LMP: Zsarolás, fenyegetés vagy együttműködés?

LMP: Zsarolás, fenyegetés vagy együttműködés?

2014. 09. 22. 14:43

Amikor először hallottuk, hogy a Fidesz nevében ajánlásokat, illetve később támogatói aláírásokat gyűjtők azt terjesztik, "ha a kormánypárt jelöltje nyer, akkor Orbán megkegyelmez Esztergomnak, ellenkező esetben az összes forrást elvonják a várostól", arra gondoltunk, biztosan csak túlbuzgó, magukról megfeledkezett aktivisták követhették el ezt a hibát.

Aztán a szeretgom.hu-n egyszer csak megjelent egy interjú György Róberttel, a Fidesz esztergomi elnökével, benne a következő gondolattal:

"Esztergom nem engedheti meg magának még egyszer azt a luxust, hogy ellenzékben legyen. Egy kormánypárti politikus megválasztása nagy könnyebbséget jelentene a kitűzött célok elérésére. Ezidáig Esztergom szinte mindig ellenzékben volt, ezért nem tudta kiaknázni sosem mindazokat a lehetőségeket, amelyek csak karnyújtásnyira voltak tőle. A város jól felfogott érdeke az, hogy olyan szakember, mégpedig kormánypárti szakember vezesse, aki képes a legjobb feltételeket megteremteni a kormányzattal való közös munkához Esztergom fejlődése érdekében."

 

Nem kételkedünk abban, hogy György úr a legjobb szándékkal mondta azt, amit elmondott. Ugyanakkor, sajnos pontosan ez teszi elgondolkodtatóvá és ijesztővé az elhangzottakat. Innentől kezdve nyilvánvaló, hogy az aktivisták csupán a hivatalos álláspontot ismételték, aminek a félelmetes logikája végtelenül egyszerű: aki nem hódol be, azt tönkretesszük. A Fidesz eddigi megnyilvánulásai világosan megmutatták, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszere valójában nem együttműködést, hanem a feltétlen engedelmesség megkövetelését takarja. Az LMP ezt a fajta zsarolást, és megfélemlítést elfogadhatatlannak tartja.

 

Egy valódi, demokratikus államban ugyanis a kormányzat és a városvezetés viszonya nem a politikai beállítottságtól függ, hanem mindkét választott testület az állampolgárok érdekében dolgozik és egymással -pártállástól függetlenül- szorosan együttműködik. Az esztergomi Fidesz megnyilvánulásai nem hagynak kétséget afelől, hogy itt valójában a hatalommal való visszaélés esete áll fenn. Úgy tűnik, a Fidesznek -miután az elmúlt évek alatt eljátszotta hitelét az esztergomiak között és miután nem tud értelmes, az esztergomiak érdekeit képviselő programot felmutatni- már csak a zsarolás, és a fenyegetőzés maradt.

 

Az LMP esztergomi szervezete mélyen elítéli ezt a hozzáállást és a maga részéről továbbra is az esztergomiak -és nem a "magasabb politikai elit"- érdekeit kívánja képviselni, az itt élőkkel együttműködve.

/LMP esztergomi szervezete/

2014. 09. 22. 17:49

Ez minden a nézöpont kérdése, egy igaz, elmúlt négy év, változtak az adott keretek valamelyest, de a Fidesz oldaláról a baj a szellemiségben rejlik. Aki ezt nem veszi észre az vagy haszonélvezöje a rendszernek, vagy egyszerüen politikailag elvakult.

Egyébként meg hogy jön most ide Tétényi? Kövér Lacika szózatjairól lett volna szó!

2014. 09. 22. 17:25

Ami meg a Fidesz realitását illeti: jó reggelt, ez a Fidesz realitása. Egy furcsa új hűbéres rendszer alakult ki, amiben mondjuk az a jó, hogy ki is maradhatsz belőle, és ha megengedheted magadnak, hogy kimaradj belőle egy idő után egész szórakoztató. Esztergom viszont jó eséllyel most nem engedheti meg magának, hogy kimaradjon belőle. Zrínyi Ilona (Tétényi helyében nem zsándárkhoz hasonlíttattam volna magam, hanem ZI-hez) is egy idő után csak feladta a várat a császárnak, cserébe a szabad elvonulásért és azért, hogy az embereinek, várvédőinek haja szála sem görbült. 

2014. 09. 22. 17:19

Nézd, mi ugye konkrétan Meggyessel elég durva és eléggé céltalan csetepatéba keveredtünk, Tétényi megválasztásától is elsősorban Meggyes bukását vártuk, ehhez képest idézek egy tavalyi nol.hu-s cikk címet:

"Tétényi Éva nem bánná, ha Meggyes Tamás mégis maradna"

http://nol.hu/belfold/tetenyi_eva_nem_banna__ha_meggyes_tamas_megis_maradna-1417993

 

 

Apropó, még egy idézet a cikkből: "Most állítom össze a jövő évi önkormányzati választásokra a csapatomat, jelenleg is tárgyalok a lehetséges képviselőjelöltekkel, így még több hónapra van szükségem a felkészüléshez"

 

Hol a csapat?

 

 

Tétényinek vissza kellett volna vonulnia ez után a 4 év után és átadni a lehetőséget valaki újnak. Nem ez történt, innen viszonylag egyesélyes a történet.

 

 

 

2014. 09. 22. 17:04

Ez igy nem igaz, habár érthetö módon ez a levont esszencia!

De mit is mondott Kövér? (MTI)

az októberi önkormányzati választással kapcsolatban azt kérte az emberektől, hogy

olyan személyt válasszanak a településük élére, aki alkalmas arra, hogy együttműködő partnere legyen az ország vezetésének. Az elmúlt négy esztendőből is számos példát lehet mondani, hogy a "kormányzattal való együttműködés vagy az együttműködésre való képtelenség" hogyan segítette elő vagy vetette vissza egy település boldogulását.

2014. 09. 22. 16:55

Ezzel le is egyszerűsítetted a választást: aki azt akarja, hogy Esztergom megdögöljön, szavazzon Tétényire. 

2014. 09. 22. 16:20

Ezt nem csak György Róbert mondta hanem Köteles Lacika is az országház elnöke! A Fidesz-KdnP az országot két csoportba osztja, a hívökre és a hitetlenekre, elöbbiek minden elönyt megkapnak, utóbbiak meg dögöljenek meg! Csak a hatalom megtartása a fontos, a nép az csak a szükséges szavazómarha!