Szemét egy helyzet Esztergomban
Környezetünk
2014. aug. 22.

<p style="text-align: justify;">Jó ideje fennáll az a helyzet, hogy a város egyes pontjain (tipikusan a lakótelepek, társasházak környékén) felhalmozódik egy kisebb-nagyobb szemétdomb a kihelyezett tárolók mellett. Az egyre növekedő és bűzlő kupac pedig akár hetekig is zavartalanul gyülekezik, amíg végre eltakarításra kerül. Annak próbáltunk utána járni, hogyan lehet ezt a folyamatot kissé felgyorsítani.</p>

Általában a kupacok a Bánomi lakótelep – Budai lakótelep – Aradi vértanúk tere hármasban szoktak a leggyakrabban előfordulni. Jelen esetben egy, július második fele óta gyűlő halmot szerettünk volna eltüntetni. Ehhez első körben írtunk az Eszköz Kft-nek, hogy tudnak-e a Dobó-iskola sportpályája aljánál lévő parkolóban gyűlő szemétről, és mit szándékoznak tenni annak eltüntetése érdekében. Ekkor augusztus 7-ét írtunk. A válaszra hat napot vártunk, de nem érkezett meg, ezért felvettük a kapcsolatot az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal (ÖHU).

 

Tülök megtudtuk, hogy bár nem feladatuk foglalkozni az egyes településeken zajló hulladékgazdálkodási közszolgáltatás (köztük a hulladékszállítás) mindennapos tevékenységével, felveszik a kapcsolatot az Eszköz Kft.-vel. Az ÖHU-nak azt válaszolta a cég, hogy csak alvállalkozóként végzi a szemétszállítást, ezért érdemes lenne az önkormányzatnak jelezni a problémát. Amúgy, egy héttel a nekik küldött levél után az Eszköz nekünk is visszaírt, hogy az ügyben a Vertikál Zrt. központja illetékes nyilatkozatot kiadni.

 

Közben megérkezett a válasz az önkormányzattól, hogy ha a városban illegálisan lerakott szemétkupacot látunk, akkor hozzájuk kell fordulni, és ők majd intézkednek. Megbízták a pilisvörösvári Saubermacher Kft.-t a szemét elszállításával, ugyanis az a cég olcsóbban vállalta el a feladatot, mint az Eszköz Kft.. Ekkor már augusztus 14-e volt, a kupac alsóhangon 3-4 hete gyülekezett, és a női cipő, a pizzásdobozok, a műanyagpalackok, és a kézitáska mellett megjelentek benne az olyan egzotikus hulladékok is, mint a festékes vödör, a bőröndök, az út-menti jelzőbólya és egy számítógépes alaplap doboza.  Az esős időjárás miatt a területen szállingózó szag is egészen erősnek volt mondható, arról nem is beszélve, hogy ha egy tipikusan száraz, 30 fok feletti nyári hetet fogunk ki, akkor a tároló tőszomszédságában parkoló autók sem lettek volna nagy biztonságban a kupac tekintélyes részét kitevő gyúlékony papírhulladékok miatt.

 

Az Eszköz javaslatára írtunk a Vertikál Zrt.-nek is. Tőlük megtudtuk, hogy a társaságuk ez év január 28-a óta végzi a hulladékszállítási szolgáltatást Esztergomban. Ennek keretén belül az ingatlanhasználók által igénybe vett, és a szolgáltató nyilvántartásában rögzített méretű és darabszámú zárt hulladékgyűjtő edényzetben, valamint a szolgáltató emblémájával ellátott hulladékgyűjtő zsákban kihelyezett hulladékot szállítják el. A lakótelepi hulladékgyűjtő edényzetek melletti földterület közterületnek minősül, onnan a hulladékot nem gyűjthetik össze. A közterületen illegálisan elhelyezett hulladék elszállítását pedig csak abban az esetben tudják biztosítani, ha Esztergom Város Önkormányzata erre vonatkozó konkrét írásos megrendelést, vagy felkérést tesz.

 

A szemétkupac nagy része végül augusztus 18-án, hétfőn került elszállításra, hogy melyik cég által, az talán lényegtelen is. A kérdés inkább az, hogy legközelebb a város melyik pontján kezd el gyűlni egy újabb kupac, mely eltüntetésére megint heteket kell majd várni. Az esély meg van rá, ahogyan azt Lentsés Ildikó, a VERTIKÁL NONPROFIT ZRT. Környezetirányítási vezetője is megfogalmazta a Szeretgom megkeresésére: "a lakótelepeken kinn lévő edényzetek a társasházi lakások által leszerződött hulladékmennyiséget biztosítják. Az ingatlanhasználók sajnos sok esetben nem megfelelő mennyiségre szerződnek le, és így az edényzetek kicsinek, kevésnek minősülnek". Ezért ahogyan a korábbi szolgáltató, ők is javasolják a társasházaknak, hogy ne helyezzék közterületre az edényzetet, hanem zárják el, mert így sokszor idegenek is oda hordják a hulladékukat.

 

-mTz-

 

(forrás)