Új Árpád-kori leleteket találtak a Várhegyen

Új Árpád-kori leleteket találtak a Várhegyen

2014. 08. 11. 12:04

A július elsején megkezdett tanszéki ásatással folytatódik a PPKE Régészeti Tanszék kutatási programja, amelyet a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumával együttműködésben végeznek. Major Balázs ásatásvezető régész szerint itt az ideje, hogy a középkori Esztergom elfoglalja méltó helyét a nemzetközi színtéren is - olvasható a Magyar Nemzet online kiadásában.

A középkori Esztergom föld alatt rejlő kincsei után kutatnak a régészek, akik a Várhegyen három helyszínen is feltárást folytatnak. Az idei célkitűzéseik közt szerepel a Szent Vid-templom feltárásának befejezése, továbbá a palota alatti középkori kőbánya területének feltárása és az alatta elterülő hegypalást kutatása.

 

Major Balázs a lapnak elmondta: a Szent Vid-kápolna, vagy, ahogy egy XIII. századi oklevél említi, bazilika egy nagyon különleges építmény lehetett. Hozzátette, a kora Árpád-korból kevés olyan épület került elő, amely legalább egy pontján hatméteres magasságban a boltozatzáradékig áll.

 

A teljes írás az MNO-n olvasható. Az ásatással kapcsolatban a Régészeti Tanszék blogot vezet, melyen napi rendszerességgel igyekeznek információkat és képeket megosztani a feltárásról a fiatal régészek.

 

Fotó: retegregek.blogspot.hu

Még nincsenek kommentek :(