Idén sem fog unatkozni, aki ellátogat a Múzeumok Éjszakájára!
Kultúra
2014. jún. 20.

<p style="text-align: justify;">A 2014. június 21-én megrendezésre kerülő Múzeumok Éjszakájára az esztergomi múzeumok, párkányi társintézményeik, valamint helyi kiállító- és vendéglátóhelyek is szerveznek érdekes és tartalmas programokat.</p>

A Múzeumok Éjszakája ünnepélyes megnyitója 17:30-kor kezdődik a Vármúzeumban, ahol hagyományőrző csapatok bemutatói, középkori zene és -társasjáték, játszóház, valamint rendhagyó tárlatvezetések várják a látogatókat. Éld át a középkort! címmel, a Rejtélyek Háza közreműködésével kalandjátékra invitálják a résztvevőket, amely egy rejtélyes barangolás lesz az Esztergomi Vár területén. Az Uzsiceli Hadzsi Ibrahim Dzsámiban 21:00-22:00 óra között az Amira Art Company hastáncosainak és az Al Tabla Percussion Group ütőhangszeres zenészeinek közös produkciója a kelet hangulatát idézi a Malombástya udvarára.

 

A Duna Múzeumban már 12:00-órától várják az érdeklődőket, a múzeum udvarán folyamatos Társasjáték Parti, a kiállításban Víz-kvíz fogadja a játszani vágyó felnőtteket és gyermekeket. 17:30-tól, Fabók Mancsi Bábszínháza mutatja be A székely menyecske meg az ördög című mesejátékát gyermekeknek. 20:30-kor, „Játék és muzsika” – Karosi Júlia Quartett jazz-koncertje várja a zenekedvelőket.

 

A Babits Mihály Emlékház 18:00 órától irodalmi vacsorára invitálja a közönséget, egy szerelemi történet tanúi lehetünk, ahol megelevenedik az irodalmi múlt.

"

Egy szerelmi történet tanúi lehetünk a Babits Mihály Emlékházban, ahol megelevenedik az irodalmi múlt. Találkozhatunk Szabó Lőrinccel, Kosztolányi Dezsővel, Karinthy Frigyessel és természetesen a házigazdákkal Babits Mihállyal és feleségével Tanner Ilonával. Vajon miről fognak beszélgetni és mi történik az este folyamán? Megtudhatja, ha ellátogat a Babits utca 11-be június 21-én 18:00-kor kezdődő irodalmi vacsorára! "Drágám! Mihályék újra Esztergomba invitáltak június 21-re! Csomagolj, mert megyünk!!""

 

A Keresztény Múzeum 18:00 órától fogadja közös társasjátékra a látogatókat, valamint a Játék a műtárgyakkal és a Legyél te is műgyűjtő! című programok segítik a játékot és szerezhetnek új ismereteket a résztvevők. Háromféle érdekes tárlatvezetés indul a Múzeumok Éjszakáján: 19:00 órától Reneszánsz séta címmel tematikus tárlatvezetés és kézműves foglalkozás a családok számára; 20:00 Kincsek a Keresztény Múzeumban tárlatvezetés az állandó kiállításon; 21:00 órától Történelmi és kortárs kárpitok bemutatása az időszaki kiállításon. A múzeum zenei programja 22:00 órakor kezdődik, amelyen Rák Béla gitárművész lép fel. A Szent Adalbert Központban fotókiállítás várja a látogatókat, Mudrák Attila fotóművész Orawka (Kisárva) – Magyar Szentek Temploma, magyar szentek Dél-Lengyelországban című anyaga tekinthető meg, 18:00 órától éjfélig.

 

Az Esztergomi Levéltár programjai szintén 18:00 órakor kezdődnek. A gyermekeket különféle programokkal várják: Hétpecsétes kalandtúra kicsiknek, játékos kérdőív, kézműves foglalkozások (lámpáskészítés, név- és üdvözlőtábla tervezés, báli kitűző- és kalapkészítés; mez-, logó- és plakátrajzolás) 18.30-kor, Wencz Balázs tart előadást, melynek témája Esztergom város egyesítésének izgalmas titkai. 19.00 órától, Slawomir Mrožek: Ház a határon című darabját nézhetik meg a látogatók, amelyet az Esztergomi Diákszínkör ad elő. 20:00 órától a Katonazene című film vetítése kezdődik majd a kertmoziban. Tárlatvezetések a Boldog békeidők…? Esztergom város és vármegye a 19-20. század fordulóján időszaki kiállításon, 19:30, 20:00 és 20:30-kor indulnak. A Művelődési Házban 18:00 órakor Ódor Tünde festőművész és tanítványainak kiállításmegnyitója kezdődik. Esti programok a zsinagóga előtt: Szegő Kvartett koncert; Ódor Csillag (cselló) és Juhacsek Eszter (fuvola); Szó-Show-Szóró: Erdélyi Lili Ada és Maronka Csilla összeállítása, Erdélyi Lili Ada új verseskötetéből; Dudorászó, vagy valami más: Pintér János és barátai.

 

A Párkányi Városi Múzeumban 17:00-kor kezdődik a Míg a halál el nem választ... esküvő Te gyönyörű időszaki kiállítás megnyitója. Éjfélig tartó programjaikon a Kincső néptáncegyüttes táncháza, esti tárogatómuzsika, kézműves bemutatók és vásár, kemencés lepény és italok várják a látogatókat. A párkányi Barta Gyula Galériában, 16:00-kor nyílik Simon Anikó üvegfestő kiállítása.

 

A Kaleidoszkóp Ház programjai 18:00-tól kezdődnek és egészen hajnali 3:00 óráig tartanak majd. Virtuális épületfestés az udvaron és a házban, üvegfestmény-kiállítás, valamint a Méhkasaula audiovizuális estje (audio: dj Zöld, vizuál: Méhkas Dia Projekt) várja a vendégeket, szórakozni vágyókat. A Tár-Lak Szalon udvarán élőzenével (hegedű, tárogató és gitár) várják a betérőket, a nagyteremben Kovács Lívia kerámikusművész kiállítása, a kisteremben mini galéria tekinthető meg. Filmvetítés 19:00 és 21:00 órakor kezdődik, A Felső-Tisza Vidéke - Magyarországon még nem felfedezett művészeti értékek címmel. Borkóstolóra 19:30-kor és 21:30-kor várják az érdeklődőket.

 

A Bánhidy Galéria, a Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola és Szakiskola, valamint az Ezredév Polgári Társulás első háborús relikviákkal, katonai térkép- és metszetkirakókkal, vetélkedővel, fröccsel és pogácsával várja az éjszakai látogatókat, 18:00 órától éjfélig. A Prímás Pincében 18:00 órakor Bíró Aurél Szűz Máriás zászlók című fotókiállításának megnyitója kezdődik, az étteremben pedig a Táti Kultúrház Szerdai Festők Klubjának alkotásai tekinthetők meg. A Geodában tárlatvezetés negyedóránként indul, 18:00-24:00 óra között. Programjaik: aranymosás, ékszerkészítés, ásvány- és ősmaradványkutatás. A Zsibogó Régiségbolt 17:00 órától, fél óránként kezdi Retro a javából programját, mely ízelítőt ad a 60-as évek tárgyaiból, kerámiák, porcelánok és üvegtárgyak bemutatásával.

 

A Múzeumok Éjszakája belépőjegy ára 6-14 éves korig 400,- Ft; 14 éves kor felett 800,- Ft, amely a múzeumok és kiállítóhelyek programjain ingyenes vagy kedvezményes részvételre és az esztergomi kisvonat éjszakai járatán való utazásra jogosít. Egyes vendéglátóhelyek a rendezvény hétvégéjén kedvezményt biztosítanak az érvényes Múzeumok Éjszakája jeggyel érkezők számára. További információ és részletes program a résztvevő múzeumok honlapján és a www.muzej.hu oldalon.

 

Az este programja tételesen:

Múzeumok és programok

Idő

Duna Múzeum

 

Víz – Idő (kiállítás)

Állandó

Az én papírjaim" - Kollár György emlékkiállítása (kiállítás)

Időszakos

Non-stop társasjáték parti (egyéb, gyermekprogram)

folyamatos

Fabók Mancsi Bábszínháza - A székely menyecske meg az ördög (előadás, gyermekprogram, színház)

17:30 - 18:15

Játék és muzsika" - Karosi Júlia Quartett jazz-koncertje

(előadás, zene)

20:30 - 21:30

Kvízkaland a kiállításban

(egyéb, gyermekprogram)

20:00 - 24:00

 

 

Kaleidoszkóp Ház

 

Méhkas Dia Projekt a Házban (attrakció, kiállítás, zene)

időszakos

Art Bistro a Múzeumok Éjszakáján

(attrakció, tánc, zene)

folyamatos

 

 

Magyar Nemzeti Levéltár Komárom-Esztergom Megyei Levéltára

 

Boldog békeidők…? Esztergom város és vármegye a 19-20. század fordulóján c. időszaki kiállítás (kiállítás, tárlatvezetés)

időszakos

Hétpecsétes kalandtúra a levéltárban gyerekeknek (kreatív foglalkozás)

folyamatos

Esztergom város egyesítésének izgalmas titkai (előadás)

18:30 - 19:00

Könnyed nyáresti színdarab (színház)

19:00 - 19:30

"Katonazene" az eperfa tövében (kertmozi) (film)

20:00 - 21:30

Szent Adalbert Képzési Lelkiségi és Konferencia Központ

 

Az eredetileg Hild József által tervezett Ősrégi Szeminárium ad helyet a modern Szent Adalbert Központnak. Az egyórás vezetés során közelebbről megismerkedhetnek az épület 150 éves történelmével és a legmodernebb technikát és esztétikai élményt nyújtó komplexum belső életével. (egyéb, tárlatvezetés)

18:30 - 19:30

 

Az eredetileg Hild József által tervezett Ősrégi Szeminárium ad helyet a modern Szent Adalbert Központnak. Az egyórás vezetés során közelebbről megismerkedhetnek az épület 150 éves történelmével és a legmodernebb technikát és esztétikai élményt nyújtó komplexum belső életével. (egyéb, tárlatvezetés)

20:30 - 21:30

 

 

 

Keresztény Múzeum

 

Játék az éjszakában (Puzzle, memória játék, társasjáték, feladatlapok)

18:00 -24:00

"Filmezz kincseket" osztályok közti vetélkedő győztes videójának bemutatója és díjátadó

18:30

Reneszánsz séta (Tematikus tárlatvezetés kicsiknek és nagyoknak)
A foglalkozás során bepillanthatunk a reneszánsz kor világába. Megismerkedhetünk néhány kis- és nagymester munkáival, itáliai városok kedvelt szentjeivel, és egy reneszánsz házaspárral. Nekik segíthet a foglalkozáson készíthető kis házi-oltár, hogy saját családjuk kápolnájába milyen oltárképet készítsenek.

19:00

Kincsek a Keresztény Múzeumban - Tárlatvezetés az állandó kiállításon

20:00

Történelmi és kortárs kárpitok Magyarországon - Tárlatvezetés az időszaki kiállításon

21:00

Rák Béla gitárművész koncertje

22:00

 

 

Babits Mihály Emlékház

 

Irodalmi vacsora

18:00

 

 

Zsibogó Régiségbolt

 

Retro a javából program, mely ízelítőt ad a 60-as évek tárgyaiból

17:00

 

 

Prímás Pince

 

A Táti Kultúrház Szerdai festők klubjának kiállítása

Egész idő alatt

Biró Aurél Szűz Máriás zászlók című fotókiállításának megnyitója a Prímás Pince különtermében

18:00

 

 

MNM Vármúzeum

 

Lipót terasz: hagyományőrző csapatok bemutatói

18:00-21:00

Rendhagyó tárlatvezetések az MNM Esztergomi Vármúzeumában

19:00-21:00

MNM Esztergomi Vármúzeuma: Éld át a középkort Kalandjáték – Rejtélyes barangolás az Esztergomi Várban

21:00-24:00

 

 

Babits Emlékház

 

Játékos szerelem az éjszakában

18:00

 

 

Geoda Interaktív Ásvány- És Őslénykiállítás

 

Tárlatvezetés indul negyedóránként (kb. 15 fő/csoport ). A kiállításra érkezők 600 Ft/fő árú belépőjegyet válthatnak, mely magába foglalja az aranymosást, ékszerkészítést és ásvány- és ősmaradvány kutatást.

18:00-23:30

 

 

Barta Gyula Galéria, Párkány

 

Simon Anikó üvegfestő kiállításának megnyitója

16.00

 

 

Párkányi Városi Múzeum

 

Míg a halál el nem választ... esküvő Te gyönyörű időszaki kiállítás megnyitója

 

17.00

Állandó kiállítások (helytörténet, néprajz)

                        Kincső néptáncegyüttes Zselíz (zene, táncház)

                        Esti tárogatómuzsika (Fehér László, Vecserka Péter)

                        Kézművesek bemutatói és vásár

                        Kemencés lepény, italok

 

18.00-24.00

 

 

Uzsiceli (Özicseli) Hadzsi Ibrahim Dzsámi

 

Tárlatvezetés a dzsámi múltját bemutató állandó kiállításunkon, valamint Kőnig Frigyes Munkácsy-díjas képzőművész Várak című időszakos kiállításán. Dzsámi társasjáték – foglald el Esztergom várát a Malom-bástyán keresztül!

18:00-24:00

Malom-bástya. Borkóstoló válogatott magyar és olasz borokból és a híres olasz habzóborból, a prosecco-ból.

18:00-24:00

Malom-bástya.”Kelet” hangulata. Az AMIRA ART COMPANY hastáncosainak és az AL TABLA PERCUSSION GROUP ütőhangszeres zenészeinek „kelet” hangulatát idéző közös produkciója a Malom-bástya udvarán.

21:00-22:00

 

 

Tár-lak Szalon

 

Kovács Lívia keramikusművész kiállítása a nagyteremben.

18:00-24:00

A Szalonban eddig kiállított művészek munkáiból „mini” galéria a kisteremben

18:00-24:00

Filmvetítés: A Felső-Tisza Vidéke - Magyarországon még nem felfedezett művészeti értékek.

 

19 és 21 óra

Borkóstoló

19.30 és 21.30 óra

Az udvaron élőzene: gitár – hegedű - tárogató.: Borkóstoló

 

 

 

Cippolinó Kávézó

 

Kántor János festő-grafikusművész, törzsvendég

Képei a kávézó falain

17 órától

(forrás)