Mélygarázs a beruházó szemével

Mélygarázs a beruházó szemével

Törölt felhasználó #43
2014. 05. 08. 12:45

A mélygarázs témája újból előkerült, amikor az  építő Giegler Kft. adósságrendezést indított a város ellen. Ezzel kapcsolatban a városházi propagandán túl nem sokat hallottunk. Amiről tudunk jelenleg az annyi csak: a testület arról döntött, hogy a város a fennálló adósságának egy részét kifizeti és mintegy 350 millió forint kifizetését pedig a folyamatban lévő szavatossági per kimenetelétől teszi függővé. 

Ez a testület és a város álláspontja, de mi kíváncsiak voltunk arra is, hogy mi a többi jelenlegi és egykori szereplő meglátása az ügyről.

 

Elsőként Gimesi Sándort, a Giegler Kft. tulajdonosát kérdeztük, de terveink közt szerepel Tétényi Éva, Meggyes Tamás és volt, valamint jelenlegi képviselők megkérdezése is.

Következzen hát a Giegler Kft. tulajdonosával, Gimesi Sándorral készült interjúnk.

 

– Miért kezdeményezett adósságrendezést Esztergom városa ellen?

 

– Egész egyszerűen nem volt más lehetőségem arra, hogy hozzájussak ahhoz a pénzhez, amely a cégemnek jár. Amikor a 2013-as (bíróság által is megítélt) törlesztő részletből csak 2%-ot utalt át a város – pénzügyi nehézségeire hivatkozva – én türelmesen vártam, hiszen mások is csak ekkora részét kapták meg a nekik járó pénzből. Azonban amikor az adófeltöltések után azzal szembesültem, hogy a város mindenki mást kifizetett, csak a cégemet nem: nem maradt más lehetőségem.

 

Gimesi Sándor

 

– Nem próbált tárgyalni a várossal?

 

– Évek óta próbálok tárgyalni. Többször próbáltam bejutni Tétényi Éva polgármesterhez, azonban ezen próbálkozásaim sikertelenek voltak. Legtöbbször kérésemre még csak válasz sem érkezett. Úgy érzem, hogy a város egyik legnagyobb befektetője és az állami adósságátvállalás után immáron legnagyobb hitelezőjeként ez az eljárás méltánytalan velem és cégemmel szemben.

 

– A mélygarázzsal kapcsolatban a polgármester és a közvélemény is a minőségi problémákat hozza fel ellenérvként. Szavatossági per is indult ebben tárgyban.

 

– A mélygarázs megfelelő minősége mindannyiunk közös érdeke. A mélygarázs tetején a saját szállodám épül. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy ilyen beruházást úgy végeznék el, hogy az veszélyeztesse a rá épülő szálloda biztonságát. De ez már a Törvényszék feladata, hogy ítélkezzen ebben a szavatossági perben .

 


Vízbetörés a 2010-es árvíznél

 

– Az mélygarázs átadását követő első nagy dunai árvíz alkalmával, több helyen is spriccelt a falakból a víz? Ez normális jelenség?

 

– Hibáztunk. Felvállalom. A mélygarázs külső szigetelésén – ami több mint 400 méter – néhány méteren a megrendelés ellenére nem készítettem el a megfelelő mennyiségű szigetelést. Így került víz abba a betonfallal határolt építménybe, ami tulajdonképpen maga a mélygarázs. Így a víznyomás sajnos a falakon keresztül keresett utat magának, ez látszik a képeken is spriccelő víz formájában. Természetesen az árvíz után ezt a szigetelési hiányosságot azonnal, szakszerűen, igazságügyi szakértővel igazoltan pótoltuk, ma már ez nem fordulna elő. De mint említettem: ez a mi hibánk volt, ezért vállalom a felelősséget. Ezen árvíz alatt a saját költségemen védekeztünk , és a helyreállítást is ugyanígy végeztem el!

 

2013 – Elárasztották a mélygarázst

 

– Ennek ellenére a 2013-as rekord árvíz idején még súlyosabb gondok történtek. A teljes mélygarázs elárasztásra került. Ez szükséges volt?

 

– Teljességgel szükségtelen volt. Amikor szembesültünk a problémával, munkagépeinkkel felvonultunk a veszélyeztetett területhez és jeleztük Tétényi Évának aki a Polgárvédelmi Parancsnoki tisztet is betöltötte polgármesterként. Megbízottjaitól kértünk homokzsákokat a védekezéshez. Azonban ő ezt megtagadta. Saját erőből próbáltuk megoldani a védekezést, azonban az időhúzás ahhoz vezetett, hogy a mélygarázs megtelt vízzel. De egy jelenleg Bíróság előtt folyó eljárást nem szeretnék magyarázni.

Utólagosan – a testületi ülésen is – Tétényi Éva a felúszás veszélyét hozta fel, ami teljesen nonszensz indoklás. A mélygarázsra épült hotel betonjának tömege a biztosíték arra, hogy a felúszás ne történhessen meg.

 

Az egyik szivattyú a mélygarázs alatt - napjainkban

 

– A szavatossági perben mégis mintegy 350 millió forintot követel Esztergom városa a minőségi problémákra hivatkozva.

 

– Én bátran állok a per elé. Amennyiben nem megfelelő munkát végeztem én vagy a kivitelezést végző szakcégek, úgy misem természetesebb mint, hogy vállalom a felelősséget ezért. Azonban érdemes lenne kitérni arra, hogy miért épp 350 millió forint ez az érték ebben a perben.

 

Elektromos kapcsolószekrény - 2014. május

 

– Miért?

 

– Egyszerűen azért, mert 400 millió forint felett már kiemelt ügynek számítana a per a bíróságon, amelyeknek a határideje sokkalta rövidebb lenne, akár néhány hónap alatt véget érhetett volna ez a mindenki számára káros eljárás. A szocialista Nyíri Attila nem véletlenül emlegeti, hogy miért nem kér a város 350 helyett mondjuk 500 milliót – mert szerinte ekkora is lehet a kár! Hát épp azért nem ennyit kér a város, mert mindenképp el akarja kerülni, hogy kiemelt üggyé váljon a szavatosság kérdése! Ez így nem más, mint időhúzás a város részéről.  Ahogy ez azon is látszik, hogy volt rá példa, egy másik ugyancsak általam kezdeményezett, a várossal szembeni perben, hogy a város ügyvédje csak a tárgyaláson szembesült azzal, hogy tulajdonképpen miért is van ott, melyik per amit ott tárgyalnak.

Amikor jelentkezett egy befektető, hogy üzemeltetné és befejezné a Mária Valéria Hotelt, egyetlen feltételt szabott: a szavatossági per érjen véget. Jelezném: nemzetközileg ismert, nagyon erős gazdasági potenciállal rendelkező jelentkező volt. A helyzet megoldása érdekében kértem Tétényi Évát arra, hogy oldjuk meg közösen ezt a helyzetet. Sajnos azonban ez a kérésem is süket fülekre talált. Jelenleg itt áll a városban egy félkész beruházás.

De itt elárulom, a város és cégem közt nem ez az egyetlen per van folyamatban. Jelenleg  hét ügy van bírósági szakaszban. Azonban a városvezetés ezekről mélyen hallgat.
Sajnos semmi másról nincs itt szó, mint végeláthatatlan pereskedésekről, amikben a város súlyos tiz és százmilliókat bukhat. Javaslom, kérje ki valaki – akinek ki is adják –, hogy mennyi pénzt költöttek el idáig ezekre a perekre , ügyvédi költségekre , szakértőkre és, hogy mi várható ítéletként! De a legeslegfontosabb , hogy ki fizeti ki a Város pervesztessége esetén az én perköltségeimet , illetve az ebből fakadó újabb költségeket?

 

– Tétényi Éva szerint a Giegler Kft-nek adótartozása van.

 

– Ez nem igaz, de ezt már mindenki tudja. Sőt nyílt titok, hogy a polgármester asszony mást állít és más a valóság. Én is az ominózus testületi ülésen hallottam ezt az újabb valóságot nem tartalmazó állítását és ezt cáfolandó a következő ülésre kértem az adóhivataltól egy nullás igazolást. Maga a feltételezés is nevetséges, hiszen cégem közbeszerzéseken is indul, ami adótartozással nem lenne lehetséges.

 

ZÁRVA

 

– Mennyi időbe telne a Mária Valéria Hotelt befejezni és megnyitni?

 

– Számításaim szerint ez egy év alatt megoldható.

 

– És miért nem oldja meg?

 

– Azért mert nincsenek meg a megfelelő gazdasági és politikai feltételek jelenleg mindehhez a városban. A városvezetés időt és lehetőségeket elpazarolva vívja kicsinyes harcait egymással és a józan ésszel szemben. De bízom abban, hogy ősszel végre megfelelő irányba indul el Esztergom is és akkor mi is nekifoghatunk a szálloda befejezésének. Esztergom egy páratlan turisztikai lehetőségeket rejtő város, végre olyan kezekbe kellene kerüljön az irányítás akik képes a helyi befektetőket összefogva és rájuk partnerként tekintve ki is használni mindezt a város fejlődésének érdekében.
Jelenleg a Tétényi Éva neve fémjelezte vezetésnek azonban nem a megoldáskeresés, hanem a folyamatos botránykeltés az érdeke, ahogy ezt láthattunk a közvilágítás helyzetének kritikán aluli kezelésében és más hasonló ügyekben is. De ezt csak azok tudják és érzik , akiknek Esztergom városa nap mint nap fontos élettere.

 

Bejó

2014. 05. 21. 7:44

     "– Egyszerűen azért, mert 400 millió forint felett már kiemelt ügynek számítana a per a bíróságon, amelyeknek a határideje sokkalta rövidebb lenne, akár néhány hónap alatt véget érhetett volna ez a mindenki számára káros eljárás. A szocialista Nyíri Attila nem véletlenül emlegeti, hogy miért nem kér a város 350 helyett mondjuk 500 milliót – mert szerinte ekkora is lehet a kár! Hát épp azért nem ennyit kér a város, mert mindenképp el akarja kerülni, hogy kiemelt üggyé váljon a szavatosság kérdése! Ez így nem más, mint időhúzás a város részéről.  Ahogy ez azon is látszik, hogy volt rá példa, egy másik ugyancsak általam kezdeményezett, a várossal szembeni perben, hogy a város ügyvédje csak a tárgyaláson szembesült azzal, hogy tulajdonképpen miért is van ott, melyik per amit ott tárgyalnak."

 

Hü, hát ez azért érdekes,hogy még az ellenérdekelt félnek is eszébe jut , hogy miért nem emelik meg a követelés  összegét mondjuk 500 millióra aztán máris gyorsabban befejeződne ez a vesszőfutás

Törölt felhasználó #43

2014. 05. 20. 19:34

Mivel néhány ember számára nem volt világos, hogy én követtem el ezt az interjút, ezért odabiggyesztettem az aláírásomat. Remélem így megfelel mindenkinek. ;)

2014. 05. 14. 10:03

    "Ez a testület és a város álláspontja, de mi kíváncsiak voltunk arra is, hogy mi a többi  jelenlegi és egykori szereplő meglátása az ügyről.

 

Elsőként Gimesi Sándort, a Giegler Kft. tulajdonosát kérdeztük, de terveink közt szerepel Tétényi Éva, Meggyes Tamás és volt, valamint jelenlegi képviselők megkérdezése is. 

Következzen hát a Giegler Kft. tulajdonosával, Gimesi Sándorral készült interjúnk."

 

Engem azért nemhagy nyugodni az, mi lehet az oka annak,hogy ez a köz érdeklődésére számot tartó ,kiváló kezdeményezés csirájában elhalt és hanvaiba roskadva elfujta a szél !

Tehát, senki nem érzi annak szükségét,hogy mentesitse megát azon felelősség és lelki teher alól ami terheli a jelenlegi összes szereplőt? !

Ebből én csak azt a következtetést tudom levonni, ez egy maffia szerü banda, ahol mindenki bűnös és senkinek nem áll érdekében hogy az igazság kiderüljön!

Beleértve ebbe a kivitelezőt, a régi és új polgármestert, a régi és új testületet,

a tervezőt az átvevőt az üzembe helyezőt és az összes érintett szakértőt.

Mert azért ez mégsem egy bagatal ügy ,amikoris a város immár legalább  

  2  milliárdnyi  károkozásáról beszélhetünk amivel

/ami az idők múlásával elérheti sőt meghaladhatja a város egy évi teljes adóbevételét,  ezért kell kifacsarni az éhalál küszöbén vegetáló emberek tömegeiből az adót, pl a bádogbódé után emit azért épitett ,hogy miután kivonszolta magát a kis telkére dolgozni legyen hova elbújni az eső és a vihar elől Önök kérem lelket gonosz emberek! gátlástalan zsarnokok! Soha többet nemtérhetnek vissza a város élére/

amivel szemben nincs semilyen érdemi haszon. Számomra és reményeim szerint minden gondolkodó civil kurázsival rendelkező lakos számára ez a tanulság!

Tehát a teljes felelőtlen, alkalmatlan, öntelt, sunyi, pökhendi bagázst, meneszteni kell, nincs helyük a város vezetésében, a közpénzek elköltésében, és

a nevüket örökre felejteni kell a választási listákról egy se, kerülhet vissza !

Mert, ez a nihil amit évekóta tanusitanak türhetetlen !

Vajon miért nem lehet az objektumról az intermodális központhoz hasonlóak, 

csak egy vizszintes és függőleges hossz metszetet feltenni, már sokkal előbbre lennénk.

Láthatnánk az épitmény szerkezeti felépitését méreteit, ránézésből 3 perc alatt láthatóvá válna, tényleg elég e a felépitmény súja a felhajtó erő legalább egyensúlba tartásához ?

Kibirhatja e az alaplemez a hatalmas felfelé irányuló fenék nyomást?

  igaz akkor már nemlehetne kinek-kinek a saját érdeke szerint ködöséteni és megalapozatlan állitásokkal oda-vissza dobálózni.

          H ÜLYÉNK NÉZNI A VÁROS  LAKOSÁGÁT !

Miközben csak az alap információktól vannak elzárva.

 A szavazó polgárok és a 2/3 os többséggel megválasztott valamint az  adófizető esztergomi  polgárok nevében, felszólitom Tétényi  Éva polgármestert, hozza nyilvánosságra a mélygarázzsal kapcsolatos összes körülményt, dokumentumokkal alá támasztva, 

nem vagyunk kiváncsiak a megalapozatlan szubjaktiv véleményekre, Szerecseny mozsdatásra!

Saját meggyőződésünk alapján szeretnénk dönteni a szavazófülkékben, ehhez 

minden esztergomi szavazó polgárnak jogy van, ez egy demokratikus alapjog !

         EZT KÖVETELJÜK!!

 

2014. 05. 10. 11:42

Ez egy igen hasznos és gyümölcsöző kezdeményezés lehet !

Hallgasuk meg az összes érintettet, hogy aztánn tudjunk véleményt alkotni !

A szavazó fülkékbe! Az összes érintett és a lakosság érdekébe !

Mert meggyőződésem a demokráciát, ugylehet csirájában elfolytani, ha a széles tömegeket eleve elzárják az információktól aminek hiányában nem születhetnek jó döntések, marad a káosz, az anarhia./ Ami a többségnek biztos ,hogy nemjó!/

Természetesen ezt olyanok teszik akiknek nem érdeke a demokrácia kiteljesedése és az igazság nyilvánosságra hozása! Akik szeretnek a zavarosba halászni !!

Ezért lehet ez egy nagyon fontos eszköz azok számára, akiknél az igazság van, tehát élni kellene a lehetőséggel.

Márcsak életfelfogásom miatt is az az álláspontom mindenkinek meg kell kapni azt amiért megdolgozott !! Elég volt a kifizetetlen számlákból!!!

A kérdés tehát az,hogy a mélygarázs valóban a tervek szerint épült fel, vagy a kivitelező hibássan teljesitett?

Mert ha, a város, egy olyan gödröt rendelt ahova időnként akár gépjárművekkel is be lehet állni és amugy, parkolásra  biztonságosan nem használható, időnkén meg elönti az árviz, akkor a kivitelezőnek jár a munka dija! /Csak csendben jegyzem meg egy magára valamit is adó vállalkozó ezt saját jóhire érdekében el se vállalja,/

Bár szerintem ez minden kamarai tagtól alap elvárás, de  büntetőjogilag nem marasztalható el, ha nem ő tervezte, vagy terveztette. Vagy a megrendelő nem kifejezetten igy kérte és a megvalósitás nem ütközik vonatkozó törvényi előirásokba. Ez az amit Ginesi úrnak tiztázni kellene ahhoz,hogy élvezze a lakosság támogatását és bizalmát ! de erről engem nemgyőzött meg !

Minden esetre érdeklődve várjuk a többi érintett megszólalását is már akinek tiszta a lelkiismerete , akár dokumentumokkal alátámasztva az állitásokat.

Aki meg nemhajlandó megszólalni élni a lehetőséggel, az meg önmagát minősiti !

  Azt is értjük! Mert ma Esztergomnak ez a legfajsújosabb kérdése, minden más eltörpül ezmellett!!!