Kerékpáros zarándoklattal emlékeznek a nándorfehérvári csata emlékére
Kultúra
2014. júl. 1.

<p style="text-align: justify;">Idén újra megszervezik az „Amiért a harang szól - Nándorfehérvár 1456” című hagyományőrző programot július 20-án, amelynek része a Schulek Ágoston Kerékpáros Zarándoklat, mely nagy része a Dunakanyaron halad keresztül - közölték a szervezők keddi sajtótájékoztatójukon.</p>

A Hősök terén július 20-án, vasárnap délelőtt hagyományőrző együttesek műsorával, koszorúzással indul a program, majd innen indul el a kerékpártúra, amelynek résztvevői Szentendre, Leányfalu, Tahitótfalu, Dunabogdány útvonalon érik el Visegrádot. Az ottani megemlékezések után Pilisszentlászlón keresztül, Budakalászon át tér vissza a csoport Budapestre.

 

Délutántól a hagyományőrzők műsora mellett koncerteket hallgathat meg a közönség a kerékpárosok megérkezéséig. A programot este a Historica együttes előadása zárja.

 

"A Dunakanyar szépségeinek bemutatása és a túrakerékpározás népszerűsítése mellett a Hunyadiaknak, Kapisztrán Szent Jánosnak és a keresztény Európa hőseinek kívánunk emléket állítani, valamint felhívni a magyarok figyelmét a Nándorfehérvári diadal jelentőségére" - emelte ki Janek György, a szervezőbizottság elnöke.

 

A Schulek Ágostonnak ajánlott program emléket állít a magyar sportmozgalom kiemelkedő alakjának is, aki eszmei támogatója és résztvevője volt a korábbi években a mozgalomnak.

 

A rendezvény nyitó ünnepségén és a nap folyamán zajló megemlékezéseken közreműködik a Reneszánsz Hölgyek Társasága, az Operaházy Borlovagok együttes, az Aranykard Hagyományőrző Egyesület, az Ars Musica Kamarakórus Esztergom és a Regélő Fehér Táltos Dobcsapat is.

 

/MTI/

(forrás)