Bajban a gyermekambulancia - nem reagáltak a polgármesterek

Bajban a gyermekambulancia - nem reagáltak a polgármesterek

2014. 09. 17. 12:08

Az évekkel ezelőtt megszűnt, osztályos gyermekellátást a beteg gyermekek érdekében és szüleik kérésének megfelelően a Vaszary Kolos Kórház folyamatos, a nap 24 órájában működő ambuláns gyermekellátással pótolja. A Sürgősségi Osztályunk megalakulását követően lehetőségünk lett arra is, hogy egynapos, bentfekvős osztályos ellátást nyújtsunk. Tettük ezt annak ellenére, hogy fenntartói kötelezettségünk erre nincs és Sürgősségi Osztályunk sem kap külön finanszírozást a kötelezőn felüli betegellátásért.

Kórház, 2010

Az ambulanciát nagyon sokan veszik igénybe, különösen ügyeleti időszakban, pedig a Városban és környékén a kistérségi ügyeleti ellátás biztosított. Erőfeszítéseink sikeresnek bizonyultak, a szülők nagy elégedettséggel viszonyultak az új helyzethez, azonban az ellátás váratlanul veszélybe került.  Egyre több gyermekorvos - aki korábban rendszeresen vállalt ügyeleti munkát - jelezte, hogy a jövőben nem, vagy a korábbihoz képest csak kisebb mértékben tudja vállalni az ügyeleti terhelést. Indokaik több szempontból érthetők, ezek közül kiemelendő, hogy jelentős mennyiségű, kötelezően ellátandó feladatuk mellett a plusz terhelés anyagi kompenzációját megalázóan alacsonynak tartották. Intézményünk nehéz gazdasági helyzete nem teszi lehetővé, hogy saját hatáskörben az ügyeleti díjakat emeljük, annak ellenére, hogy a mértékét mi sem találjuk megfelelőnek.

A helyzet megoldása érdekében segítséget kértünk a környék polgármestereitől. Az ellátott területi lakosságszám alapján kidolgoztunk egy támogatási tervet, így a Kórház ellátási területéhez tartozó önkormányzatok összefogásával és anyagi segítségével az ügyeleti ellátást jó eséllyel fenn tudjuk tartani, ellenkező esetben valószínű, hogy megszűnik a kórházi gyermekügyelet.

Levelünkre a mai napig nagyon kevés városvezető válaszolt, ezek közül is csak Nyergesújfaluról kaptunk pozitív, támogató visszajelzést. Az a kérdés is felmerült bennünk,hogy szükséges-e egyáltalán az ügyelet fenntartása, vagy esetleg az ügyeleti eseteket a gyermekorvosok saját körzetükben munkaidőn túl is el tudják látni?
Körlevelet küldtünk a gyermekorvos kollégáknak, ők vajon hogyan látják a kórházi ügyelet szükségességét? Ha nem is mindannyian, de sokan válaszoltak, az ügyelet fenntartását egyöntetűen fontosnak tartják.

Attól, hogy az Állam átvette Kórházunk működtetését, ez nem jelenti azt, hogy az önkormányzatoknak nincs feladata, a polgármestereknek nincs felelőssége polgáraik egészségügyi ellátásának javításában. Az országban sok helyen - ahogy külföldön is - tudják ezt, segítenek. Nem jelenthet kibúvót ez alól az sem, hogy nem önkormányzati feladat egy kórházi ügyelet részleges anyagi segítése, hangsúlyozzuk ugyanis, hogy a gyermekorvosi ügyelet a Kórház részéről sem kötelezően ellátandó feladat, azt többletfunkcióként, a térség gyermekeinek ellátása, a lakosság érdekeinek szolgálata miatt működtetjük.

Önkormányzati választások előtt állunk, azt gondolom, a fentiek alapján van mit átgondolnunk...

dr.Kanász Gábor

2014. 09. 20. 11:46

  "Itt is megragadom a lehetőséget, hogy felhívjam a figyelmét azoknak, akik még nem tudnák, (s sajnos nagyon sokan vannak) hogy jó ideje létezik egy civil kezdeményezés, amely ezen helyzet javítására, támogatására jött létre. Ez a civil kezdeményezés 2014. augusztus 10-én az Angersi Szent Albinus Adományszervező Civil Társaság az Esztergomi Gyermekkórházért néven vált hivatalos szervezetté. Még fejlesztés alatt álló honlapunk már elérhető a www.szentalbinus.hu címen, illetve a Facebook oldalunk a www.facebook.com/szentalbinus címen.

Bárki, aki csak egy kicsit is szívügyének tekinti a megfelelő gyermekellátást, "lájkolja" az oldalunkat, s ha mással nem, csak időnként egy-egy megosztással is segítheti a céljainkat elérni."

 

Kedves lászló ! Nem vonom kétségbe a tiszta őszinte szándékod, de én és gondolom sokan mások is akik tehették már annyi mindenre adakoztunk akár kéretlenül is én az esztergomi autós társaim nevében most kijelentem ,hogy felajánlom a kórház javára mindazt az összeget amit az elmúlt két évben a parkolás dijaként befizettem a Strigónium kasszájába ! Most ,hogy itt a kampány ideje és a Fidesz mindenáron akár kéretlenül is igen nagyon segiteni akarja az esztergomi lakosságot gondolom én, jollehet talán kicsit megilletődötten szégyenében de átfogja utalni azt a pár száz milliót az alapitvány javára ami mindezidáig ott lapul (remélem) a városi cég széfjében. Gondolom  ezzel addig kihúzzátok mig a pártoktól maffiáktól és parazitáktól független testület összeáll és módjában lesz a választók által felhatalmazva arra,hogy a szükséges forrásokat a kórház, a szülők és mindenekelőtt a beteg gyermekek számára maradéktalanul rendszeresen biztosithassa !

Szerintem Esztergom nemszorul arra hogy a 3 000 000 000 azaz háromezermillós saját adóbevételei mellett a legfontosabb dologra ,gyermekeink egészségvédelmére" koldulni" kelljen az amúgy is agyon sanyargatott lakosságtól ! Sok sikert a megoldáshoz !

Tisztelettel Endrédi József független polgármester jelölt !  Legalább mi jószándéku civilek támogassuk egymást ! hamár a pártoknak nemfontos !

2014. 09. 20. 9:55

Kedves Olvasó!

 

Itt is megragadom a lehetőséget, hogy felhívjam a figyelmét azoknak, akik még nem tudnák, (s sajnos nagyon sokan vannak) hogy jó ideje létezik egy civil kezdeményezés, amely ezen helyzet javítására, támogatására jött létre. Ez a civil kezdeményezés 2014. augusztus 10-én az Angersi Szent Albinus Adományszervező Civil Társaság az Esztergomi Gyermekkórházért néven vált hivatalos szervezetté. Még fejlesztés alatt álló honlapunk már elérhető a www.szentalbinus.hu címen, illetve a Facebook oldalunk a www.facebook.com/szentalbinus címen.

Bárki, aki csak egy kicsit is szívügyének tekinti a megfelelő gyermekellátást, "lájkolja" az oldalunkat, s ha mással nem, csak időnként egy-egy megosztással is segítheti a céljainkat elérni.

 

Köszönettel:

Nickmann László

Szent Albinus CT.

2014. 09. 17. 20:54

Gondolkodtam azon, hogy fűzzek-e, fűzhetek-e megjegyzést Kanász doktor szavaihoz. Az ügy fontossága, mélysége számomra természetesen nem kérdés, a hezitálásom inkább abból ered, hogy a választási kampányidőszakban illik-e egy polgármesterjelöltnek ilyen fajsúlyos kérdésben megnyilatkoznia. Nem a népszerűségemet szeretném növelni, hanem egyszerűen úgy érzem, hogy ezt az ügyet fel kell karolni.

Ez az írás nem csak egy egyszerű tényközlés, vagy figyelemfelhívó cikk, hanem egy sikoly, ordítás, hogy ÉBRESZTŐ EMBEREK!

Itt most nem másról vagy magunkról, hanem ennél többről, a gyerekeinkről van szó! Az nem lehet kérdés, hogy tenni kell (már régen kellett volna) valamit, hogy az ellátás legalább a jelenlegi szinten tartható legyen, és hogy az ehhez szüksége forrásokat mindenképpen elő kell teremteni. Az esztergomi és a környékbeli önkormányzatok szerepvállalása szerintem is szükségszerű, a normatívákon felüli arányos hozzájárulás érdekében a térségnek össze kell fognia. Ebben az érintett polgármesterek, képviselő-testületek felelőssége – ha nem is jogi, de erkölcsi alapon egyértelműen – fennáll. A sokat hivatkozott, de a valóságban kevésbé tapasztalható „kistérségi együttműködést”, most konkrét feladattal, hasznos tartalommal lehetne kitölteni. Ennek megszervezésében „tető alá hozásában”, álláspontom szerint az esztergomi polgármesternek, kezdeményező szerepet kell vállalnia, bárki legyen is az októbertől.

2014. 09. 17. 19:17

Na ez például egy kb egymilliószor fontosabb téma mondjuk annál, hogy Steindl Balázs mi lesz vagy mi nem lesz októbertől, valahogy mégsem reagál senki... 

bikeshed