Egyelőre lépéselőnyben a Fidesz
Közélet
2014. aug. 5.

<p>Októberben, vagyis laza két hónap múlva újra képviselőtestületet és polgármestert választunk Esztergomban is. Egyelőre csupán a Fidesz-KDNP jelentette be azt a csapatot, amellyel nekimegy a kampánynak. Ellenzéki oldalon egyelőre semmi biztos nem látszódik: sem jelöltek, sem összefogás nincs, és kétséges, hogy egyáltalán lesz-e. </p>

Forrásaink szerint a Fidesz jelöltállítási folyamata sem volt éppenséggel fájdalommentes: a tavaszi, sikeres országgyűlési választások idején még lényegesen más hatalmi viszonyok határozták meg a készülődést a kormánypárt esztergomi berkein belül. A listáról végül lemaradók közül olyan is volt, aki a facebook-on osztotta meg a nyilvánossággal ezzel kapcsolatos gondolatait - innen tudhatja a közvélemény immár azt is, hogy a bejelentett csapatot nem a párt helyi tagsága választotta meg, hanem pár szinttel feljebb jelölték ki őket jelenlegi posztjukra. Információnk szerint a változás fő mozgatórugója nem más volt, mint a MOL "tőzsgyökeres esztergomi" vezérigazgatója, egyben a város egyik díszpolgára: Hernádi Zsolt.

Hernádi 2013 decemberében egy nyilvános esztergomi fórumon a következőket mondta: "Ma Esztergom egy szomorú város. Aki a másikra kezd el mutogatni, az hibát követ el. Ez a tézis, antitézis, ami itt az elmúlt időszakban kialakult, mindegy, hogy mi okozta ezt, nem fenntartható. A kérdés az, hogy ki tudunk-e kényszeríteni egy változást." Továbbá elmondta, "ilyenkor nem az a kérdés, hogy egyik vagy másik, hanem, hogy egyik se. Mert nem jó. Mert a lehetőséget a változásra elpuskázták. A megoldás irányába az hat, amikor másik irányban kezdünk el gondolkozni."

Mindeközben az ellenzéki oldalon egyelőre nem történt előrelépés. Tétényi Éva mögött egyetlen 2010-ben őt aktívan támogató szervezet sem sorakozott fel. A jelek szerint mindenkit aki négy éve nyíltan támogatta a jelöltségét sikerült elidegenítenie magától. Biztos támogatóként egyedül a Haladó Esztergomért Egyesületre számíthat, akik épp a mai napon tettek közzé egy felhívást amiben csatlakozásra szólítanak fel mindenkit a Demokratikus Választási Platformhoz. Úgy tudjuk ez a csoportosulás Tétényi Évát és támogatói körét lesz hivatott aggregálni.

A Fidesz a tavaszi választáson már  egyszer begyűjtött idén cirka 7000 feletti szavazatot Esztergomban. Tény, hogy 2010-ben Tétényinek közel kétezer fideszes választópolgár átszavazására volt szüksége ahhoz, hogy megnyerje a polgármesteri széket. Tisztán matematikailag elemezve a helyzetet idén is ugyanerre a bravúrra lehet szüksége, ha folytatni akarja polgármesteri tevékenységét.

Egy másik komoly probléma, hogy az elmúlt másfél-két évben Tétényi önkormányzati médiacsapata által alkalmazott, elsődlegesen a Meggyeshez köthető fideszeseket ostorozó kampánytaktika teljességgel hatástalan lehet a most felállt polgári képviselőcsapattal szemben. A megválasztása óta folyamatosan támadott, Meggyest a helyi szervezetben félreállító György Róbert nem kap feladatot a választáson, az immáron ciklusokon átívelően szintén komoly városházi támadásoknak kitett Horváth Mihály pedig ugyancsak nem kapott szerepet a mostani játéktéren. Ráadásul azt sem  lehet mondani (egy-két kivélteltől eltekintve), hogy a Fidesz képviselőjelöltjei Meggyes korszakához erősen köthetőek lennének. Olyan személy is tagja lett a képviselőjelöltek csoportjának, aki a hírhedt fekete listán is szerepelt, mint a város "ellensége". A múlt miatt a Fideszt hibáztató szólamok - amik eléggé kontraproduktívak, és így 2014-ben már erősen unalmasak is -  nehezen lesznek értelmezhetőek olyan személyekkel szemben, akiket konkrétan meghurcolt a Meggyes féle hatalmi túlerő 2009-ben. Külön hatástalan lehet mindez olyan személyek részéről, akik 2010 előtt meg sem mertek szólalni nyilvánosan Meggyes városcsőd felé vezető fejlesztési politikája ellen. 

A Fidesz tehát most egyértelműen lépéselőnyben van: megnevezte a jelöltjeit és beindíthatja a kampányt, aminek másról sem kell szólnia, csak a szép és pozitív jövőről. Ezzel szemben az ellenzék - még ha össze is tudna fogni (ami erősen kétséges) - már most csak negatív szólamokkal operál.

 

- csj -

(forrás)