Elhunyt Grosics Gyula
Sport
2014. jún. 13.

<p style="text-align: justify;">Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Grosics Gyula, a legendás Aranycsapat dorogi születésű kapusa.</p>

A család tájékoztatása szerint "Grosics Gyula, a Nemzet Sportolója 11.20 perckor, álmában, megtért Teremtőjéhez".

 

Grosics Gyula Dorogon kezdte pályafutását, majd a MATEOSZ, Bp. Honvéd és a Tatabánya csapataiban szerepelt. A magyar válogatott kapuját 86 alkalommal őrizte, 1954-ben világbajnoki ezüstérmet nyert, 1952-ben Helsinkiben pedig olimpia bajnoki címet szerzett.

 

Februárban 88. születésnapját betöltő Grosics Gyuláról tegnap érkezett a hír, hogy a szokásos kontrollvizsgálatot kórházba követően .

 

A Wembley-ben 1953. november 25-én a Grosics Gyula, Buzánszky Jenő, Lóránt Gyula, Lantos Mihály, Bozsik József, Zakariás József, Czibor Zoltán összeállításban pályára lépő magyar labdarúgó-válogatott 6:3-ra győzte le azt az angol válogatottat, amely addig soha nem kapott ki hazai pályán.

 

 "Az ember csinálja a labdarúgót, és nem a labdarúgó az embert. Nálunk ez fordítva működik, vagyis olyan a magyar labdarúgás színvonala, amilyen játékosok űzik ezt a sportot. Ebben a kérdésben kérlelhetetlennek kellene lenni, mert ezen áll vagy bukik a magyar labdarúgás." (Grosics Gyula)

 

 

 

 

/MTI/

/Fotó: Mti - Illyés Tibor/

(forrás)