Bajban a gyermekambulancia - nem reagáltak a polgármesterek
Egészségügy
2014. szept. 17.

<p><span>Az évekkel ezelőtt megszűnt, osztályos gyermekellátást a beteg gyermekek érdekében és szüleik kérésének megfelelően a Vaszary Kolos Kórház folyamatos, a nap 24 órájában működő ambuláns gyermekellátással pótolja. A Sürgősségi Osztályunk megalakulását követően lehetőségünk lett arra is, hogy egynapos, bentfekvős osztályos ellátást nyújtsunk. Tettük ezt annak ellenére, hogy fenntartói kötelezettségünk erre nincs és Sürgősségi Osztályunk sem kap külön finanszírozást a kötelezőn felüli betegellátásért.</span></p>

Az ambulanciát nagyon sokan veszik igénybe, különösen ügyeleti időszakban, pedig a Városban és környékén a kistérségi ügyeleti ellátás biztosított. Erőfeszítéseink sikeresnek bizonyultak, a szülők nagy elégedettséggel viszonyultak az új helyzethez, azonban az ellátás váratlanul veszélybe került.  Egyre több gyermekorvos - aki korábban rendszeresen vállalt ügyeleti munkát - jelezte, hogy a jövőben nem, vagy a korábbihoz képest csak kisebb mértékben tudja vállalni az ügyeleti terhelést. Indokaik több szempontból érthetők, ezek közül kiemelendő, hogy jelentős mennyiségű, kötelezően ellátandó feladatuk mellett a plusz terhelés anyagi kompenzációját megalázóan alacsonynak tartották. Intézményünk nehéz gazdasági helyzete nem teszi lehetővé, hogy saját hatáskörben az ügyeleti díjakat emeljük, annak ellenére, hogy a mértékét mi sem találjuk megfelelőnek.

A helyzet megoldása érdekében segítséget kértünk a környék polgármestereitől. Az ellátott területi lakosságszám alapján kidolgoztunk egy támogatási tervet, így a Kórház ellátási területéhez tartozó önkormányzatok összefogásával és anyagi segítségével az ügyeleti ellátást jó eséllyel fenn tudjuk tartani, ellenkező esetben valószínű, hogy megszűnik a kórházi gyermekügyelet.

Levelünkre a mai napig nagyon kevés városvezető válaszolt, ezek közül is csak Nyergesújfaluról kaptunk pozitív, támogató visszajelzést. Az a kérdés is felmerült bennünk,hogy szükséges-e egyáltalán az ügyelet fenntartása, vagy esetleg az ügyeleti eseteket a gyermekorvosok saját körzetükben munkaidőn túl is el tudják látni?
Körlevelet küldtünk a gyermekorvos kollégáknak, ők vajon hogyan látják a kórházi ügyelet szükségességét? Ha nem is mindannyian, de sokan válaszoltak, az ügyelet fenntartását egyöntetűen fontosnak tartják.

Attól, hogy az Állam átvette Kórházunk működtetését, ez nem jelenti azt, hogy az önkormányzatoknak nincs feladata, a polgármestereknek nincs felelőssége polgáraik egészségügyi ellátásának javításában. Az országban sok helyen - ahogy külföldön is - tudják ezt, segítenek. Nem jelenthet kibúvót ez alól az sem, hogy nem önkormányzati feladat egy kórházi ügyelet részleges anyagi segítése, hangsúlyozzuk ugyanis, hogy a gyermekorvosi ügyelet a Kórház részéről sem kötelezően ellátandó feladat, azt többletfunkcióként, a térség gyermekeinek ellátása, a lakosság érdekeinek szolgálata miatt működtetjük.

Önkormányzati választások előtt állunk, azt gondolom, a fentiek alapján van mit átgondolnunk...

dr.Kanász Gábor

(forrás)