Szakmaiság és az emberi összefogás diadala - Tanulságok a 2013-as nagy dunai árvíz első évfordulóján
Környezetünk
2014. jún. 5.

<p style="text-align: justify;">Minden idők legnagyobb dunai árvize vonult át az országon 2013 júniusában. Egy évvel ezelőtt a folyó 813 centiméteren tetőzött Esztergomnál. A kialakult veszélyhelyzet próbára tette nemcsak a település lakosságát, de az Északdunántúli Vízmű Zrt. embereit is. Ám mind a lakosság, mind a szakemberek jelesre vizsgáztak. A dunai árvízen a szakmaiság és az emberi összefogás felülkerekedett és emlékezetes diadalt aratott.</p>

A Duna bajor és osztrák vízgyűjtőin 2013. május 30. és június 3. között nagymennyiségű csapadék hullott, melynek következtében a Duna felső szakaszán régóta nem tapasztalt áradás indult el.  A levonuló árhullám a magyarországi szakasz legnagyobb részén rekord vízállásokat eredményezett. Esztergom esetében 2013-at megelőzően 2002-ben mérték az utolsó rekord vízállást, akkor 771 centiméteren tetőzött a Duna. Tavaly azonban ez a rekord is megdőlt. Egy éve 813 centimétert is elérte a folyó vízszintje, amely próbára tette nem csak a helyi lakosságot, hanem a szolgáltatók, köztük az Északdunántúli Vízmű Zrt. embereit is.

 

A Társaság üzemeltetési területén Esztergom, Tát, Neszmély és Dunaalmás településeken az Esztergom-Dorog Vízmű Üzemet érintette leginkább az árvízi védekezés. A munkálatokba a vállalat szakember- és eszközállományával is részt vett. Az érintett üzem alapvető feladata az ivóvízellátás, valamint a szennyvízelvezetés és tisztítás biztosítása. Ennek megfelelően az árvízi munka a rendkívüli helyzetre való felkészülésen túl, speciális, árvízi üzemeltetést, kármentést valamint információ és tapasztalat összesítést is jelentett.

 

Az ÉDV Zrt. több, mint 50 munkatársa az árhullám átvonulási időszakában, mintegy tíz napon keresztül huszonnégy órás ügyeletben dolgozott. Esztergomnál például két óránként olvasták a vízállást a Molnár sori átemelőnél. Az időben elindított munkáknak köszönhetően azonban a Duna tetőzése ellenére a társaság elöntés nélkül tudta működtetni kútjait, és szolgáltatási területén mindenütt biztosítani tudta az ivóvízellátást és a szennyvízkezelést.

 

A védekezés összesen tizennégy napig tartott, a legnagyobb munkát a táti szennyvíztisztító-telep Únyi-patak felőli védelme, valamint Dunaalmás és Neszmély települések ivóvízellátását biztosító mélyfúrású kút Által-ér felőli bevédése jelentette.  Közel 2000 homokzsákot használtak fel Esztergom, Tát és Dunaalmás érintett utcáiban a csatornahálózat, fedlapok leterhelésére. Becslések szerint összességében 30 millió forintba került Esztergom térségében az árvízi védekezés.

 

/Északdunántúli Vízmű/

(forrás)