Lezajlott a VIII. Balassa vers- és prózamondó verseny
Kultúra
2014. máj. 30.

<p style="text-align: justify;">Az esztergomi Balassa Bálint-napok egyik rendezvényeként került meghirdetésre immár nyolcadik alkalommal a Balassa Bálint vers- és prózamondó verseny, melyen több iskola diákjai is jól szerepeltek.</p>

A megmérettetést a 2004/2005-ös tanévben rendezték meg először, amikor az iskola felvette a költő-katona nevét. A verseny minden évben hagyományosan lebonyolításra kerül, idén az iskola dísztermében kezdődött 14 órakor.

 

A régió középiskolás diákjainak egy Balassa-művet, valamint egy szabadon választott magyar író vagy költő művét kellett előadniuk. A versenyzőket elismert személyiségekből álló szakmai zsűri értékelte: Dr. Prokopp Mária művészettörténész, egyetemi tanár; Simon Tibor nyugalmazott tanár; valamint Rácz Ferenc drámapedagógus, előadóművész.

 

 

A Balassa Bálint-napok keretében a verseny győztesei szavaltak a Balassa-emléktáblánál a Vízivárosban, ahol Meszes Balázs iskolaigazgató mondott megemlékező beszédet.

 

A verseny zárására és az ünnepélyes eredményhirdetésre a Keresztény Múzeumban őrzött Balassa-portré előtt került sor ünnepélyes keretek között.

 

 

Eredmények:

1. hely: Pathó Gyöngyvér (Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola)

            2. hely: Alpek Gergely (Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium

            3. hely: Bakos Lilla (Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola)

 

Különdíjasok:

Meszes Zsófia (Árpád-házi Szent Erzsébet Középiskola)

Sipos Leila (Balassa Bálint Gazdasági Szakközépiskola)

(forrás)