Vihar utáni árvízkészültség
Környezetünk
2014. máj. 19.

Vihar utáni árvízkészültség

<p style="text-align: justify;">Közel 320 kilométeren tartottak fent árvízvédelmi készültséget vasárnap a folyókon. Jelentősebb áradás volt a Hernádon, amely hajnalban tetőzött Hidasnémetinél. A Lajtánál várhatóan vasárnap este rendelik el a harmadfokú készültséget.</p>

 A fotón Szalánczay Péter felvétele látható a tavalyi rekordárvízről

 

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) vasárnap azt közölte , hogy a Duna a vártnál korábban, már éjfél körül tetőzött Nagybajcsnál; lejjebb Komáromnál és Esztergomnál első fok körüli vízállások várhatóak. Az árhullám Budapestnél várhatóan az első fok szintje alatt tetőzik, Baján és Mohácsnál az elsőfokú védekezés szintje körüli vízállásra számítanak.   

 

 A Lajta vízszintje a 220 centiméternél elrendelt harmadfokú készültségi szint felett 40-60 centivel tetőzik majd. Ezért a folyón este hat órától harmadfokúra emelik a készültség szintjét.

 

A Rába középső és alsó szakaszain a fokozatosan egymásra torlódó árhullámok miatt az első fok körüli vízszintek várhatók. A Sajó és a Bodrog várhatóan az elsőfokú védekezés szintje körül tetőzik.

 

A Hernád vasárnap hajnalban Hidasnémetinél 374 centiméteren tetőzött, a legmagasabb vízállása 503 centiméter volt 2010-ben. A folyón az elhúzódó apadás miatt még fenntartják a harmadfokú készültséget.

 

A Hernád megduzzasztotta a Bársonyos patakot, amelynek áradása veszélyezteti egy fűrészüzem egyik helyiségét Forró település külterületén. A helyszínre vonuló encsi hivatásos tűzoltók homokzsákokból védművet építenek, továbbá megkezdték a víz eltávolítását egy szivattyúval.

 

Az OVF közölte, hogy reggel összeült az Országos Műszaki Irányító Törzs, amely döntött a Rábánál, valamint a Sajó-Bódva-Hernád térségében szükséges intézkedésekről, illetve 34 vízügyi szakembert vezényelt át a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságtól a Lajtára.

 

 Szerbiában a Hunor mentőszervezet hat embert, köztük három gyereket mentett ki az árvíz sújtotta Grobovac térségében.

 

Magyar Közút Nonprofit Zrt. közlése szerint az árvíz miatt több négyszámjegyű utat is lezártak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

 

A Duna áradása miatt Győrben is korlátozásokat vezettek be a közúti forgalomban, és Vas megyében is vannak útlezárások a Rába áradása miatt - olvasható a rendőrség honlapján.

 

A viharos szél vasárnap is okozott károkat: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Izsófalván kétszáz négyzetméternyi felületen bontotta meg a pszichiátriai szakkórház tetejét, betegeket nem kellett kiköltöztetni, a helyreállítás megkezdődött.

 

Zala megyében a péntek estére elcsitult szélvihar utóhatásaként újabb fák dőltek rá épületekre a hétvégén.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint a hét közepén érkezett mediterrán ciklon hatására helyenként  90 milliméternyi eső hullott.

 

A ciklon legintenzívebb három napján (május 14-16.) a legtöbb eső az Alföld és a Dunántúl déli részén hullott, a legerősebb szelek a Bakony és a Balaton térségében fújtak. A legerősebb, 148,3 kilométer/órás széllökést Kab-hegyen mérték.

 

Szerdától péntekig országos átlagban 25 milliméter csapadék hullott, eloszlása azonban egyenetlen volt.

 

A meteorológiai szolgálat közölte, a sok csapadékot és erős vihart okozó ciklon gyengülésével, távoztával a következő napokban szárazabbra, melegebbre fordul az idő, és erős szél sem várható.

 

/MTI/

(forrás)