Térinformatikai Laboratórium és épületfelújítás a főiskolán
Gazdaság
2014. júl. 3.

<p style="text-align: justify;">Felújítják a Tanítóképző épületét és kollégiumát is, hogy megfeleljen a mai energiahatékonysági követelményeknek, emellett olyan 3D Térinformatikai Laboratóriumot alakítanak ki, melyet pszichológiai és régészeti kutatásokra használhatnak majd a kar Esztergomban tanuló hallgatói.</p>

Az épület fűtési és használati melegvíz rendszerét 1954-ben alakították ki, majd 1990-ben a rendszereket átalakították. Így annak elemei elöregedtek, energiahatékonyságuk messze elmarad a mai kor követelményeitől. A Vitéz János kollégium épületében a használati melegvízrendszer pedig gyakorlatilag szigeteletlen. A 66 917 109 Ft-ba kerülő, az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló korszerűsítési munkálatokkal modernizálni kívánják a kollégiumi épület meleg- és cirkulációs hálózat fő vezetékeinek hőszigetelését, és cserélni kívánják a meglévő 6 db keringető szivattyút. Emellett a gazdaságos üzemeltetés érdekében helységenkénti szabályzású épületfelügyeleti rendszert terveznek. Végül pedig mindkét épület használati melegvíztermelésére rásegíteni tudó, 12db 2m2-es kollektorból álló síkkollektoros napkollektoros rendszert terveznek elhelyezni, amellyel ~15MWh/év energiát tudnak megtakarítani.

 

 

Dr. Botos Máté, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának dékánja megkeresésünkre elmondta, hogy a PPKE BTK Esztergomban a fenntartói jóváhagyással idén - Vitéz János neve alapján - Iohanneum névre keresztelt Majer István úti főépületben és a Vitéz János kollégiumban végez fűtéskorszerűsítési és infrastrukturális modernizációt célzó felújítási munkálatokat.

 

„Célunk, hogy az óvó- és tanítóképzés korszerű oktatástechnikai feltételekkel, megfelelő keretek között folyjon a magyar katolikus egyház főépülete tövében, az immár több, mint 170 éves hagyományokhoz méltón. Szeretnénk javítani a kollégiumi szolgáltatások színvonalán, a hallgatók kényelmi szempontjainak figyelembevételével” – tette hozzá a kar dékánja.

 

Elmondta még, hogy az intézmény törekszik az egyetemvárosi léthez a tudományos oldal erősítésével is hozzájárulni: a pszichológiai és régészeti célokat egyaránt szolgáló 3D Térinformatikai Laboratórium létrehozásával szeretnék a Kar esztergomi bázisát olyan jelentős tudásközponttá fejleszteni, amely nem csak a hazai, de a nemzetközi tudományos élet számára is fontos hellyé teheti a Iohanneumot, és ezáltal Esztergom városát.

 

-mTz-

(forrás)