Akár a Déli Kanonoksorra is költözhet az Alkotmánybíróság

Akár a Déli Kanonoksorra is költözhet az Alkotmánybíróság

2014. 06. 19. 22:49

Esztergom önkormányzata az Alkotmánybíróság lehetséges székhelyéül a városban lévő Sándor-palotát, illetve a Déli Kanonoksor épületét is alkalmasnak tartja, és felajánlja őket a kormánynak - erről született elvi döntés a helyi képviselő-testület csütörtök esti ülésén.

A beadványt Steindl Balázs, a testület Fidesz-KDNP-frakciójának vezetője sürgősségi indítványként terjesztette a testület elé. A javaslatához mellékelte György Róbertnek, a Fidesz esztergomi szervezete elnökének hasonló tárgyú indítványát.

 

A frakcióvezető elmondta, azzal, hogy a kormány célul tűzte egyes intézmények és minisztériumok vidékre költöztetését, esély adódik arra, hogy Esztergom a múltjához és rangjához méltó szerepet kapjon.

 

"Esztergom sokáig elvileg az Alkotmánybíróság hivatalos székhelye volt, de a valóságban eddig nem volt meg a megfelelő kormányzati akarat, sem a megfelelő körülmények ahhoz, hogy a valóságban is itt működjön az országos testület" - tette hozzá Steindl Balázs.

 

Zoltai Dániel (Fidesz-KDNP) képviselő elmondta, az Alkotmánybíróság Esztergomba kerülésével a város bekapcsolódhatna a közigazgatás országos hálózatába, és "ezzel hosszú távon megnyílna a lehetősége, hogy Esztergom megyei jogú városi rangot kapjon" - fogalmazott.

 

Szerdán Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke az a tárcák vidékre költöztetését érintő kérdésekre azt mondta: ezt a kezdetektől támogatják, és fontosnak tartják, hogy a történelmi hagyományoknak megfelelően az ország minden részén - ahol történelmileg és szociológiailag indokolt - jelenjen meg a magyar államigazgatás.

 

Hozzátette: az a magánvéleménye, hogy az Alkotmánybíróságnak - ahogy az Antall József idején felmerült - Esztergomban kellene működnie, és ezzel együtt az igazságügynek is ebbe a városba kellene kerülnie.

 

/MTI/

2014. 06. 20. 7:28

No! Végre, 25 évi körbejárás után végre visszatértünk az "átkos rendszerhez" igaz még csak a végéhez, de ennyi idő elégvolt, hogy máris megkezdődött a történelem hamisitás !

Szóval az igazság, egy és oszthatatlan ! amit valaki vagy tud, vagy felismer, de biztos,hogy nem attól függ ki mondja ! Mert ugye a Szovjetek se azért mentek haza ,mert az Orbán viktor jól rájuk ijesztett. Ami jól hangzik, csak nem igaz! Viktornak inkább csak szerencséja volt ,hogy ilyen későn eszmélt fel!

Valaki itt már felirta nagyon helyesen ! A rendszerváltás előtti parlamentbe hozták a döntést ! Dr Etter Ödön bábáskodása nyomán,/még az" átkosba"/ amikor még Semlyénről senki se hallott ! Dr Nemes Tamás esztergomi képviselő előterjesztése alapján ! Amit aztán a rendszerváltás után,  Dr Sólyom  László alkotmánybirósági elnök fúrt meg, maradjunk még egy ideig az igazságnál legalább, mig az emlékezet tart.

Értem én ,hogy a feltörekvő suttyó, nemzetveszejtő, nemzedék szeretne minden jót magának kisajátitani, de élnek még néhányan akiknek 25 évnél is hosszabb az emlékezete. Igaz sokkal kevesebbet kiabálnak. hőbörögnek?

Szóval jó döntést hozott a testület ez azthiszem a minimum, hogy a sok szerencsétlenkedés után, végre született egy olyan döntés, ami igen jelentősen növelné a város imázsát, lehetne akár egy új kor kezdete is. Mert ugye az egyházi méltóságok is szeretnek a hatalom birtokosai körül setepertélni, hátha az érsek is ismét haza költözik. Aztán lassan a város is vissza kapaszkodhat oda ahonnan lezuhant. Parsze ahhoz még hiányzik egy konstruktiv városvezetés!

Meg jónéhány évtized! Mig utolérjük magunkat az" ujkori" zuhanás után.

Persze ehhez még szükség lenne, az újkori egypárti hatalom akaratára is.