Külföldi fiatalokat fogadtak a Megyeházán
Kultúra
2014. aug. 6.

<p style="text-align: justify;">Kedden mintegy 60 cseh, német és magyar fiatal, valamint a tarjáni önkormányzat és a német nemzetiségi önkormányzat, a megyei önkormányzat valamint a kereskedelmi és iparkamara részvételével német nyelvű tapasztalatcserét szerveztek a Megyeházán, ahol a fiataloknak az Európa Parlament képviselőinek és a nemzetiségi önkormányzatok képviselőinek választásáról tartottak interaktív előadást és vetélkedőt.</p>

„Egység a sokszínűségben” - idézte az Európai Unió mottóját Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke, aki németül előadott üdvözlő beszédében szólt arról, hogy a 2011-ben elfogadott Alaptörvény rögzíti, hogy Magyarország becsüli az itt élő nemzetiségeket és államalkotó tényezőnek ismeri el őket és az április 6-i országgyűlési választások alkalmával nemzetiségi listára is lehetett szavazni.

 

 Ennek köszönhetően a jelenlegi országgyűlésben tanácskozási joggal ott ülhet minden nemzetiség képviselője és kifejtheti véleményét a törvényalkotásban, ez megmutatja, hogy hazánk megbecsüli az itt élő, különböző nemzetiséghez tartozó állampolgárait.

 

 A fiatalokat köszöntötte Dr. Vida Dóra, a kormányhivatal főigazgatója, Kárpát Csaba, a megyei kereskedelmi és iparkamara általános alelnöke pedig apró ajándékokat adott át és a kamara által működtetett Europe Direct információs pontokról tartott rövid beszámolót.

 

 A kamara Tatabányán, Esztergomban és Kisbéren tart fent Europe Direct információs pontot, ahol naprakész és a gyakorlatban használható információkkal látja el azokat a személyeket és szervezeteket, akik érdeklődnek az Európai Unió működése iránt.

 

Az iroda a társadalom minden szegmense számára biztosítja az Európai Unió politikáinak, programjainak, pályázatainak megismerését, illetve tájékoztatást nyújt a régió szervezeteinek, csoportjainak kötelezettségeikről és jogaikról. Az iroda „EU Info” címmel évente hatszor küld ki hírlevelet, 600-nál több címre.

 

 A Europe Direct az uniós kiadványokat saját kiadványt szerkesztett „EU INFO” címmel a foglalkoztatás, a külföldi munkavállalás, vállalkozásindítás, illetve a szociális ellátórendszer és a külföldi ösztöndíj-és cserediákprogram kérdéseinek témakörében.

(forrás)