Magyar-Szlovák Üzletember Találkozó Esztergomban
Gazdaság
2014. szept. 24.

<p style="text-align: justify;">Magyar-Szlovák Üzletember Találkozót szervezett szeptember 23-ára a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Esztergomba, a Kamara székházába. Az eseményen Völner Pál országgyűlési képviselő, Popovics György a megyei közgyűlés elnöke és Szerencsés László, a kamara elnöke köszöntötte a meghívottakat.</p>

Szeptember 23-án délelőtt 10 órakor kezdődött a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Magyar-Szlovák Üzletember találkozója a kamara esztergomi székházában. A megjelenteket dr. Völner Pál országgyűlési képviselő, Popovics György a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Szerencsés László, a kamara elnöke köszöntötte.

 

Völner Pál beszédében a magyar-szlovák gazdasági kapcsolatokról elmondta, hogy már évek óta a magyar külpiac 4-5. helyét foglalja el a szlovák piac. Az államközi megállapodásoknak köszönhetően pedig a két ország kiemelten kezeli az egymást összekötő utak és a tömegközlekedés fejlesztését. Mindemellett az országgyűlési képviselő hangsúlyozta, hogy rendkívül fontos a két ország vállalkozói közti élő gazdasági kapcsolat, melyet az Európai Uniós tagság is alapvetően elősegít.

 

Popovics György emellett kiemelte a térség vállalkozói szempontjából is fontos Ister-Granum EGTC szerepét is, melynek köszönhetően egyebek mellett határon átnyúló fejlesztési projektek és kutatási programok valósulhatnak meg, melyek keretében a helyi vállalkozók is szoros együttműködésre léphetnek egymással.

 

Szerencsés László kitért beszédében arra, hogy a térség előnyeinek a kihasználására és szélesebb körű megismerésére a Magyar Kereskedelmi és Iparkamra együttműködve a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamarával létrehozta a Magyar-Szlovák Kereskedelmi és Iparkamarát.

 

A megnyitót követően pedig több témában is előadást hallhattak a jelenlévők.

 

Elsőként dr. Kupcsok Lajos, a Magyar-Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara társelnöke a Magyar-Szlovák kapcsolatokról tartott előadást, melyet követően Farkas Iván a Szlovákiai MKP gazdasági és régió fejlesztési alelnöke, a Baross Gábor tervet előkészítő munkacsoport vezetője mutatta be a Baross Gábor tervet.

 

Ezt követően Mihók Gábor, a Kárpát Régió Üzleti Hálózat kassai irodavezetője a Hálózat tevékenységét és szolgáltatásait ismertette, majd Bödők Károly a Kárpát Régió Üzleti Hálózat dunaszerdahelyi irodavezetője beszélt Szlovákia gazdaságról.

 

Az előadások zárásaként Maknics Zoltán, Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Innovációs referense mutatta be a megye gazdasági lehetőségeit és a kamara tevékenységét.

A konferenciát végül üzleti konzultáció zárta a résztvevő vállalkozókkal.

(forrás)