Gazdasági fórum a Városházán
Gazdaság
2014. máj. 8.

<p style="text-align: justify;">Esztergom független polgármestere, Tétényi Éva és a város menedzsere május 8-án délelőtt gazdasági fórumra hívta a település iparűzési adó befizetőit és az Esztergomi Kerekasztal résztvevőit. A nyilvános fórumon bárki részt vehetett, és azt a Körzeti TV élőben közvetítette az interneten.</p>

A fórumon bemutatásra került a helyi iparűzési adó (HIPA) felhasználására vonatkozó szakmai javaslat, mely szerint az adóbefizető az általa befizetett adó 2 százalékának erejéig meghatározhatja, hogy azt milyen kijelölt célra költse az önkormányzat. A felajánlott lehetőségek közül az egyik az Útalapba történő átcsoportosítás, melyből a város útjait, járdáit javíthatná tovább a város; a második lehetőség a vállalkozás közvetlen környezetében lévő közterület vagy infrastruktúra fejlesztése, (pl.: az Ipari Park útjai).

 

A harmadik lehetőség olyan közcélokat ellátó intézmény vagy egyesület támogatása, akik a sport, kultúra területén tevékenykednek Esztergomban. A HIPA évente 2.2 –2.7 milliárdos bevételt jelent az önkormányzatnak, így ennek alapján közel 50 millió forint sorsáról dönthetnek a vállalkozók, amennyiben a képviselő-testület ezt a javaslatot a május 29-én tartandó ülésén elfogadja. A város legnagyobb adófizetője, a Suzuki képviseletében megjelent gazdasági vezető a kezdeményezést üdvözölte.

 

A polgármester ezután a város jelenlegi gazdasági helyzetéről és jövőjéről tartott rövid tájékoztatást. Itt elhangzott, hogy 2014. október 1-től Esztergom városa részben a 2010-ben elindult adósságrendezésnek, részben az állami adósságkonszolidációnak köszönhetően 0 forint adóssággal kezd neki a 2015-ös évnek, ez pedig biztos alapot nyújt a jövő átgondolt fejlesztéseihez.

 

 

 

Esztergom, 2014. május 8.

 

Váczy-Hübschl István

Kabinetfőnök

Városháza

 

(forrás)