Emlékművet avattak a Szent László hadosztály emlékére
Kultúra
2014. jún. 30.

<p style="text-align: justify;">Emlékművet avattak a Szent László hadosztály hősi halottainak emlékére szombaton Helembán. Az emlékművet a Pázmáneum Polgári Társulás és a Történelmi Szent György Lovagrend állíttatta az 1944 decemberében Helembán és környékén hősi halált halt Szent László hadosztály katonái tiszteletére -  <a href="http://www.hirek.sk/multunk/20140629090349/Emlekmuvet-avattak-a-Szent-Laszlo-hadosztalynak-Helemban.html" target="_blank">olvasható a hirek.sk-n</a>.</p>

A helyi Szent Imre római-katolikus templom kertjében elhelyezett emléktábla avatását megelőzően szentmisére került sor, amelyet dr. Farkas Zsolt plébános dr. Sztyahula László atyával és dr. Karaffa Janos atyával közösen celebrált. A templom előtt a szolnoki székhelyű Szent László Hadosztály Honvéd Hagyományőrző Egyesületének tagjai álltak díszőrséget.

 

Farkas Zsolt ünnepi beszédében kiemelte az itt harcoló katonák bátorságát, önfeláldozását, hazaszeretetét, valamint emberiességét. Emlékeztetett arra, hogy a magyar katonák nem fosztogattak, és nem rabolták ki a helyi lakosságot, mint a későbbi megszálló szovjet csapatok. Párhuzamot vont Szent László lovag király erényei és a róla elnevezett hadosztály bátor harcosainak tulajdonságai között.

 

A teljes írás ide kattintva olvasható.

 

/hirek.sk/

(forrás)