Sztárvendég a megszépült Sátorkőpusztai-barlangban
Környezetünk
2014. jún. 18.

<p style="text-align: justify;">A Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület (BEBTE) meghívására a Sátorkőpusztai-barlangba látogatott el Patkó Béla, az Első Emelet zenekar frontembere. Az invitálás egyik nem titkolt célja a megszépült barlang népszerűsítése volt.</p>

Lieber Tamás, a BEBTE elnöke elmondta, hogy kutatótársaival az elmúlt fél évben nagy energiákat mozgósítottak a természeti képződmény megszépítése érdekében. Többek között bővítették a látogatható szakasz hosszát, elbontották a régi törmelékhalmokat, különleges, föld alatti galériát hoztak létre, és a felsőbb barlangszakaszokat pedig "megfürdették." Ez utóbbinak köszönhetően az anyagos részek kristályokkal borított folyosókká, termekké nemesültek.

 

Az 1946-ban  felfedezett, hévizes eredetű - többnyire gipsz- és aragonitkristályokkal ékes - üregrendszer megyénk egyetlen, a nagyközönség számára is látogatható barlangja. A Duna-Ipoly Nemzeti Park felügyelete, oltalma alatt álló, fokozottan védett képződményt az 1958-ban alakult Kadic Ottokár Barlangkutató Csoport utódaként a BEBTE gondozza immár negyed évszázada.

 

/Képek és forrás: dorog.hu/

(forrás)