Néhány szó a Sürgősségi Betegellátó Osztályról
Egészségügy
2014. jún. 12.

<p style="text-align: justify;">Évekkel ezelőtt az egészségpolitikában egy új gondolat fogalmazódott meg, a külföldön már évek óta működő rendszerhez hasonlóan a Sürgősségi Betegellátó Osztályok (SBO) felállításával egy úgynevezett egykapus beléptetési rendszert kívántak létrehozni országszerte. Az ötlet lényege az, hogy a korábban a különböző ambulanciákon történő ellátással ellentétben, amikor még a Mentőszolgálat osztályozta a betegeket, minden kórháznak legyen egy olyan közös beléptető pontja, ahol a betegség súlyosságától függő időtartamon belül a beteg megkapja a szükséges ellátást, ha pedig állapota ezt igényli, osztályos felvételt.  A mechanizmus kíméli a fekvőbeteg osztályokat, külföldön költséghatékony, ahol a fekvőbetege ellátás rendkívül drága.</p>

A Sürgősségi Osztály elnevezés félrevezető, hiszen ez nem azt jelenti, hogy mindenki azonnal ellátást kap, hanem, mint ahogy említettem, az állapotának megfelelő időtartamon belül részesül gyógykezelésben. A betegek súlyossági osztályozása ilyen esetben már nem a mentő feladata, hanem ez az osztályon a megjelenéskor történik, egy speciális folyamat keretében.

 

Kórházunk a gondolat felmerülését követően nem sokkal igyekezett maga is csatlakozni ehhez az egészség politikai irányelvhez azért, hogy a legkorszerűbb kórházi struktúrát alakítsa ki, minél kevesebb esélyt adjon az Intézmény esetleges megszűnésének vagy csak krónikus ellátást adóvá átalakulásának. Pályáztunk, majd évek teltek el, mire a gondolatból végre 2012. közepén – először a megyében - átadásra kerülhetett az új osztály, amelyre rendkívül büszkék lehetünk.

 

Nem szabad elfelejteni azonban, hogy közben orvosok és szakdolgozók ezrei hagyták el Magyarországot, különösképpen pont azon szakmákat képviselők, akik ebben az ellátási formában kiemelkedő teljesítményt tudnak nyújtani: sürgősségi szakemberek, aneszteziológusok, traumatológusok. Az osztály átadásakor mi is rögtön szakember hiánnyal küszködtünk, amely azóta csak fokozódott. Ennek ellenére megszerveztük a 24 órás gyermek fekvőbeteg ellátást is, amelynek eredményeképpen alig-alig kell a beteg gyermekeinket más kórházba küldeni.

 

Nem elhanyagolható problémát jelent az az országszerte eluralkodó gyakorlat, hogy gondjuk esetén a betegek sok esetben már nem háziorvosukat, vagy az ügyeletet keresik fel, hanem nem egy esetben - akár több napos panaszukkal is - a Sürgősségi Osztályt. Úgy gondolják, hogy a Sürgősségi Osztály azért van, hogy őket sürgősséggel ellássák. Természetesen mindenkinek a saját baja a legfontosabb, de így a nagyszámú, a háziorvosoknál és a szakrendelőkben ellátható beteg elveszi az időt a valóban SBO-t igénylőktől.

 

Nagy problémát jelent az ittas betegek, valamint a csak részegség állapotába kerültek ellátása. Rengeteg időt vesznek el, sokszor harsányak, durvák az egészségügyi dolgozókkal, a betegekkel, elzárni nem lehet őket. A kórház nyitott, nem börtön, nem hatóság, így az ittas betegek sokszor meg is szökhetnek. Mindezek miatt többször előfordul, hogy a Rendőrség segítségét kell kérjük. Szerencsére a segítséget mindig megkapjuk, a rendőr kollégák áldozatos munkája sokszor elengedhetetlen, hogy az ilyen beteget megfékezzük. Támogatásukat ezúton is nagyon köszönöm!

 

Hasonlóan nehéz helyzet, amikor szellemileg károsodott beteget szállíttatnak felügyelet nélkül az osztályra. Ha nem jelzik előre, hogy a beteg elkóborlásra hajlamos, a folyamatos betegellátás mellett nem jut külön nővér arra, hogy az ilyen betegre vigyázzon. Ilyen esetben is sokszor a Rendőrség segítségét kell kérjük annak ellenére, hogy a jelenség megakadályozására számos intézkedést hoztunk. Jobb megoldás, ha az ilyen beteggel kísérő érkezik, aki őt jól ismeri, akire a beteg hallgat.

 

A fentiek alapján érthető, hogy nem egy esetben sok beteg vár ellátásra az SBO-n, az egyszerűbbtől a komplikált problémáig.

 

A kollégák nem küldhetnek el senkit, mindenkit meg kell vizsgáljanak, mindenkit el kell lássanak. A várakozási idő meghosszabbodik, amit a betegek egyre kevésbé tolerálnak. Országszerte ez a jelenség, de el kell mondjam, hogy mindazok akik külföldön hasonló helyzetbe kerültek, nekik is több órás várakozási idő jutott. Ezt olvasva mondhatják, hogy igen, de volt olyan, hogy nem volt beteg, mégis várni kellett. Ez előfordulhat mindenhol. Oka egyszerű, nem vagyunk egyformák. Az egészségügyi ellátó személyzet között is van szorgosabb és kevésbé szorgos. Egyet azonban tudni kell, egyre kevesebben vagyunk, az országot elhagyók miatt megmaradt feladat az itthon maradottakra jut, és legyen valaki bármilyen szorgos is, a rengeteg munka betemeti. Ezért méltatlan, hogy egy-egy kiragadott példán keresztül ítéljük meg Intézményeket, osztályokat ahelyett, hogy megbecsülnénk azt, amink van, hogy legalább azt ne veszítsük el. Kevés hangot hallani a pozitív visszajelzésekről, a sok gyógyult, elégedett betegről, de szerencsére hozzánk ezek a hírek is eljutnak. 

 

A fenti nehézségek ellenére Kórházunk minden igyekezetével azon van, hogy a jelen gazdasági és munkaerő helyzetben az elérhető legjobb ellátást nyújtsa. Ehhez nagy segítséget jelent, ha az ellátást igénybe vevők maguk is értik, átérzik a nehézségeket, igyekeznek a problémájuknak megfelelő türelemmel, megértéssel állni a túlterhelt egészségügyi dolgozók irányában.

 

Dr. Kanász Gábor

(forrás)