Adósságrendezés: talán elkerülhető lett volna, de Tétényi távozott az egyeztetésről
Közélet
2014. máj. 16.

<p style="text-align: justify;">A Tatabányai Törvényszék adósságrendezési eljárás indítását rendelte el Esztergom önkormányzatával szemben. Az ítélet nem jogerős, a képviselő-testület a végzés kézbesítése után 15 napig fellebbezhet - erősítette meg az értesülést pénteken a törvényszék sajtószóvivője, Majorosné Köck Ildikó.</p>

György Róbert a Fidesz esztergomi szervezetének elnöke elmondta, a héten Tatabányán tárgyalásra idézte a törvényszék a polgármestert és a követelését kérő céget, hogy valamilyen módon elkerülhető legyen az új adósságrendezési eljárás, de a polgármester a tárgyalás felénél távozott.

 

Elmondta azt is, hogy példa nélküli eset, hogy egy önkormányzati ciklus alatt immáron másodszor rendelik el az adósságrendezési eljárás megindítását ugyanazon önkormányzat ellen. "Tétényi Éva gazdaságpolitikája végleg csődöt mondott. Egy újabb adósságrendezés megszüntetheti a fejlesztések lehetőségét a következő években, ezért felszólítjuk a polgármestert, hogy azonnal hívjon össze rendkívüli testületi ülést a helyzet rendezésére" - fogalmazott a Fidesz helyi elnöke.

 

Az új eljárást a mélygarázst építő cég indította a város ellen, mert míg 2011-ben és 2012-ben az önkormányzat kifizette az esedékes részleteket, 2013 ősze óta 286 millió forinttal tartozik. Ebben már az a 22 millió forintos késedelmi kamat is benne van, amit felesleges kiadás, mert jogszerű fizetésnél nem járna. "A kifizetésre jogerős bírósági ítélet van, az összeg rendelkezésre áll. A jogszabályok szerint a kifizetésről egyedül a polgármesternek kell intézkedni, illetve elmaradása esetén viselni a következményeket. Ebbe a döntésbe csak azért vonta be a képviselő-testületet, hogy később mutogathasson rájuk" - jelentette ki a politikus.

 

A polgármester kabinetfőnöke azt közölte az üggyel kapcsolatban, hogy az önkormányzat még nem kapta meg a végzést. Váczy Hübschl István tájékoztatása szerint álláspontjukat az irat tartalmának megismerése után kívánják kifejteni.

 

A kabinetfőnök hozzátette, rendkívüli ülés összehívására nincs szükség, mert a képviselők május 29-én találkoznak legközelebb, ez pedig belefér a fellebbezés határidejébe.

 

Steindl Balázs, a Fidesz-KDNP-frakció vezetője elmondta, még a korábbi önkormányzat indított szavatossági pert a mélygarázsnál feltárt hiányosságok javítására. A perbeli összeg 364 millió forint, az önkormányzat pedig a korábbi adósságrendezésből még 578 millió forinttal tartozik a társaságnak.

 

A legutóbbi ülésen a képviselő-testület arra hatalmazta fel a polgármestert. hogy a két összeg különbözetét, 214 millió forintot utalja át a vállalkozónak, ez meg is történt. Steindl Balázs tájékoztatása szerint arra is felhatalmazták a polgármestert, hogy fellebbezést terjesszen elő, ha a Tatabányai Törvényszék a jogerős követelés nem teljes körű megfizetése miatt adósságrendezési eljárást indít. A frakcióvezető hozzátette, az újabb adósságrendezési eljárás azzal is fenyegeti a költségvetést, hogy az előző eljárást lezáró egyezség felrúgása miatt, a fennálló hitelezői igények 2010 novemberétől számított teljes kamata új követelésként aktivizálódik és ez közel 300 millió forintos, felesleges kiadást jelent.

 

/MTI/

(forrás)