 aláírásgyűjtőt!

 

Visszakérdeznék Szerafinától! Részt vett valamelyik fórumomon? Ha igen akkor tudja a válaszokat, ha nem akkor meg nem is érdekli!

 

Üdvözlettel,

Somfai György

 

 

2014. 09. 29. 17:03

Tisztelt Polgármesterjelölt!                

Én minden jelöltnek ugyanazokat a kérdéseket teszem fel:

 

Hol látja Esztergom város kitörési pontjait (kérem ezeket röviden mutassa be)?

Milyen szakemberekre, kikre fog támaszkodni a fentiek megvalósulása érdekében, ha nyer?

A Prímás-sziget és a belváros fejlesztési koncepciójáról mi a véleménye (Élményfürdő, Zöldház, Fürdőszálló, Széchenyi tér)?

Ön szerint városunknak az eredeti stratégián változtatnia kell?

A szigeten elkezdett szerkezetkész beruházásoknál milyen megoldásokat javasol, milyen irányba lehetne elmozdítani a jelenlegi helyzetet (függetlenül attól, hogy magánberuházásokról van szó)?

A belvárosban uralkodó állapotot milyen módon kívánja rendbe tenni?

A város parkolásáról hogyan vélekedik?

2014. 10. 06. 17:06

Kedves Mátrix!

 

Fő kitörési pontnak tartanám a képviselőkkel való szoros együtt működést! Másik, a bizottságok szakmai szempontok alapján történő összeállítása.

 

Szakemberek! Ez egy fontos kérdés. Igen, mögöttem is állnak szakemberek. Jogász, turisztika, fejlesztő mérnök, pályázati szakember. Nem hozhatom nyilvánosságra a nevüket.

 

 Ön szerint városunknak az eredeti stratégián változtatnia kell?

Igen. Nem tartom helyesnek, hogy más források (hitel) felhasználásával tervezzük a jövőt építeni!

 

A szigeten lévő beruházásokra nem tudok szakmai választ adni. Nem ismerem a szerződés pontos részleteit. A véleményem, hogy minél előbb pontot kell tenni az ügy végére! Vannak terveim és elképzeléseim, de másoktól is hallottam jó ötleteket.

 

A belváros is egy érdekes téma. Itt van egy szerződés egy beruházó céggel, amit meg kell vizsgálni és átgondolni. Szakemberek bevonásával egy élhető belvárost kéne létrehozni.

 

A parkolás legyen ingyenes! Mondják mások a kampány miatt. Én nem ezt gondolom. Igenis szüksége van a városnak a bevételre, amit természetesen újabb parkolók kialakítására, a meglévők karbantartására kell fordítani.

 

Üdvözlettel,

Somfai György

 

2014. 09. 29. 14:00

Tisztelt Polgármester- Jelölt ! 

A Vállalkozók Esztergomért  Egyesület közhasznú szervezet,amelynek tagjai fizették be Esztergom városának  2013-ban a 2.631.360.000 Ft helyi iparűzési adó mintegy kétharmadát. Egyesületünk szeretné megismerni az október 12-i önkormányzati választáson induló összes polgármester-jelölt véleményét az esztergomi vállalkozásokkal kapcsolatban. 

Megtisztelné Egyesületünket, ha válaszolna a feltett kérdésekre! 

- Ismeri –e az Önkormányzat és a vállalkozói szféra jelenlegi kapcsolatát, ha igen milyennek ítéli azt meg? 

-  Ha Ön lesz a polgármester, mely területeken és milyen módon kíván együttműködni 

        a/  a helyi vállalkozásokkal 

        b/  a Vállalkozók Esztergomért Egyesülettel? 

        -     Milyen, a helyi vállalkozókat támogató konkrét elképzelései vannak?   

        -     Milyen elképzelései vannak az Ipari Park fejlesztésével kapcsolatban? 

 A Város képviselő-testülete idén májusban elfogadott egy határozatot a” Helyi iparűzési adó  meghatározott részének az adózó javaslata szerinti célirányos felhasználása” tárgyban. 

Az elfogadott javaslat két elemében különbözik az eredeti, a Vállalkozók Esztergomért Egyesület által megfogalmazott, képviselői indítványként elhangzott korábbi javaslatától. Egyesületünk javaslata az iparűzési adó 2%-nak szabad, közcélokra való felhasználásáról szólt,  míg a májusban elfogadott pedig legfeljebb 500 000 Ft-ban határozza meg a célirányos felhasználást, és a felhasználás célját is jelentősen leszűkíti. 

- Polgármesterként támogatja-e, hogy az esztergomi vállalkozások adójuk 2%-át teljes egészében kizárólag  közösségi célokra, de ezen belül szabadon használhassák fel? Ha igen , egyetértene-e azzal, hogy az Egyesület töltené be - az Önkormányzattal egyeztetve  - a célok meghatározásához a koordináló szerepet. 

( Ha 2014-ben minden, helyi iparűzési adót fizető vállalkozás élne ezzel a lehetőséggel, akkor ez csupán 54 millió forintot jelentene, hiszen 2013. évben helyi iparűzési adó befizetésből 2.631.360.000 Ft bevétele származott a városnak, 2014. évre pedig  2.700.000.000 Ft iparűzési adó bevétel lett betervezve.) 


Esztergom, 2014. szeptember 16. 

                                                Vállalkozók Esztergomért Egyesület

2014. 10. 06. 17:05

Tisztelt  Vállalkozók Esztergomért  Egyesület közhasznú szervezet!

 

Első kérdésére a válaszom: nem ismerem. Igen ez elég szomorú, mivel két vállalkozáshoz is van valami közöm. Ezért, a kapcsolatukat is felületesnek tartom.

 

A helyi vállalkozókkal igen, szorosan szeretnék együttműködni. Ha lehet és tudnak ebben segíteni, akkor önökkel.

A helyi vállalkozókat segítő konkrét elképzelésem:

-       helyi adó csökkentése

-       parkolás segítése

-       pályázati osztály létrehozása

-       ipari park bővítése

-       infrastruktúra fejlesztése

 

 

Polgármesterként támogatja-e, hogy az esztergomi vállalkozások adójuk 2%-át teljes egészében kizárólag  közösségi célokra, de ezen belül szabadon használhassák fel? Ha igen , egyetértene-e azzal, hogy az Egyesület töltené be - az Önkormányzattal egyeztetve  - a célok meghatározásához a koordináló szerepet.

Igen, egyetértek önökkel!

 

Üdvözlettel,

Somfai György