Lieber Tamás (1. vk) bemutatkozása
Közélet
2014. szept. 24.

<p>1. választókerület, az LMP jelöltje.</p>

Miért abban a körzetben indul, hogyan kötődik a városrészhez?

Jóllehet a térségben lakom, mégsem vagyok esztergomi, ami miatt minden bizonnyal egy picit kilógok a sorból. Ennek ellenére számos kapcsolódási pont köt ehhez a városhoz, és nem konkrétan a szentgyörgymezei körzethez. Nemcsak a barátaim révén kötődöm Esztergomhoz, hanem egy civil szervezet vezetőjeként végzett tevékenységem kapcsán is. Környezet- és természetvédőként a Kis-Duna vízgyűjtőjén tapasztalható problémákkal foglalkoztam behatóbban, de figyelemmel kísértem a város életét és többször is hangot adtam véleményemnek Esztergom környezeti állapotával foglalkozó fórumokon. Abban hiszek, hogy a várost és természeti környezetét egységes egészként kell vizsgálni és kezelni, ugyanakkor a problémák megoldását jelentő lépéseket lokálisan, aprólékosan építkezve kell megtenni.

 

Miért érzi, hogy Ön alkalmas a körzet képviseletére?

Nyilvánvalóan lenne nálam alkalmasabb is, különösen azok között, akik ebben a városrészben élnek. Ennek ellenére közösségben végzett tevékenységem révén többen is alkalmasnak gondoltak a feladatra. Jelenleg ismerkedem a körzettel és a konkrét feladatokkal. A körzet képviseletére irányuló felkérés számomra óriási megtiszteltetés, így ha bizalmat kapok, természetesen minden igyekezetemmel a feladatok megoldására fogok koncentrálni.

 

Miért érezte, hogy be kell lépnie a helyi politikába? Miért azon az oldalon teszi?

Képviselőjelöltként az LMP helyi szervezetének felkérésére indulok a választásokon, de nem a párt tagjaként. Fontos számomra a függetlenség, ám ennek ellenére csapatjátékosnak érzem magam, és a csapat pozitív gondolkodású lokálpatriótákból áll, akik mellé úgy érzem, hogy megtiszteltetés odaállni. Sosem értettem azokat, akik csak a választások kapcsán hallatják a hangjukat és teszik „közösségépítő” munkájukat. Társaim olyan emberek, akik a szürke hétköznapokon is bizonyítják városuk iránti elkötelezettségüket. A választás jó alkalom lehet arra, hogy tevékenységünket a későbbiekben egyénileg és csapatban is az eddigieknél hatékonyabban tudjuk majd végezni.

 

Mik a körzete problémái, milyen megoldási lehetőségeket lát?

Mi Ön szerint a város legsürgősebben megoldandó és mi a legkönnyebben megoldandó problémája?

Azt gondolom, hogy felelőtlenség itt bármiféle hangzatos, magasztos dologgal előhozakodni, hiszen a városlakók pontosan tudják, hogy melyek a legégetőbb problémák. Az újonnan felálló testület feladata lesz ezek rangsorolása. Egyelőre kívülállóként lehetetlen azt megmondani, hogy mit lehet majd a legkönnyebben megoldani. Éppen ezért most még nem választanám szét a körzet és a város problémáit. A legfontosabb, hogy Esztergom mielőbb visszakapja méltóságát, a városvezetők pedig visszaszerezzék a lakosság bizalmát.

 

(forrás)