Tizenhatszor riasztották a tűzoltókat a vihar miatt
Bulvár
2014. máj. 15.

<p style="text-align: justify;">Tizenhatszor riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit a megyében az elmúlt 24 órában a viharos szél miatt. Tizennégy esetben kidőlt fákat kellett elvinni utakról, kerítésről, leszakított vezetékekről.  A viharos, szeles időjárás nem fog  enyhülni, az Országos Meteorológiai Szolgálat információi szerint ugyanis a Dunántúlon a nap folyamán mindenütt 70-80 km/h-s széllökésekre és záporra, zivatarra kell számítani.</p>

A 70 kilométer/óránál erősebb széllökések faágakat szakíthatnak le, egész fákat dönthetnek ki, amelyek azon túl, hogy balesetveszélyesek, közlekedési akadályokat is képezhetnek. Az ilyen erősségű szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja az energiaellátás és a távközlés vezetékeit.

 

Az otthon tartózkodók viharos erejű szél esetén zárják be az ajtókat, ablakokat, és ha tehetik, ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő tárgyakat, bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket vigyék be az épületbe, mert ezek súlyos sérüléseket és komoly károkat okozhatnak, ha a szél felkapja őket. Lehetőleg áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, a vihar elmúltával pedig vizsgálják meg, nem sérültek-e a közművek vagy az építmények. Ha valaki a közműhálózat sérülését tapasztalja, haladéktalanul értesítse a szolgáltatót vagy a 105-ös segélyhívó számon a katasztrófavédelem műveletirányítási központját.

 

Akit a szabadban ér a viharos erejű szél, az aluljáróban, épületben keressen menedéket. A közlekedők kerüljék a fákat, az épületekről lelógó tárgyakat. Ha valaki leszakadt elektromos vezetéket lát, ne közelítse meg, értesítse a szakembereket. Erős szélben tilos a szabadban tűzveszélyes tevékenységet végezni. A vízi sportokat kedvelők se hódoljanak szenvedélyüknek a napokban, vegyék komolyan a tavainkon működő viharjelzéseket. A viharos időben az állatok viselkedése is kiszámíthatatlanná válik, figyeljenek a háziállatokra.

 

/KEMKI/

 

(forrás)