A Bottyán hídhoz kerülhet Bottyán János lovasszobra

A Bottyán hídhoz kerülhet Bottyán János lovasszobra

2014. 07. 23. 11:41

Új helyre, a Bottyán híd tövéhez kerülhet a közel két és fél éve a Városháza udvarán méltatlan körülmények között, több részre bontva, a kíváncsi szemek elől elzárva pihenő Bottyán János lovasszobra. A szobor elhelyezéséről a K TV készített riportot.

Már 2012 nyarán volt arra kezdeményezés, hogy az őt megillető helyre kerüljön a szobor. Akkor a Széchenyi térre, a posta épülete előtti térrészre szerették volna elhelyezni a műalkotást, ugyanis az a terület a Bottyán házhoz való közelségével, és napos fényviszonyainak köszönhetően megfelelő hely lehetne a számára.

 

Az eltelt évek alatt Mújdricza Ferenc építész vezetésével a tér különböző pontjain tizenegy vizsgálatot végeztek, melyek megállapították, hogy a nagy terhelés miatt mégsem lenne ideális a szobrot a téren elhelyezni - nyilatkozta az építész a K TV-nek.

 

Az új lehetséges helyszínt Borbás Márton, a Babits-szobor rekonstruálója javasolta. Szerinte a szobornak méltó hely lenne a Kis-Duna sétány legszebb részénél található Bottyán híd. A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság rögtön hozzájárulását adta a szobor elhelyezésére, ellenben az Északdunántúli Vízműnek első körben nem tetszett az ötlet, mert a szobor talapzata a mellvéd falának támaszkodott volna. Ezért Harti Tibor építészmérnök egy konzolos, a Duna fölé nyúló elhelyezést tervezett, mely megoldást már az árvízi hatóság is elfogadta.

 

 

A szobor új helyére történő költöztetése és az új talapzat kiépítése mintegy 100 000 forintos összegbe kerül, melyet első körben az önkormányzattól szerettek volna beszerezni. Ez sajnos nem sikerült, ugyanis a költségvetés nem tartalmaz a Bottyán szoborra költhető forrást. A véletlenek sorozatának köszönhetően ekkor került a képbe Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója, aki  felajánlotta, hogy finanszírozza a műalkotás költöztetését.

 

 

/Forrás: K TV felvétele/

2016. 01. 14. 14:19

Legalább szép kerek.

2016. 01. 14. 8:53

Nem értem az összefüggést, végre van egy normális elhelyezési javaslat, amit azzal támadnak, hogy a ló seggét kell nézni. Erre próbáltam utalni, amikor megjegyeztem, hogy teszóleges elhelyezés mellett is lesz a szobornak hátulnézete.. Raab és Melocco szerintem a hajuknál fogva lettek belerángatva ebbe a kontextusba..

2014. 11. 14. 18:18

Van a városnak két igen gagyi köztéri alkotása. Az egyik Párkányi Raab szökőkútja, a másik a Meloccoé a Várhegyen. Emiatt legalább nem kell szégyenkeznünk.

2014. 11. 14. 17:43

bárhova kerül, mindenhol lesz hátulnézete..

 

Eredeti méret

2014. 07. 24. 1:07

Elképzelem a látványt mondjuk a Korzó kávézó, vagy a sziget felöl nézve, hááát, nem tudom

A Korzó kávézó felől konkrétan a fenekét lehetne csodálni a lónak. :( 

2014. 07. 23. 22:34

Tudom, sokat ötletelgettünk már a szobor helyén. Bevallom, ezt az ötletet nem igazán értem. Miért is kellene azt a robosztus talpazatot, rajta a szoborral a "Duna fölé" betenni? A melvéd víz felöli oldalára? A "Tiszti ház" előtt valamikor egy kerek virágágy volt. Ha a helyén lévő lépcső helyére tennék a szobrot? Tudom, ez is csak egy ötlet, nem tudom jó, vagy nem, de nekem a "víz fölé nyúló" szobor, kicsit morbidnak tűnik. Elképzelem a látványt mondjuk a Korzó kávézó, vagy a sziget felöl nézve, hááát, nem tudom