Esztergomban oktató teológia professzor is Stephanus-díjat kapott
Egyház
2014. máj. 12.

<p style="text-align: justify;">Bolberitz Pál teológia professzor és Fésűs Éva író kapta az idei Stephanus-díjakat; az elismeréseket Erdő Péter bíboros és Spányi Antal székesfehérvári püspök, a Stephanus Alapítvány elnöke adta át hétfőn Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) dísztermében.</p>

 Bolberitz Pál római katolikus pap, teológiai professzor átveszi a teológiai Stephanus-díjat Erdő Péter bíborostól, a Szent István Társulat fővédőjétől. MTI Fotó: Illyés Tibor

 

A XXII. Szent István Könyvhét ünnepélyes megnyitójának keretében Spányi Antal emlékeztetett arra, hogy 1993-tól a Szent István Könyvhét megnyitóján adják át a díjakat olyan szerzőknek, akik magyarul megjelenő műveikben az egyetemes keresztény kultúra értékrendjét közvetítik. A Stephanus-díjat ezidáig 44-en kapták meg teológia és az irodalom kategóriában az idei kitüntetetteken kívül.

 

 Rokay Zoltán, a PPKE tanszékvezetője a teológiai kategóriában díjazott Bolberitz Pál professzorról laudációjában kiemelte: 1961 és 1966 között Esztergomban végezte teológiái tanulmányait, melynek befejeztével pappá szentelték, majd a Római Katolikus Hittudományi Akadémián posztgraduális tanulmányokat folytatott.

 

Beszámolt arról, hogy a kitüntetett 1969-ben teológiai doktori címet szerzett. 1973-1974-ben teológia tanár volt Esztergomban, 1974 és 1976 között pedig a római Pápai Magyar Intézet növendékeként a Pápai Gergely Egyetemen tanult, ahol filozófiai tudományokból szaklicenciátusi fokozatot szerzett. 1978-ban a budapesti Hittudományi Akadémián nyilvános rendkívüli tanárnak nevezték ki az I. számú Keresztény Bölcseleti Tanszékre, ahol 1983-tól 2013-ban történt nyugdíjazásáig tanszékvezető volt - jegyezte meg.

 

Bolberitz Pál 1988 és 1990 között a Hittudományi Akadémia, majd a PPKE Hittudományi Karának dékánja, dékán-helyettese, majd újra dékánja volt. "Fontolva haladó teológus", aki rendszeresen publikál latin, olasz és német nyelven is - tette hozzá.

 

Felsorolása szerint 2002-ben Széchenyi-díjat és ugyanabban az évben - elsőként - Parma Fidei-díjat, 2008-ban pedig a Szuverén Máltai Lovagrend nagykeresztjét is megkapta, majd 2010-ben Gál Ferenc-díjban, illetve 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetésében részesült. 2013 megszerezte a Magyar Tudományos Akadémia doktori fokozatát.

 

A díjazott nevéhez 43 könyv és több fordítás kapcsolható, és a fiatal teológus nemzedékeket "igyekszik ránevelni a logikus gondolkodásra" - fogalmazott.

 

 Köszönő beszédében Bolberitz Pál magát "egyszerű egyházi napszámosnak" nevezte, és véleménye szerint a hallgatóknak meg kell tanulniuk, hogy "az emberi értelem a logika szabályai szerint is tud gondolkodni". Mint mondta, a katedrán és a szószéken is mindig a hit és a tudás kapcsolatát vizsgálta, mert ez a kettő "nem egymással szembenálló, egymást kizáró, ellentmondásban lévő valóságok, hanem az emberi értelem megismerő képességének különböző fokozatai".

 

Az irodalmi kategóriában kitüntetett, a díjátadóról betegsége miatt távolmaradt Fésűs Éva íróról Katona István püspök közölte: a díjazott mindig bátran vállalta vallásosságát, neki a hit "kegyelmi állapot, amit mindenkinek ajándékul szán az Úr".

 

Utalt arra: a meseíró munkássága 1958-ban kezdődött a Magyar Rádiónál, ahol két évtizeden át havonta két óvodásoknak szóló műsorral és évi két mesehangjátékkal jelentkezett, ezenkívül egy gyermekoperához is írt szövegkönyvet. Versei, meséi a Dörmögő Dömötörben is megjelentek.

 

 Beszélt arról is, hogy a hangjátékait mesekönyvekké dolgozta át, ezek első kiadása 1987-ben jelent meg. A meseírókról, továbbá a mesélni tudásról is írt, illetve arról a felelősségről, hogy mit jelent ma mesét írni. Megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tiszti keresztjét (polgári tagozat) is - mondta.

 

Köszönő levelében - amelyet fia olvasott fel - Fésűs Éva azt írta: boldoggá tette, amikor "azt tehette, amire Istentől tehetséget kapott", mert "Isten szánta őt meseíróvá".

 

/MTI/

(forrás)