Vasárnap kezdődik a Liszt-hét
Kultúra
2014. aug. 19.

<p style="text-align: justify;">Vasárnap kezdődik Esztergomban a Liszt-hét, amelyen Király Csaba, Pálur János, Konyicska Renáta és Kovács Péter adja elő a zeneszerző műveit, illetve alkotásainak átdolgozásait.</p>

A fesztivál nyitányaként a bazilikában vasárnap Király Csaba játssza el az Excelsior orgonaváltozatát, valamint a Koronázási mise orgonára és kórusra írt átdolgozását. A mű megszólaltatásában az esztergomi Balassa Bálint Kórus működik közre, vezényel Reményi Károly.

 

Kedden Pálur János orgonahangversenyén Liszt és Bach művei hangzanak fel. A koncertet az Esztergomi bazilika nemrég elhunyt orgonaművész-karnagya, Baróti István emlékének szentelik.

 

Konyicska Renáta szerdai zongorahangversenyén Chopin és Liszt műveit adja elő a Szent Adalbert Központban. A ferences Szent Anna-templomban csütörtökön kórusműveket szólaltat meg Király Miklós orgonaművész Birta Gábor kontratenor és az Óbudai Kamarakórus közreműködésével.

 

Augusztus 29-én a Liszt-héten már korábban is szereplő angliai professzor, Nicholas Clapton tart mesterkurzust énekeseknek. Ennek záró akkordjaként péntek este a Szent Adalbert Központban együtt lépnek fel a kurzus résztvevői.

 

 A záró napon, augusztus 31-én a bazilikában az Esztergomi mise előadásával búcsúzik a 6. Liszt-hét. A Mátyás templom és az Országos Széchényi Könyvtár énekkara, valamint a Concordia Vegyeskar Tardy László vezényletével szólaltatja meg a művet, orgonán Kováts Péter működik közre.

 

Esztergomban 1856. augusztus 31-én mutatták be Liszt első nagyszabású egyházzenei alkotását, a Missa solemnist. Az Esztergomi misét a szerző Scitovszky János bíboros, esztergomi érsek felkérésére a bazilika felszentelésére komponálta és maga vezényelte az ősbemutatón.

 

/mti/

(forrás)