Erdő Péter bíboros: a magyar egyház is csatlakozik a békeimához
Egyház
2014. jún. 6.

<p style="text-align: justify;">Erdő Péter bíboros felhívására a Magyar Katolikus Egyház is csatlakozik vasárnap a Ferenc pápa által meghirdetett izraeli-palesztin békeimához, így pünkösdkor a magyarországi katolikus templomokban is imádkoznak a Szentföld békéjéért. Az esztergom-budapesti érsek szerint a vatikáni esemény akár egy korforduló bevezetője is lehet.</p>

Erdő Péter péntek délután az MTI-nek elmondta: néhány órával ezelőtt, a nunciatúrán keresztül kapták az Apostoli Szentszéktől a felhívást, Ferenc pápa üzenetét, hogy minden püspök kérje meg a papokat, világi híveket, szerzeteseket és minden jóakaratú embert, csatlakozzanak vasárnap délután ahhoz az imádsághoz, amelyet a katolikus egyházfő a Szentföld békéjéért mond.

 

Hozzátette, egészen különleges ebben az alkalomban, hogy Simon Peresz izraeli államfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök, valamint I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka is elmegy a Vatikánba, és a vatikáni kertekben, előreláthatólag este 7 órától fognak imádkozni. "Ha nem is együttesen, de egy közös alkalom keretében, ki-ki a saját hagyományai szerint, azután egy megbeszélésre vonulnak vissza" - mondta Erdő Péter.

 

 A bíboros, prímás kiemelte: "nagyon fontos, hogy a mi imádságunk is támogassa őket minden jóakaratú kezdeményezésükben, hogy - mint a Szentatya mondja - Jézus földjén végre tartós béke alakuljon ki".

 

Erdő Péter bízik abban, hogy az imádságot a szentmisék keretében vagy külön imaalkalomként sok helyen meg fogják tartani Magyarországon is.

 

 Utalt arra, hogy a katolikusok máskor is szoktak imádkozni a Szentföld békéjéért, például január 1-jén, hiszen a Katolikus Egyház a béke világnapjaként is számon tartja az év kezdetét.

 

"Úgy tűnik azonban, hogy ez a mostani alkalom akár valamilyen korfordulónak a bevezetője is lehet. Ezért is olyan fontos, hogy világszerte együtt imádkozzunk. Mi hiszünk az ima erejében, hiszünk abban, hogy ha sokan együtt imádkozunk, akkor Jézus is ott van köztünk" - fogalmazott a bíboros, aki főpásztori üzenetben kérte csatlakozásra a magyar egyház papjait.

 

/MTI/

(forrás)