Pestre megy János atya - változások a ferencesek vezetésében
Egyház
2014. júl. 2.

<p style="text-align: justify;">A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány vezetése minden tavasszal átgondolja, ki hol és milyen feladattal folytassa augusztustól szerzetesi szolgálatát. Az idei helyezések és kinevezések, amelyek augusztustól érvényesek, több szerzetest és intézményt érintenek, mint egy átlagos évben, hiszen húsvét után választókáptalant tartottak, és a rend élén is vezetőváltás történt - <a href="http://www.magyarkurir.hu/hirek/helyezesek-es-kinevezesek-ferenceseknel" target="_blank">olvasható a Magyar Kurírban</a>.</p>

A rendi szabályzat szerint bizonyos pozíciók – például a házfőnöki és a vezetőségi megbízatások – meghatározott időtartamra szólnak. A házfőnökök most sok helyen cserélődnek. Budán, a Margit körúton Horváth Achillest Komáromi Előd váltja, aki eddig Esztergomban töltötte be ezt a funkciót. Esztergomban az új házfőnök Lovász Rajmund lesz. Pasaréten Berhidai Piusz házfőnököt (aki egyben növendék magiszter is) Fejes Antal váltja.

 

Pesten, a Ferenciek terén Reisz Pált Tokár János, eddigi esztergomi gimnáziumigazgató követi a rendház élén, illetve templomigazgatóként. Pál atya augusztustól a sümegi házat vezeti. Az esztergomi gimnázium új igazgatója Bécser Róbert, aki mostanáig a Szent Angéla Gimnáziumot vezette. Szegeden Kiss Didák helyett az új gvardián Wertheim Mátyás, aki továbbra is alsóvárosi plébános marad. Didák testvér a rózsadombi rendházba költözik és a Szent Angéla Gimnáziumban lesz tanár.

 

A szentendrei gimnázium új igazgatója Frész Timóteus. Lukovits Milán, az eddigi igazgató továbbra is a tantestület tagja marad. Itt az új házfőnök Kovalcsik Cirill. Szécsényben Varga Kapisztránt a házfőnöki és a novícius magiszteri tisztségekben Berhidai Piusz váltja.

(forrás)