Gál Tamás polgármesterjelölt (EVT)

Gál Tamás polgármesterjelölt (EVT)

2014. 09. 22. 18:00

2014. szeptember 22-én 18:00-tól Gál Tamás válaszol a Szeretgom olvasóinak kérdéseire.

2014. 09. 22. 19:29

Kedves Olvasóink!

A mai interjúnk eddig tartott, több kérdést már nem  áll módunkban fogadni! Gál Tamásnak köszönjük a válaszokat, az olvasóknak pedig a kérdéseket.

Az interjúsorozat következő részében Körmöczi Miklósnak tehetik fel kérdéseiket, aki szerdán fogja azokat megválaszolni: http://www.szeretgom.hu/content/76798-kormoczi-miklos-polgarmesterjelolt-fuggetlen-

2014. 09. 22. 18:06

Tisztelt Gál Úr!

 

Lenne még egy kérdésem. Az egyesületének (pártjának?) van-e valami átfogó Esztergom-képe? Az MSZP-től túl sok fantáziadús ötletet nem hallottunk a város jövőjét illetően a járda- és útfelújításokon túl. Ez meg sajnos elég kevéske.

2014. 09. 22. 18:45

Kedves Földönfutó Földönkívüli!

A Facebookon van egy oldal Közösen Esztergomért, ahol megtalálja a programot 8 pontba szedve, és az ebből származó üzeneteket is. Persze, az alapinfrastruktúra rendbetételétől még nem lesz egy település önmagában város, viszont ezek olyan égető problémák az elmúlt 15 évből, hogy muszáj ezzel kezdeni. Ha azt nézzük, vogy volt 24 milliárd hitel, ehhez jött 14 év alatt 36 milliárd iparűzési adó, ez eddig ugye 60 milliárd - és most nem számoltunk más helyi adókat- ami a városon finoman szólva nem látszik. Civilszervezetek, egyéni kezdeményezések nélkül nem lesz élhető városunk. Éppen ezért egy városvezetésnek nem megmondani kell az utolsó szögig, hogy mi hogyan történjen, hanem egyfajta keretet biztosítani a normális működéshez. Nem szólhat bele a poltika abba, hogy milyen színű gyertyák legyenek a Széchenyi téren az adventi koszorún. Biztosatsa a megfelelő támogatást az önkormányzat, hogy ezek a szervezetek el tudjanak kezdeni működni. Ez néhány millió forintból megoldható. Későb hazai és nemzetközi pályázatokon pedig maguk építsék tovább a szervezetüket. Ehhez persze kell fizikai hely is-lásd zöldház. Cselekvő, tenni akaró emberek kellenek, ahol az önkormányzat inkább katalizátor, mint fékező erő. Nagy ugrás ez az elmúlt 15 évhez képest. 

 

2014. 09. 22. 16:58

Még egy kérdésem: van olyan csillag- és bolygó együttállás ami melett hajlandó lenne Ön visszalépni mégis Tétényi Éva javára? 

2014. 09. 22. 18:38

Kedves Lucky!

Politika csapatjáték, a testületben többségi döntéseket kell hozni. Egy polgármesternek ott vagy van többsége, vagy nincs. A  nincsre jó példát láttunk az elmúlt négy évben. Nem hiszem, hogy ezen az úton kellene tovább menni. Nekünk van csapatunk (képviselőjelöltek+polgármesterjelölt) másoknál ez nem igen van meg. No, ha valakinek nincs 6-8 embere, aki egyetért a politikai céljaival, akkor hogyan szertne víziót adni egy városnak? Úgyhogy a válaszom, nem.

2014. 09. 22. 15:01

Kérdésem: Miért hagyta cserben az MSZP Tétényi Évát azután, hogy 2010-ben teljes mellszélességgel támogatták a polgármesteri indulását? Nem gondolja, hogy olyan olvasata is létezik ennek a dacos külön indulásnak, ami szerint az MSZP a Fidesz mellé állt be?

2014. 09. 22. 18:35

Kedves Lucky!

Egy együttműködés mindig két félen múlik. 2010 óta sokat változtak a dolgok, sokat változtak az emberek is. Nem hiszek abban a politikában ha valamit ellenez valaki, akkor automatikusan a másikoldalhoz sorolódik. Tétényit sem teszi baloldalivá, hogy harcolgat a Fidesz ellen, és szerintem ez fordítva is így van. Azzal a különbésggel, hogy mi nem Tétényi ellen képviselünk valamit hanem inkább a Meggyes-tézis, Tétényi-anitézist probálnánk feloldani. Nem lehet, hogy az üléspont ilyen markánsan meghatározza az álláspontot, és itt a múltból számos példát fel elhetne hozni a mostani városvezetővel szemben. Inkább beszéljünk arról, hogy milyen Esztergomot szeretnénk! 

 

2014. 09. 22. 12:52

Személyes sikerednek tudod e be az esztergomi MSZP széthullását, és hogy Nyíri Attila is lepattant.

2014. 09. 22. 18:31

Kedves Segno, az MSZP nem hullot szét. Nyíri Attila távozását pedig sem most, sem később nem kommentálom. 

2014. 09. 22. 12:51

 Kedves Tamás!

Te, aki pályázatok írásával foglalkozol, látod az esélyét egy megírt pályázat sikerének. Elsöprő győzelemre számítasz októberben?

Üdv Geletey Balázs

2014. 09. 22. 18:29

Kedves Balázs!

Valóban projektek írásával, menedzselésével foglalkozom már közel hét éve. Hogy mekkora az esélye az őszi sikernek? Szerintem növekvő. Ahogy járok-kelek a városban a jelölttársaimmal sok biztatást kapunk. Hiszem, hogy csapatban lehet sikert elérni. Csapata pedig csak három szervezetnek van: Fidesz, Jobbik és mi. Ha az elsörpő győzelem, hogy van egy szűk többségünk a testületben, akkor igen.

2014. 09. 19. 8:45

Tisztelt Gál Tamás!
Sok sikert kívánok október 12-re.
1. Ugyanakkor szeretném megtudni, hogy az MSZP elnökeként miért nem az MSZP "színeiben" indul, mi szükség van arra, hogy egy egyesület mezében áll rajthoz? (Hozzáteszem: a DK helyi elnöke ugyanígy tesz)
2. Miért nincs minden választókörzetben képviselő-jelöltjük?  
Válaszait köszönöm. 

2014. 09. 22. 18:26

Kedves Wolf!

Köszönöm a jókívánságokat! Az első kérdésre a lenti posztnál válaszoltam, egy szélesebb összefogást kívánnuk megvalósítani már az indulásnál. A jelöltjeink közös pontja, hogy tenni szeretnének a városért, és nem az, hogy ki melyik oldalon áll. Elég sokszínű a jelöltek politikai beállítottsága, mint ahogy a város is az. A közös tenniakarás, és nem egy központnak való megfelelés mozgatja őket.

Második kérdésre azt tudom mondani, hogy egyrészt nyitva hagytuk egy ellenzéki megállapodás lehetőségét, másrészt pedig vannak körzetek, ahol független jelölteket támogatunk. 

2014. 09. 18. 19:53

Tisztelt Gál Tamás!

 

Adja magát a kérdés, hogy miért egy nagykátai egyesület színeiben indul a választáson? Elvégre Ön az esztergomi MSZP elnöke. Miért nem vállalják fel a színeiket? A szórólapokon sem szerepel az MSZP, mint támogató. Ciki? Nem fél, hogy a régi szoci szavazók sem fogják felismerni, hogy Ön a párt jelöltje?

2014. 09. 22. 18:22

Kedves Földönfutó Földönkívüli!

Azt, hogy én melyik párt elnöke vagyok – MSZP- elég jól tudja mindenki a városban, mint ahogy Ön is írja. Hogy miért az EVT színeiben indulunk? A válasz egyszerű: a jelöltjeink döntő többsége nem kötődik az MSZP-hez. Mi elkezdtük itt helyben az árkok betemetését azzal, hogy nem pártkatonákat, hanem Esztergomért tenni akaró embereket kértünk fel, hogy építsünk egy működő Esztergomot. Nem egy pártnak kell hűséget fogadni, hanem a városnak. Ők az Emberbarát Városért Társaság jelöltjei. És miért nem helyi a szervezet? Mert egyik sem merte felvállalni, hogy megadja az intézményi hátteret ennek a szerveződésnek, félve az esetleges retorzióktól. Mi egy olyan várost szeretnénk, ahol nem kell félni senkinek, ha elmondja a véleményét.  Nem ciki mszpsnek lenni.

2014. 09. 16. 19:50

Tisztelt Polgármester- Jelölt ! 

A Vállalkozók Esztergomért  Egyesület közhasznú szervezet,amelynek tagjai fizették be Esztergom városának  2013-ban a 2.631.360.000 Ft helyi iparűzési adó mintegy kétharmadát. Egyesületünk szeretné megismerni az október 12-i önkormányzati választáson induló összes polgármester-jelölt véleményét az esztergomi vállalkozásokkal kapcsolatban. 

Megtisztelné Egyesületünket, ha válaszolna a feltett kérdésekre! 

- Ismeri –e az Önkormányzat és a vállalkozói szféra jelenlegi kapcsolatát, ha igen milyennek ítéli azt meg? 

-  Ha Ön lesz a polgármester, mely területeken és milyen módon kíván együttműködni 

        a/  a helyi vállalkozásokkal 

        b/  a Vállalkozók Esztergomért Egyesülettel? 

        -     Milyen, a helyi vállalkozókat támogató konkrét elképzelései vannak?   

        -     Milyen elképzelései vannak az Ipari Park fejlesztésével kapcsolatban? 

 A Város képviselő-testülete idén májusban elfogadott egy határozatot a” Helyi iparűzési adó  meghatározott részének az adózó javaslata szerinti célirányos felhasználása” tárgyban. 

Az elfogadott javaslat két elemében különbözik az eredeti, a Vállalkozók Esztergomért Egyesület által megfogalmazott, képviselői indítványként elhangzott korábbi javaslatától. Egyesületünk javaslata az iparűzési adó 2%-nak szabad, közcélokra való felhasználásáról szólt,  míg a májusban elfogadott pedig legfeljebb 500 000 Ft-ban határozza meg a célirányos felhasználást, és a felhasználás célját is jelentősen leszűkíti. 

- Polgármesterként támogatja-e, hogy az esztergomi vállalkozások adójuk 2%-át teljes egészében kizárólag  közösségi célokra, de ezen belül szabadon használhassák fel? Ha igen , egyetértene-e azzal, hogy az Egyesület töltené be - az Önkormányzattal egyeztetve  - a célok meghatározásához a koordináló szerepet. 

( Ha 2014-ben minden, helyi iparűzési adót fizető vállalkozás élne ezzel a lehetőséggel, akkor ez csupán 54 millió forintot jelentene, hiszen 2013. évben helyi iparűzési adó befizetésből 2.631.360.000 Ft bevétele származott a városnak, 2014. évre pedig  2.700.000.000 Ft iparűzési adó bevétel lett betervezve.) 


Esztergom, 2014. szeptember 16. 

                                                Vállalkozók Esztergomért Egyesület

2014. 09. 22. 18:21

Ismeri –e az Önkormányzat és a vállalkozói szféra jelenlegi kapcsolatát, ha igen milyennek ítéli azt meg? 

Igen ismerem. Lehetne sokkal jobb is J. Az elmúlt tíz évben inkább tekintette a város egyfajta „fejős tehénnek” a vállalkozókat mint partnernek. Vállalkozók nélkül nincs foglalkoztatottság, nincs adóbevétel, nincs városfejlesztés. Ezt a viszont normalizálni és rendszerezni kell. Van még potenciál az ipari park további fejlesztésében, ehhez a városnak is vannak eszközei, egy része pedig külső tényezőktől függ (lásd 10-es út, vasút)

Ha Ön lesz a polgármester, mely területeken és milyen módon kíván együttműködni 

 a/  a helyi vállalkozásokkal 

Rendszeresíteni szeretném a vállalkozók képviselőivel való egyeztetéseket. Kétfelé bontanám a vállalkozókat-egyrészt akik az ipari parkban tevékenykednek, másrészt, akik a belvárosban dolgoznak. a városban tevékenykedő kereskedők, szolgáltatók egyik fő problémája, hogy vevőik em tudnak megállni a belvárosban- Épp ezért, újjá kellé píteni a Bástya parkolót, és ingyenessé tennék a parkolást. Amíg nem lehet megállni, addig a vevők sem jönnek ide. Ehhez persze szorosan kapcsolódik a belváros, ha tetszik esztétikai rendbetétele, a Lőrincz utca megnyitása, stb, Az ipari parki cégeket illetően, egyrészt megoldást szeretnék találni a problémákra – lásd munkás buszok közlekedése, ami például a Budai/Schweidel lakótelepeken élőket érinti. volt levelezés ebben a témában minden érintett féllel – város, közútkezelő, nagy cégek- hát elég ellentmondásosak voltak a válaszok. Mindkét csoport esetében gördülékenyebbé tenném az ügyintézést. Kezdő vállalkozók támogatására – szakmai szervezetek bevonásával – létre lehetne hozni egy inkubátorházat,

 

 b/  a Vállalkozók Esztergomért Egyesülettel? 

Eddig is látogattam az Egyesület eseményeit, és ez a jövőben sem lesz másképp. Ahogy fentebb is írtam, szeretném ha a szakmai szervezetekkel rendszer kapcsolat alakulna ki az önkormányzat részéről, ne csak akkor hívjuk egymást ha ég a ház.

Milyen, a helyi vállalkozókat támogató konkrét elképzelései vannak?

A mai kisvállalkozók elsődleges problémája a fizetőképes drasztikus visszaesése. Ezen városi szinten nem tudunk segíteni. viszont minden nehézség, minden válság egyben egy lehetőség is új technológiák, módszerek kifejlesztésére. Ezekben az önkormányzatnak egyfajta támogató szerepet kell vállalni, hogy támogató minden olyan rendezvényt, amely a vállalkozások információhoz jutatást segíti elő. Érdemes elgondolkodni azon, hogy ne csak a nagyvállalatok, hanem a kis cégek is iparűzési adó kedvezményben részesüljenek.

Milyen elképzelései vannak az Ipari Park fejlesztésével kapcsolatban?

Az ipari park nagyjából betelepült, további bővítése meglehetősen nehézkes. A megmaradt területeket értékesíteni kell, de nem biztos, hogy kétszer annyiért, mint a győri, vagy tatabányai ipari parkban. Az lenne a cél, hogy minél több vállalkozás, minél több embert foglalkoztasson, ne az, hogy egyszeri összegként sokat befizessen a város kasszájába, utána pedig ne történjen semmi. A terület útjai itt is felújításra szorulnak, megoldást kell találni egyes cégeknél a parkolási nehézségekre. Sokan közelítik meg gyalogosan vagy kerékpárral az üzemeket, ez most eléggé balesetveszélyes.

Esztergom megközelíthetőségének megoldása kormányzati feladat – vasút, 10-es út- itt jó lenne ha végre elkészülnének ezek a fejlesztések, az elmúlt 24 évben már sokszor hallottuk, hogy most épp miért csúszik, jó lenne azt is hallani, hogy netán hamarabb kész lesz, mint gondolták.

 

2 százalék felhasználása

Ismerem a tervezetet, a céljával magam is egyetértek, sőt jó pár városban működik hasonló rendszer. a felhasználást tekintve én abba az irányba gondolkodnék, hogy azt a két százalékot, inkább humán tőkébe, mint betonba öntsük. Ahogy fent is írtam, az ipari park infrastrukturális hiányosságait az önkormányzatnak meg kell oldania. Előnyösebbnek tartanám, ha a vállalkozások a fenti összegből a helyi iskolákat és képző intézményeket támogatnák.

2014. 09. 16. 18:54

Tisztelt Polgármesterjelölt!                

 

Én minden jelöltnek ugyanazokat a kérdéseket teszem fel:

 

Hol látja Esztergom város kitörési pontjait (kérem ezeket röviden mutassa be)?

Milyen szakemberekre, kikre fog támaszkodni a fentiek megvalósulása érdekében, ha nyer?

A Prímás-sziget és a belváros fejlesztési koncepciójáról mi a véleménye (Élményfürdő, Zöldház, Fürdőszálló, Széchenyi tér)?

Ön szerint városunknak az eredeti stratégián változtatnia kell?

A szigeten elkezdett szerkezetkész beruházásoknál milyen megoldásokat javasol, milyen irányba lehetne elmozdítani a jelenlegi helyzetet (függetlenül attól, hogy magánberuházásokról van szó)?

A belvárosban uralkodó állapotot milyen módon kívánja rendbe tenni?

A város parkolásáról hogyan vélekedik?

 

2014. 09. 22. 18:19

Kedves Mátrix!

Hol látja Esztergom város kitörési pontjait?

Esztergomnak két fő kitörési pontja van: iparfejlesztés és a turizmus. Hála istennek ma már nem kell, hogy gyárkémények sokasága csúfítsa el az eget, de gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy mi is az az ipari park, amely a város „hátsó kertjében” működik. Tekintve, hogy a városban az iskolaváros kifejezés erősen elkopott célszerű lenne átgondolni, hogy az oktatás újjászervezése kapcsán milyen szakokat, területeket lenne érdemes előtérbe helyezni.

Milyen szakemberekre, kikre fog támaszkodni a fentiek megvalósulása érdekében, ha nyer?

Első körben számos jó szakember rendelkezésre áll a városházán már most, csak eddig nem voltak jól vezetve, így nem is tudták azt a teljesítményt produkálni, amire képesek. Véget kell vetni a politikai kinevezések korszakának, a szakértelem és a hozzáállás számít, nem a pártpreferencia. Azt mindenki eldönti a szavazófülkében. Szerencsére jó pár szakemberrel állok kapcsolatban a környék településein. Bőven rendelkeznek azzal a tudással, amely szükséges egy újfajt szemlélet végig viteléhez.

A Prímás-sziget és a belváros fejlesztési koncepciójáról mi a véleménye (Élményfürdő, Zöldház, Fürdőszálló, Széchenyi tér)?

Magát a belváros újra kell gondolni, mert ebben a formában működésképtelen. Szemüvegkeretgyár-piac-zöldház-fürdőszálló problémahalmaz együttes megoldására van szükség. A piac a jelenlegi formájában messze van attól, amit mi piacnak gondolunk. Szét kell választani a „vásárcsarnoki” funkciót és az alkalmi árusokat. Előbbiek, akik most bódékban árulnak, kell találni egy helyet – ez lehet a volt szemüvegkeretgyár laktanya épülete (Sissay köz) – ahol állandóan, kulturált körülmények között tudnak üzemelni. Ehhez kapcsolódóan a gyár további épületeit is hasznosítani lehet, akár hivatal – járási hivatali egységek egy helyre költöztetése-, akár az új könyvtár szempontjából. a zöldháznak vissza kell adni a kultúrház és civilház funkciót, megfelelő feltételeket biztosítva a működéshez. A város nagy problémája, hogy a civil szféra, amely egyfajta immunrendszer a városnak az elmúlt 10 évben szinte eltűnt. A Sziget egy rekreációs, pihenő övezet. A sportcsarnok kérdését érdemes újragondolni, annak függvényében, hogy hol fog húzódni az árvízvédelmi gát. Sajnálatos, hogy 10 éve itt is csak helyben járás van. Érdemes átgondolni a mostani dolgat mindeképp.

A szigeten elkezdett szerkezetkész beruházásoknál milyen megoldásokat javasol, milyen irányba lehetne elmozdítani a jelenlegi helyzetet (függetlenül attól, hogy magánberuházásokról van szó)?

Visszakanyarodnék az első ponthoz. Turizmus. Először attrakció kell. Ha az van, akkor lesz vendég, ha lesz vendég akkor itt lehet altatni. Itt érdemes lenne még megnézni az együttműködési lehetőségeket a párkányi stranddal is. Ebben a városnak koordinátori és nem befektetői szerepet kell játszani. Az önkormányzat koordináljon, vezessen és ne vállalkozzon. Arra ott vannak a vállalkozások.

A belvárosban uralkodó állapotot milyen módon kívánja rendbe tenni?

Részben három kérdéssel feljebb már válaszoltam, ezt annyival egészíteném ki, hogy a parkolást ingyenessé, a parkolóhelyeket használhatóvá tenném. Megfelelő, ingyenes parkolóhely nélkül a belvárosi üzletek nem vehetik fel a versenyt a város szélén lévőkkel. 

 

A város parkolásáról hogyan vélekedik?

Használható és ingyenes parkolóhelyekre van szükség.