Kétezer tárgy kerül kiállításra a Balassa Múzeum raktárából
Kultúra
2014. szept. 5.

<p>Az Balassa Bálint Múzeumban az intézmény gyűjteményének legszebb darabjaiból összeállított látványtár nyílik szombaton - mondta el az MTI-nek a múzeum igazgatója.</p>

Az épület egyik szárnyában berendezett kiállításon csaknem kétezer tárgy látható a múzeum régészeti, néprajzi, képző- és iparművészeti gyűjteményéből válogatva 180 négyzetméteren. A tárgyak nagy része a közönség elől elzárt raktárak mélyéről került a vitrinekbe - tette hozzá Tari Edit.
A néprajzi összeállítás egyik különlegessége egy 18. századi esztergomi fogadó konyhájának majdnem hiánytalan edénykészlete, amely tíz éve került elő egy ásatáson. Szintén egyedülálló egy kékfestő műhely hagyatékából származó, rendkívül gazdag mintagyűjtemény, valamint egy mézeskalácsos formáinak gyűjteménye.
A látványtár lehetőséget adott a múzeum hajómakett-gyűjteményének bemutatására. Nagy Sándor hajóskapitány családja 1962-ben adományozta a múzeumnak a tengerésztiszt történelmi hajókból álló makettgyűjteményét. A darabok egy része saját készítésű.
Az érdeklődők megcsodálhatják a Helischer-féle muzeális könyvgyűjteményt,a melyben kézzel írt latin és német nyelvű kódexek és ősnyomtatványok találhatók. A közel háromezer kötetet a múzeum folyamatosan restaurálja.
Az érintőképernyős információs pulttal, interaktív megoldásokkal kialakított látványtár új lendületet ad a múzeumpedagógiai foglalkozásoknak, a tárlatvezetők kisfilmekkel, kvízkérdésekkel várják a gyermekeket.
A Magyar Nemzeti Múzeum filiáléjaként működő Balassa Bálint Múzeum épületét 1777-ben emelték. A látványtárat a múzeum keleti, földszinti szárnyában alakították ki, a ház műemléki jellegét megőrizve. A beruházásra 60 millió forintot fordítottak európai uniós és hazai forrásokból.

MTI

(forrás)