Megtartotta idei első közgyűlését az Ister-Granum EGTC

Megtartotta idei első közgyűlését az Ister-Granum EGTC

2014. 05. 15. 12:09

Megtartotta idei első ülését az Ister-Granum EGTC Szenátusa, és Közgyűlése 2014. május 13-án a párkányi városházán.

A két testület meghallgatta Nagy Péter előző közgyűlés óta eltelt időszak tevékenységekről szóló beszámolót. Az igazgató elmondta, október 29. óta az EGTC legintenzívebben a Helyi Termék Hálózat kialakítása kapcsán meglévő projekteken, illetve az ülés előterjesztései között is szereplő környezetgazdálkodás téma újbóli napirendre vételén dolgozott. Megjelent a Helyi Finomságok Tárháza című kiadvány, amely a régió termelőiből, termékeiből, receptjeiből ad ízelítőt. A Visegrádi Alap pályázat kapcsán megvalósult két napos rendezvény első napján Esztergomban nemzetközi konferenciát szerveztek, majd másnap tanulmányúton vettek részt a vendégek az Ister-Granum területén működő termelőket, jó példákat meglátogatva. A Közgyűlésen Horváth Zoltán – az EGTC-vel szorosan együttműködő Esztergomi Környezetkultúra Egyesület elnöke – világított rá a helyi termék téma közösségépítő szerepére, hagyományőrző/teremtő erejére. Az Ister-Granum projektje mellett saját eddigi a témában elvégzett tevékenységeiket ismertette.

Beszámolójában az igazgató elmondta továbbá, hogy az EGTC aktívan bekapcsolódott a Komárom-Esztergom, és a Pest megyei fejlesztési elképzelések tervezési folyamataiba, amely mellett számos szakmai rendezvényen képviselték a szervezetet.

 

A második napirend keretében Ocskay Gyula – a CESCI főtitkára – tájékoztatta a résztvevőket Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program jelenlegi helyzetéről, majd ismertette az Ister-Granum Vállalkozási – Logisztikai Övezet integrált területi beruházás kapcsán lehetséges fejlesztési irányokat.

 

A Felügyelő Bizottság, és a Szenátus javaslatának megfelelően 2013. évi beszámolót a Közgyűlés is elfogadta. A polgármesteri parlament örömmel nyugtázta, hogy a Csoportosulás pénzügyi helyzete stabilizálódott, pályázati téren jó eredményeket sikerült elérni. Támogatták az igazgató által előterjesztett 2014. évi szakmai, pénzügyi tervet is.

 

Utolsó napirendként a Közgyűlés megerősítette azt a munkát, amelyet az EGTC munkaszervezete a környezetgazdálkodás területén kezdett el az elmúlt hónapokban. Ezt a témát a helyi termékeshez hasonlóan tervezik „felépíteni”. Az első időszakban kisebb, kevesebb költségigényű, könnyebben megvalósítható projektek valósulnának meg. Az első mérföldkövek után kristályosodna ki az az irányvonal, azok a területek, amelyek a leghasznosabbak a régió számára. Az elmúlt hónapokban a régióban megvalósított jó példákat látogattak végig, de sikerült két egyetemmel is felvenni a kapcsolatot. Ennek köszönhetően a nyár folyamán egyetemi hallgatók fognak felméréseket végezni az EGTC területén.

 

/Ister-Granum EGTC/

Még nincsenek kommentek :(