Merre lehet az előre?

Merre lehet az előre?

Törölt felhasználó #43
2014. 07. 04. 17:14

Rugaszkodjunk el egy kicsit a rögmagyar valóságtól és engedjük el egy kicsit a fantáziát, hadd szárnyaljon szabadon! Mit lehetne szerencsétlen városunkkal tenni, hogy a turista esetleg vegye a fáradtságot és a Bazilika 300 méteres körzetéből kimerészkedve betegye lábát a nagybetűs kisvárosba?

Alap probléma a bezárt belvárosi üzletek sora, amely még a „kirakatbámulás" lehetőségét is elveszi az ide érkezőktől és az itt lakóktól. Az elhibázott parkolási politika nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a városban vásárolni szándékozók az ipari park szélén elhelyezkedő multik karjaiban kössenek ki. Nem nehéz belátni, hogy turistából meglehetősen kevés érkezik azzal a céllal ide, hogy „milyen jót fogunk teszkózni Esztergomban"!

Első és legfontosabb lépés a parkolás ingyenessé tétele lenne a városban, amit – ha már előszeretettel hivatkoznak a forgalomszabályozó szerepére – követnie kellene egy sokkalta szigorúbb ellenőrzésnek, amely a tiltott helyen parkolók megrendszabályozását hivatna szolgálni.
Ezzel párhuzamosan meg kell nyitni a Mária Valéria Híd felől érkezők számára a lehajtót a hídfőnél, főképp azért, mert jelenleg is elérhető a belváros egy egy kilométeres kerülőúton, ahova érthetetlen módon a Sportcsarnokba érkezők és a Gyakorló Általános Iskola tanulói közé terelik a gépjármű forgalmat.

A híd személygépkocsi forgalmának beengedése a belvárosba pozitívan befolyásolhatná a kiskereskedelmi egységek üzletmenetét, ehhez azonban először újjá kellene éleszteni azokat.

Esztergom fénykorában számtalan kisebb-nagyobb üzlet kínálta portékáit, ezek nagyrésze mára megszűnt. Az üres üzlethelyiség mindenki számára rossz. Az állaguk napról napra romlik, ezért a kiadásuk is egyre nehezebb. Jó példa lehet a budapesti Nyitott Üzletek Fesztiválja, ahol egy hétre vagy egy hónapra is ingyen juthattak üzlethelyiséghez a pályázók. A helykereső kezdeményezések így jelentős elköteleződés nélkül próbálhatják ki elképzeléseiket, üzleti stratégiájukat, növelhetik meg közönségüket. Helyiségtulajdonosok, akik régóta kiadatlan ingatlanjukat láthatóbbá tennék és szívesen megismerkednének izgalmas projektekkel, amelyek hosszútávon akár bérlőikké is válhatnak. Ez a lehetőség az Önkormányzati ingatlanokban is megfontolandó lenne akár fél éves távlatban is, vagy úgy ha a bérlő a bérleti díjat állagmegóvásban vagy felújításban „fizetné” meg.

Fel kellene ismerni végre azt, hogy egy üres helyiség a legdrágább mindenki számára, hiszen még az ott esetlegesen vállalkozók adóbevételei sem folynak be a költségvetés kasszájába, az épületre pedig mindenképp egyszer költeni kell.

Azonban az üzletek önmagukban biztosan nem jelentenének elégséges vonzerőt a turizmus számára. Attrakciókban kell gondolkodni, ami kiemeli Esztergomot a szürkeségből.

Az idei év Comedium Corso  rendezvénysorozata és a Várban szervezett programok jó irányba tartanak.

Az bebizonyosodott, hogy megalomán elképzeléseknek jelenleg nincs helye még a városban, lehet, hogy kisebb léptékben gondolkodva messzebbre juthattunk volna az eddig a városba ölt pénzekből is.

Nagyszerű lenne eljutni oda, hogy a vendéglátóhelyek utcai kitelepülését, teraszok és napernyők kihelyezését ne megnehezítse az önkormányzat és ne csupán pénzbeszedési lehetőséget lásson ebben, hanem akár támogassa is mindezt. Esztergomnak életre, mégpedig pezsgő életre van szüksége. A város feladata az ehhez történő feltételek kialakítása és az erre vállalkozók segítése. Lenne.

Esztergom mint brand elhasználódott az elmúlt évek politikai csatározásaiban. Az újjáépítése rengeteg feladatot róna az arra elhivatottságot érzőkre.

És most tényleg következzen az a valóságtól való elrugaszkodás, amelyet az írás elején említettem. Kéretik az ezután következőket csak mint egy lehetséges alternatívát kezelni, amelyben természetszerűleg megtalálhatók olyan részek is, amik szinte biztosan megvalósíthatatlanok ilyen vagy olyan okok miatt.

Esztergom köztéri szoborral való ellátottsága sajnálatosan szegényes. Ezen akár ideiglenesen felállított installációkkal is segíteni lehetne.

Meglepően sikeres volt Budapesten a Tavaszi Fesztivál turistamágneseként felállított Budapest felirat, amely könnyen átültethető lenne városunkba is. Esztergom érdekes logója megfelelő helyeken felállítva megsokszorozhatná a városban fotózkodók számát.
Ebben a témakörben maradva, a több városban már bizonyított Cowparade kiállítás, vagy egy ehhez hasonló meglepő installáció is biztos siker lenne a városba érkezők közt.
Kezdeményezni kellene a városhoz kapcsolódó alkotások megjelenítését is közterületeinken. Példaként hoznám fel az itt gyártott Rubik féle Góbé vitorlázórepülőt, amely véleményem szerint egy életnagyságú replika formájában kiváló játék lehetne az Erzsébet park füvén az arra járó gyerekek számára.

Nagyobb lélegzetvételű munka lenne a Széchenyi téren található Szent Lőrinc templom maradványainak újbóli kiásása. Véleményem szerint ezek visszatemetése több mint bűn volt a turizmussal szemben. Pécsi példára vagy bejárhatóvá kellene tenni a romokat vagy pedig üveglappal lefedni, ami egy újabb látványosságként vonulhatna a turisztikai ismertető könyvek lapjaira.

Külön fejezetet érdemelne a Kis-Duna sétány felélesztése, azonban ennek össze kell kapcsolódnia a rég óta húzódó árvízi védmű megépítésével.

A megfelelően bevédett szakaszon a várost eggyé kellene forrasztani a rajta átfolyó Dunával. Az épülő szállodák magasságában minimum egy gyalogoshidat kellene felépíteni, a Bottyán és a Kossuth híd közti szakaszon, amelyen keresztül élettel tölthetnénk meg a város eme sajnálatosan elhanyagolt részét.

Továbbra is fenntartom azt az évekkel megfogalmazott ötletemet is, hogy a Kis-Duna színtere lehetne egyfajta úszó kiállításoknak, a vízen lehorgonyzott mesterséges szigetek kiváló lehetőséget nyújtanának erre.

A Duna közvetlen közelében, a támfal alján egy sétautat kell kialakítani, amely a lépcsős hídtól az Erzsébet parkig tartana, az alsó sétányon mobilizálható padokat kell elhelyezni, amit árvíz vagy magasabb vízállás idején el lehet távolítani.

Szorosan kapcsolódik a sétány életéhez a tönkretett Bástya-parkoló és a Fürdő szálló sorsának rendezése. Az idő múlásával sajnos egyre sanszosabb, hogy a Szálloda épülete menthetetlenné válik. Fájó döntés lesz ez mindenki számára. Ha a felújítás mellett döntenek, akkor az évről évre egyre többe fog kerülni, míg az esetleges bontással a város egy kincse veszne el örökre. Ideje lenne az egymásra mutogatás helyett a tettek mezejére lépni, hisz az mindenki számára világos: az épület osb lapokkal történő eltakarása csak a rossz vicc kategóriában indulhat, nem pedig a valódi megoldások közt.

A Bástya parkoló helyzete ennél sokkalta könnyedebb téma. Kétségtelen, hogy a parkolóhelyekre szükség van, azonban ezt másképp is meg lehetne oldani, mint azt egykoron tették. Számomra szimpatikus elképzelés, ha a terület a parkolási funkció mellett közpark szerepet is ellátna. Itt elfogadhatónak tartanám a Széchenyi tér képétől teljesen idegen Ister-kutat, árnyat adó fák és padok közt elhelyezve.

Amúgy a padok, pontosabban azok hiánya a város egyik nagy hibája. Kevés és a célnak nem éppen megfelelő pad áll a megpihenni vágyók rendelkezésére. A kiválasztásnál ügyelni kellene arra, hogy az ülő funkció mellett a pad „vandálbiztos” legyen, mert sajnos a mai napig találkozhatunk megrongált darabokkal.

A Bástya és környékéhez tartozik a ma „illegális” parkolóként használt Pöttyös tér. Éppen csak térként nem funkcionál. Térként, amely közösséget lenne képes képezni. 
Hogy mit tehetnénk vele? A mai kesze-kusza, térkőnek csak csúfolható burkolat megbontása után zölddé kellene varázsolni a terület jó részét, ez természetes akadályként szolgálna a parkoló autók előtt és a megtörné a sajnos nem túl szép panel épületek látványát. Szintén régebben írtam már arról, hogy ezen a helyen felállítanék egy távolságjelző oszlopot, amelyen a nagyobb világvárosok és testvérvárosaink irányát és távolságát lehetne feltüntetni. Az árnyékot a sétálóút és a padok feletti, zöldnövényzettel befuttatott pergolák adnák.

Tovább gondolva a lehetőségeket, érjünk el a Széchenyi térig. Az egykoron volt parkoló funkció valóban nem a legszerencsésebb választás volt, azonban a mai formájában a tér, funkcionalitását tekintve: zsákutca. A parkolók és a behajtás megszűnésével és a minősíthetetlenül rossz ingatlanhasznosítási koncepciónak köszönhetően a tér kihalttá vált. Az előző időszak álmaiban egyfajta vigalmi negyedként funkcionált volna ez a terület, de mint láthatjuk: ezek a tervek szertefoszlottak.

Mit lehet kezdeni a térrel? Sajnálatos módon pénzt kell bele ölni. Elengedhetetlen egy szervízút kialakítása, amelyen keresztül a majdani üzletek megtölthetik áruval polcaikat. Persze üzletek is kellenek, amelyek kialakításának egyik lehetősége a fentebb említett Nyitott Üzletek koncepció.

Meg kellene érteni végre azt a triviális dolgot, hogy egy üres utca, egy üres tér nem vonz látogatót. Üzletek kellenek, kirakatok, vendéglátóipari egységek. Ezek létrehozását kell amennyire csak lehet mentesíteni a bürokráciától és minden eszközzel támogatni a vállalkozni akarókat.

Itt kell megemlítenem a balkáni állapotokat idéző piac kérdését is. Nem lehet vita tárgya, hogy ez a mai formájában nem maradhat meg. Szerencsére a Simor utca csatornázási munkálatai lépéskényszerbe hozzák a várost. Azonban érdemes lenne átgondolni egy olyan koncepciót, amely a turistaszezonban a hét egy napján a nagybetűs városba vinné a piacot, akár a régi helyén: a Széchenyi téren. Itt európai körülményeket kellene teremteni ennek és remélem mondanom sem kell: nem a kínai gagyi, hanem a VALÓDI őstermelők és a kézművesek számára lenne lehetőség ez.

 Sajnos nem a legnagyobb ötletek közül való volt az élményfürdő olyan helyen történő elhelyezése, ahol se melegvíz, se bővítési lehetőségek nincsenek. Ezeken a hibákon a körülötte épülő szállodák sem fognak tudni érdemben javítani. Itt vásárolt ráadásul a város mélygarázs helyeket. Lehetséges, hogy az eddigi nem túl rózsás kihasználtságot (már amikor működtették) figyelembe véve célszerű lenne mondjuk a legalsó garázsszintet gokart pályaként hasznosítani, amely talán még bevételhez is juttatná az üzemeltetőt.

A város egyik gyöngyszeme a Szent Tamás hegy. Ez az a helyszín, amely mondhatjuk: rendben van. Ötletként talán, a csodálatos kilátást kihasználandó néhány panoráma távcső elhelyezése lenne ésszerű.

Fejlesztést érdemel a Pázmány Péter utca is. Ez egy olyan helye a városnak, ahol minden egyes bezárt kapualj felér egy a város elleni bűncselekménnyel. Ez a helyszín olyan távolságra van a Bazilikától, ahova még el lehetne csalogatni a turistákat, mi azonban mégsem tesszük ezt. Hol vannak az egymást érő boltocskák, kávézók? Ha jól számolom, másfél ajándékbolt és két étterem vár itt jobb sorsára. N meg egy működő kávézó, az utca túlvégén. Páratlan lehetőségek mennek veszendőbe.

A látványosságok megvalósítása azonban nem elégséges, ha az ideérkezők vagy az ide utazni vágyók nem tudnak minderről. A mai korban hihetetlen, hogy nincs egy olyan okostelefonos alkalmazás, amelyből a város látnivalót kikereshetné az ideérkező elveszett turista. Abszolút nem kerülne nagy összegbe az sem, ha az utcanév táblákat QR kóddal látná el az önkormányzat, mely alapján az azt leolvasó személy egy többnyelvű ismertető oldalra jutna. Ezt a módszert alkalmazni lehetne a műemlékek és látnivalók környezetében is. Mellé pedig többnyelvű szóróanyagot kellene készíteni, amit a kikötőkben, a bazilikánál és boltokban, kávézókban lehetne elhelyezni. Ennek költségeit a rajta található reklámhelyek értékesítéséből lehetne finanszírozni.

Szándékosan a felsorolás végére hagytam egy olyan tényezőt, amely leginkább az itt élőkön múlik és nem a városvezetésen, ez pedig a homlokzatok és a házak előtti területek területek rendbehozása. Az önkormányzati ingatlanok esetén természetszerűleg a város feladata ez, azonban mindenhol máshol a lakóknak kellene megérteni, hogy a városunk élhetőségéhez önmagunk hozzáállásának megváltoztatásával lehet a leginkább hozzájárulni. 

 

Az írás itt most véget ér. 
Nem az ötletek fogytak el, azokat a végtelenségig lehetne folytatni. 
Azonban mindezt szántam inkább vitaindítónak... ti jöttök. 

 

Forrás: bejóahibás.blog.hu

Törölt felhasználó #43

2014. 07. 08. 13:37

ez volt az utolsó mondatom: "városunk élhetőségéhez önmagunk hozzáállásának megváltoztatásával lehet a leginkább hozzájárulni"

 

Szerinted ezt az érintettek közül ki olvasta vagy értette meg?  Abban az országban , ahol a felelősségvállalás 0 közeli értéket mutat.  Ahol mindenki hibás , csak az érintett nem .  Ahol inkább mutogatunk a Szabadkőművesekre , a Háttérhatalmakra , a pirézekre , a bankokra, az Eu-ra, az oroszokra, a KGB-re, az FBI-ra, a Moszadra , a Szalemalejkumra és a bánat tudja még kire, csak az önnön hibánkat ne kelljen belátni.  

Szóval szerinted ki az aki egy percig is elgondolkodott rajta, ha a cikk 99 %-ban kapott muníciót a másra mutogatásra?  Én jól csinálok mindent , de  a parkolási rendszer, de a közlekedési rend, de a Tétényi, de a Meggyes, de mert nincs szobor, de mert van szobor, de mert ez, de mert az.  

Egy pillanatig el nem agyal rajta senki, hogy pl az üzletben dolgozók tapló módon viselkednek, ne adj isten egynémelyik büdös , mosdatlan, hogy olyan cuccokat árulnak gyakran horror áron, ami a kínai piacokon 10 évvel ezelőtt vérciki volt , hogy a felmosóvizet az utcára lötykölni már nem olyan nagy divat, hogy......napestig sorolhatnánk.

Mindenki szépen megtalálja amire/akire lehet mutogatni, nem kell javítani semmit, öröm van, boldogság van. 

Törölt felhasználó #43

2014. 07. 08. 10:10
akincilar:

Sajnos a helyzet annál sokkal egyszerűbb annál, minthogy építeni, átalakítani,  dózerolni , újraépíteni, attrakciót tervezni kelljen. Egyszerűbb és egyben borzasztóbb a helyzet. Mielőtt újra csilliárdokat költenénk el mindenféle hülyeségre, a szolgáltatókat kellene megtanítani viselkedni, szolgáltatni és némi  igényességre. 

Ne az  legyen már, hogy egy belvárosi, igaz ,  jó magyar üzletben , ha az ott lévő vízfolton elcsúszik egy 60-70 közötti hölgy vásárló, akkor az eladók csak néznek felsőbbrendűségük tudatában....és se oda nem lépnének segíteni, se meg nem kérdezi, hogy megsérült-e.  Annyit se, hogy elnézést. 

A sokat emlegetett belvárosi üzletekben ne az legyen már a trend, hogy melyik eladó tudja fellöki a vevőt.....( divat! 3-4 üzletet tuti mondok)

A főfőfőfőfőlátványosságattrakcióturistamágnesben fél órával a zárás előtt a teremőrök ne kezdjenek már kiutálni! Pláne ne akkor, ha normálisan viselkedek és haladok a megtekintéssel. Elhiszem, hogy a munkaidő, meg a hülye turista, de akkor tessék hamarabb zárni a pénztárat. Ja és a kijáratnál a zárás időpontja előtt 1-2 perccel ne az ajtón kívül várjon a személyzet......Én meg magyarázkodhatok az idelátogató ismerősöm döbbent kérdésére: " ez a te híres Esztergomod?"

Ha majd ilyeneken túl lesz a város, lehet agyalni az újabb pénzköltésekről, addig a Dunába is önthetnénk.

ez volt az utolsó mondatom: "városunk élhetőségéhez önmagunk hozzáállásának megváltoztatásával lehet a leginkább hozzájárulni". 

Ki kellene mondani: igénytelen a város, mert azok a benne élők is.  Tisztelet a kevés kivételnek. 

2014. 07. 07. 22:16

Sajnos a helyzet annál sokkal egyszerűbb annál, minthogy építeni, átalakítani,  dózerolni , újraépíteni, attrakciót tervezni kelljen. Egyszerűbb és egyben borzasztóbb a helyzet. Mielőtt újra csilliárdokat költenénk el mindenféle hülyeségre, a szolgáltatókat kellene megtanítani viselkedni, szolgáltatni és némi  igényességre. 

Ne az  legyen már, hogy egy belvárosi, igaz ,  jó magyar üzletben , ha az ott lévő vízfolton elcsúszik egy 60-70 közötti hölgy vásárló, akkor az eladók csak néznek felsőbbrendűségük tudatában....és se oda nem lépnének segíteni, se meg nem kérdezi, hogy megsérült-e.  Annyit se, hogy elnézést. 

A sokat emlegetett belvárosi üzletekben ne az legyen már a trend, hogy melyik eladó tudja fellöki a vevőt.....( divat! 3-4 üzletet tuti mondok)

A főfőfőfőfőlátványosságattrakcióturistamágnesben fél órával a zárás előtt a teremőrök ne kezdjenek már kiutálni! Pláne ne akkor, ha normálisan viselkedek és haladok a megtekintéssel. Elhiszem, hogy a munkaidő, meg a hülye turista, de akkor tessék hamarabb zárni a pénztárat. Ja és a kijáratnál a zárás időpontja előtt 1-2 perccel ne az ajtón kívül várjon a személyzet......Én meg magyarázkodhatok az idelátogató ismerősöm döbbent kérdésére: " ez a te híres Esztergomod?"

Ha majd ilyeneken túl lesz a város, lehet agyalni az újabb pénzköltésekről, addig a Dunába is önthetnénk.

2014. 07. 06. 7:42

   "A turista Esztergomba nem bevásárolni jön, hanem a Bazilikát megnézni. Ez a mi nagy attrakciónk, és nem poénkodok a nagy szóval, mert tényleg az. A Bazilika miatt akkor is ide jönnének, ha nem lenne körülötte város. Meggyes ugye attrakciókban gondolkodott, megvalósíthatósági tanulmányok helyett azonban fürdőt építtetett - a Szent István Gimnáziumra is kapott pénzt használva fel forrásként. Semmi sem volt drága, a végeredmény pedig egy alig élhető, szellemileg is megnyomorított város lett.

Szerintem nem attrakciókban kell gondolkodni. Hanem újra meg kell szerettetni ezt a várost az itt és a környéken lakókkal. Be kell látnom, én sem kimondottan szeretem már ezt a várost, az elmúlt évtized alatt voltak (perekkel, büntetőeljárásokkal teli) évek, amikor már attól ökölbe szorult a gyomrom, ha csak  a közelébe kellett jönnöm. Az az időszak már elmúlt, de a rossz érzések árnyéka megmaradt. 

És úgy veszem észre nem vagyok egyedül ezzel - sokan akik itt lakunk nem szeretjük a jelen Esztergomát, ez az ami a leginkább észrevehető a városon. Nem szeretjük amivé tette az árokásó politikának hívott hatalmi játszma, a dilettantizmus, a "majd mi azt tudjuk" hatalmi arrogancia mentalitása, ami 2010 után még talán jobban is felerősödött. "

 

János azzal együtt,hogy ez mind igy van és rossz,hogy igy van, nem ez ellen kell harcolni, (nem is érdemes, mert nincs fogadókészség) ez nem az ok ez mind okozat, valaminek az egyenes következménye, nevezetesen a sokadik rossz választás következménye ! Nézd meg a jalenlegi testületet. Kálmán Sándor, Ivanov Mihály, aztán a Pál Gyuri ! Had ne soroljam most tényleg valaki komolyan gondolja ,hogy ezek az emberek képesek a kor elvárásainak megfelelő döntéseket hozni ? Tulajdonképpen még arról sincs fogalmuk minek vannak ott !

Rendőrsorfal szükséges ahhoz,hogy a saját választóik elől kimenekitsék őket a városházáról ! Da nem állt föl egyse, ellenkezőleg perelik a várost!  miért? hát a saját illetményükért, ami nem is jár csak adható ! Csak éppen elfelejtették elkülöniteni a saját illetményüket , / miközben a város romokban/, szerintem ez inkább csak egy szánalmas tehetségtelen banda, (csürhe ahogy Kálmán S úr szokta volt mondani) semmint felelős városvezetés ! De akkor még M1-est szóba se hoztam, ez az oka minden rossznak ami Esztergomba történik erre kellene minden erővel koncentrálni !

Aki meg pihenni szórakozni kikapcsolódni akar ugyan minek menne már oda, ahol a lakosság se érzi jól magát a város hangulata az emberek mentális állapota, kisugárzik a környezetére ha akarjuk ha nem !

De mégis mi lehetne másképp, ha nap mint nap azt kell hallgatni átélni, elszenvedni, hogy a külömböző pártocskák képviselői csak egymásra acsarognak feldúlják a várost nyugalmát, a saját hatalom és zsákmányszerző gusztustalan csatáikban! Zsarolják és kiszoritják a lakosságot mindenből. mert csak a mikutyánk kölyke a jó kutya. Na ez az amire biztos,hogy nincs szüksége ennek a városnak!

Ez maga a métely, a féreg ami belülről rágja, zabálja fel a közösséget.

Teszi tönkre gazdaságilag erkölcsileg, mentálisan egyaránt, ezen kell változtatni! vagy semmi nem fog változni!

 

2014. 07. 05. 14:31

No igen ! MERRE LEHET AZ ELŐRE ?

Ez bizony egy fogós kérdés, rövidke életem során az élet arra kényszeritett,hogy megtanultam rendszerbe gondolkodni, igy aztán tudom,hogy egy akár élményfürdő is lehet egy korszak alkotó ötlet, de lehet egy örök probléma forrása is. Mindegyikre tudna mindenki példát mondani.

Minden a körülményektől függ ! Ki? hol? mikor? hogyan? kivel? milyenre ? mennyiért ? és lehetne folytatni a kérdések hosszu sorát. Amit mindösszesen be kell illeszteni egy bizonyos földrajzi gazdasági, kultur, és humán adottságú környezetben ! Ez a dolog nehezebbik része az ötlet az egészben nem több mint 1-5 %- a sikernek.

Igy én nemis annyira azzal szeretnék foglalkozni mit? hanem az alapkérdés az,hogy kivel ? Mert olyan ötlet még nemszületett amit egy alkalmatlan városvezetés ne tudna teljesen elrontani, elég ha az előző kérdések közül csak egy rossz válasz van ,már a rendszer nem fog megfelelően prosperálni.

A kérdés tehát az találunk e a városban 10 olyan becsületes, alkalmas pártfüggetlen személyt a testületbe, aki mindezeknek a kritériumoknak meg tud felelni és együttesen képesek-e  egy olyan csapatot alkotni aki nem uralkodni, hatalmaskodni, diktálni akar a népnek hanem szolgálni akarja a köz javát a jelen és az eljövendő nemzedék örömére ? Ez itt és most a megoldandó kardinális kérdés ? 

Ha ezt a kérdést sikerül megoldani akkor már sinen vagyunk ! De ha nem? akkor jöhet akár az "özönviz" vagy  annál is rosszabb.

Alapból szükség lenne egy a többség által elfogadott és támogatott megállapodásra (paradigma váltásra) ! Értékegyeztetésre, tisztázni a tisztázatlan fogalmakat, helyretenni a minimum erkölcsi követelményeket, no nemcsak a retorika szintjén ! Hanem aki nemfelel meg a követelmény szintnek az mehet, örökre.

Meg kellene állni és körülnézni honnan jöttünk és hova is akarunk érkezni ?csakis igy lehet meghatározni az irányt ! Sajnos ezekben a kérdésekben sem társadalmi sem városi szinten nincs közös, ciklusokon átivelő megállapodás. Addig meg amit egyik épit a másik lerontja , amit a másik épit azt az egyik lebontja igaz elfáradni igy is lehet de jó irányba haladni biztos,hogy nem ! Mert,hogy a rendszerváltáskor ott a Szakasics Árpád müv. közponzban a többség nem ezt akarta abban egészen biztos vagyok! Tudom ! nincs a kezembe a bölcsek köve nem is gondolom.hogy mindenben igazam van! De vannak örök értékek amikben teljesen biztos vagyok.

Mert kapaszkodók ,sarokpontok, stabil erkölcsi tartás nélkül, amihez viszonyitani lehet,soha nem megyünk semmire.

Ötletek persze lehetnek. Csak az nem lesz aki megvalósitsa azokat !

2014. 07. 05. 12:34

Rugaszkodjunk el egy kicsit a rögmagyar valóságtól és engedjük el egy kicsit a fantáziát, hadd szárnyaljon szabadon! Mit lehetne szerencsétlen városunkkal tenni, hogy a turista esetleg vegye a fáradtságot és a Bazilika 300 méteres körzetéből kimerészkedve betegye lábát a nagybetűs kisvárosba?

2014. 07. 04. 22:35

Most őszintén!!! Hány éve próbáljuk megértetni, hogy a vízionált "forgalomszabályzó szerep" kizárólag pénzbeszedési kérdés. Hány éve próbáljuk megértetni, hogy ha valaki átjön a hídon, és mondjuk a Bástyába szeretne vásárolni, nem biztos hogy jó ómen, kiküldeni a Hősök terére, hogy onnét jöjjön be! (tudom, most már "csak" a hajóállomásig  kell kimenni) A Fürdőszálló felújítása? Mindenkinek csak azt tudom ajánlani, próbáljon meg az épületben körülnézni! Ezt felújítani, hááát hogy is mondjam, a téglák vannak már szétrothadva. Talán a Jóisten megkönyörül majd rajtunk, és valahogy összedönti. A Széchenyi tér? Ha nincs bent semmi látnivaló, minek is menne be valaki is a térre? Ha a posta nem ott lenne, egy két emberen kívül senki nem járna arra. Szomorúan nézem, amikor az üdülőhajókról leszálló emberek tanácstalanul nézelődnek, merre is vegyék az irányt, hol találnak valami látnivalót. Régen, (IBUSZOS) időkben, volt egy érdekes rajzolt Esztergomtérkép, hát mondjuk én elküldenék minden üdülőhajóra egy egy nagy csomaggal, hogy osztogassák a vendégeiknek, a mi vendégeinknek, megjelölve rajta ajándékboltokat, (amik nincsenek) múzeumokat, és régi történelmi emlékeinket, pld Szent Tamást, és még sok-sok érdekességet. Ha csak az élményfürdő karbantartására fordított pénzeket fordítanánk a fent említett dolgokra, na de... ne álmodozzak, mert felébredek, mint az a bizonyos, hogy a bilibe ér a kezem :-(

2014. 07. 04. 21:53

Alap probléma a bezárt belvárosi üzletek sora, amely még a „kirakatbámulás" lehetőségét is elveszi az ide érkezőktől és az itt lakóktól.

Én a belvárosi kereskedelem leépülését nem keverném bele a turisztikai problémakörbe. Az itt lakók nyilván FMCG és tartós fogyasztási cikkek témakörben érdekeltek, ebből az első kategória elég jól lefedett, a tartós cikkek (ruha, műszaki cikkek) kereskedelme pedig jóideje egyrészt az internetre másrészt alternatív útvonalakra lett terelve, nem fog attól több LCD tv-t eladni egy belvárosi műszaki bolt, mert lesétálnak a turisták a belvárosba, érted. 

Első és legfontosabb lépés a parkolás ingyenessé tétele lenne a városban, amit – ha már előszeretettel hivatkoznak a forgalomszabályozó szerepére – követnie kellene egy sokkalta szigorúbb ellenőrzésnek, amely a tiltott helyen parkolók megrendszabályozását hivatna szolgálni.

Nincs forgalomszabályozó szerepe ennek a parkolási rendszernek. Nap közben tele van a belváros autóval, zöme éves bérlettel parkol, az egész csak a beszedett pénzről szól, ami a Strigonium talán egyetlen valódi biztos bevétele - nem is csoda, hogy elnyeli egy akkora szervezet. Ha megszünteted a fizetős parkolást, a Strigoniumot is megszünteted, mert anélkül nem lesz annyi bevétele, hogy egy ekkora vízfej fenn tudjon maradni. 

Attrakciókban kell gondolkodni, ami kiemeli Esztergomot a szürkeségből.

A turista Esztergomba nem bevásárolni jön, hanem a Bazilikát megnézni. Ez a mi nagy attrakciónk, és nem poénkodok a nagy szóval, mert tényleg az. A Bazilika miatt akkor is ide jönnének, ha nem lenne körülötte város. Meggyes ugye attrakciókban gondolkodott, megvalósíthatósági tanulmányok helyett azonban fürdőt építtetett - a Szent István Gimnáziumra is kapott pénzt használva fel forrásként. Semmi sem volt drága, a végeredmény pedig egy alig élhető, szellemileg is megnyomorított város lett.

Szerintem nem attrakciókban kell gondolkodni. Hanem újra meg kell szerettetni ezt a várost az itt és a környéken lakókkal. Be kell látnom, én sem kimondottan szeretem már ezt a várost, az elmúlt évtized alatt voltak (perekkel, büntetőeljárásokkal teli) évek, amikor már attól ökölbe szorult a gyomrom, ha csak a közelébe kellett jönnöm. Az az időszak már elmúlt, de a rossz érzések árnyéka megmaradt. 

És úgy veszem észre nem vagyok egyedül ezzel - sokan akik itt lakunk nem szeretjük a jelen Esztergomát, ez az ami a leginkább észrevehető a városon. Nem szeretjük amivé tette az árokásó politikának hívott hatalmi játszma, a dilettantizmus, a "majd mi azt tudjuk" hatalmi arrogancia mentalitása, ami 2010 után még talán jobban is felerősödött. 

Az bebizonyosodott, hogy megalomán elképzeléseknek jelenleg nincs helye még a városban, lehet, hogy kisebb léptékben gondolkodva messzebbre juthattunk volna az eddig a városba ölt pénzekből is.

Még?:) Miért, mikor lesz helye a megalomán elképzeléseknek?:) Szerintem az önkormányzatnak egy dolga van: meghatározni a játékszabályokat és ösztönözni a vállalkozásokat beruházásokra. Mondok egy eklatáns példát. Az informatika az ugye egy tök jövedelmező iparág. Te is meg én is ebből élünk, látjuk a piacot, egy 10 fős szoftverfejlesztő cég tud akkora bevételt meg nyereséget termelni, mint egy 100 fős mittudomén, varroda. Ha egy önkormányzat azt szeretné, hogy a területén élő emberek között legyen mondjuk 500 szoftvermérnök, mert azoknak nagy a fizetése, sok az adója, és szép nagy házakat építenek maguknak, akkor mi az ésszerűbb önkormányzati lépés: levinni az informatikai cégek iparűzési adóját mondjuk 0%-ra - ezzel ösztönözve azokat, hogy ide költözzenek? Vagy az az ésszerűbb, ha az önkormányzat felvesz 5 milliárd forint hitelt, épít egy irodaházat, alapít egy informatikai céget, megbíz fejvadászokat, hogy hozzanak ide a világon bárhonnan 500 szoftvermérnököt, majd sajtótájékoztatón bejelentik, hogy a város mostantól az új magyar szilícium völgy ezen beruházás okán? Ugye, hogy az első... aztán Meggyes alatt - persze más beruházásokkal - de mégis ez a második modell ment és vitte csődbe a várost...

Az önkormányzat tekergesse csak az adókulcsokat, a kockázatokat és a vállalkozásokat hagyja meg másnak, és ne az adóinkból gyártsák a konkurenciát a városban működő cégeknek.

Esztergom mint brand elhasználódott az elmúlt évek politikai csatározásaiban. Az újjáépítése rengeteg feladatot róna az arra elhivatottságot érzőkre.

Erre mondtam, hogy bár a portál neve továbbra is szeretgom, de már én sem szeretem Esztergomot. Nehéz. Mindenki bezárkózik a maga kis tornyába és onnan néz lefelé mindenki másra, mára ez maradt az elmúlt évtized közösségeiből. Nagy ebben a jelenlegi városvezetés felelőssége, a Meggyes leváltásával felszabadult kirobbanó közösségi energiának nem lett sem cél sem irány mutatva és a lelkesedés lassú leépülését csalódottság követte sokakban.

Esztergom köztéri szoborral való ellátottsága sajnálatosan szegényes. Ezen akár ideiglenesen felállított installációkkal is segíteni lehetne.

Egyáltalán, művészetileg nagyon gyengén állunk mindannak a megmutatásával amikre büszkék lehetnénk. Lehetne a várhegy közvetlen közelében művészeti jellegű boltokkal/műtermekkel próbálkozni - és azokból is megpróbálni valami egyedit és esztergomit adni (mondjuk az is sokat elmond erről a városról, hogy nincs egy Kertész múzeumunk vagy legalább állandó kiállítás egy teremben egy kivetítővel...). 

Ötletek szobrokra (Kertész után szabadon):

 Vagy a híres vízhordó kép a Szenttamáson, hányan jönnének lefotózni magukat már akár akkor is, ha csak a lány egy 2 dimenziós felnagyított képmása lenne ott papírmaséból az utcán??? 

Szorosan kapcsolódik a sétány életéhez a tönkretett Bástya-parkoló és a Fürdő szálló sorsának rendezése. Az idő múlásával sajnos egyre sanszosabb, hogy a Szálloda épülete menthetetlenné válik.

Nos, mivel én már túl vagyok egy műemlék(i lakás teljeskörű, szerkezetkész szintről történt) felújításán, azt kell mondanom, hogy ebbe vagy azonnal belefog a város vezetése még októberben a választások után, vagy tényleg vége lesz a dalnak, és bontani kell az épületet.

A Bástya parkoló helyzete ennél sokkalta könnyedebb téma. Kétségtelen, hogy a parkolóhelyekre szükség van, azonban ezt másképp is meg lehetne oldani, mint azt egykoron tették. Számomra szimpatikus elképzelés, ha a terület a parkolási funkció mellett közpark szerepet is ellátna. Itt elfogadhatónak tartanám a Széchenyi tér képétől teljesen idegen Ister-kutat, árnyat adó fák és padok közt elhelyezve.

Jobb ötletnek tartanám egy piac/vásárközpont/emelt (kétszintű) parkoló kialakítását ezen a területen - egy ilyen beruházás tudna alternatívája lenni a város szélére eltolódott kereskedelemnek. Egy ilyen beruházást csak a Bástya áruház átépítésével és felújításával együttesen lehet elképzelni. 

a városunk élhetőségéhez önmagunk hozzáállásának megváltoztatásával lehet a leginkább hozzájárulni. 

Jól van, akkor hát te is érzed, hogy alapvetően tényleg azzal van a legnagyobb baj, hogy mi  akik itt lakunk, mi magunk ábrándultunk ki többé-kevésbé Esztergomból... hogy ezt hogyan lehetne visszacsinálni, az egy nagyon jó kérdés...