Könyvtár a város szélén?
Kultúra
2014. ápr. 25.

<p style="text-align: justify;">A tegnapi képviselő-testületi ülésen döntés <a href="http://www.szeretgom.hu/content/75507-a-dobozi-utra-koltozhet-a-konyvtar" target="_blank">született arról</a>, hogy megpróbálják a város számára visszaszerezni a Dobozi Mihály úton található, a Vaszary Kolos Kórházzal együtt két évvel ezelőtt állami kézbe került, hosszú időn át Rehabilitációs intézményként működő épületet. Ha pedig újból városi kézbe kerül az ingatlan, ott könyvtárat, vagy egyéb kulturális szolgáltatást kívánnak működtetni. Megkerestük Kovátsné Várady Esztert, a Helischer József Városi Könyvtár vezetőjét, aki elmondta, hogy szakmai szempontból mi is lenne a legideálisabb a könyvtár számára:      </p>

„Az esztergomi városi könyvtár 2007-es kényszerű költözésekor önkormányzati határozat született. Idézem: „Esztergom Város Önkormányzatának Képviselőtestülete úgy dönt, hogy 2009. augusztus 1-től a jelenleg a Bottyán János Műszaki Szakközépiskolának helyt adó 17324 helyrajzi számú ingatlanban kívánja véglegesen elhelyezni a Helischer József Városi Könyvtárat”245/2007.(IV.20) esztergomi öh. Ez az önkormányzati határozat 2009-ben (562/2009.(IX.3.)), 2011-ben (272/2011.(VII.28.)) „csak” a határidővel módosult, tehát a hivatalos koncepció szerint „egy új, európai színvonalú könyvtár kialakítására” még mindig a jelenleg Szent Imre Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola néven működő intézménynek helyt adó ingatlanban kerülne sor. Erre vonatkozóan tervek készültek, azok engedélyeztetése is megtörtént már.

 

Mint tudjuk azonban, az elmúlt években jónéhány változás történt, ami a könyvtár végleges elhelyezésének ügyét (is) hátráltatta.

 

A jelenlegi realitás nem kedvez a Bottyán épületre vonatkozó – különben kiváló – terveknek. Új könyvtárépület építésére nincs pénz. Abban kell gondolkodnunk, amink van, tehát önkormányzati tulajdonú épületekben.

 

Rendkívül fontosnak tartom, hogy Esztergom város könyvtára visszakerüljön a város szívébe, ahogy 2007-ig ott volt. Nevezhetjük ezt szakmai szempontnak, felhasználói igénynek egyaránt, de véleményem szerint ezt az alapvető koncepciót egy új könyvtár kialakításánál megkerülni nem lehet. Ezt szem előtt tartva sem a volt Balassa Iskola, sem a város által újra tulajdonba veendő Dobozi utcai volt szanatóriumi épület nem megfelelő. Az esztergomi városi könyvtárnak a város szívében, központjában van a helye.

 

Jelenlegi állományunk 90.886 dokumentum (jó része máig dobozban), regisztrált használónk 2.016 fő (2013-as statisztika). A Könyvtári Intézet által 2011-ben kiadott szakmai koncepció szerint egy Esztergom nagyságrendű város nyilvános könyvtára 1.500 m² kell legyen.

 

Folyamatosan gondolkodunk a fenntartóval közösen, hol találhatnánk meg az ideális helyet nagymúltú történelmi városunk könyvtárának. Számítok rá, hogy a 2007-ben kilakoltatott intézmény sorsa rendeződik végre, és bízom benne, hogy az elmúlt hét esztendőben méltatlanul hányódó gyűjtemény hamarosan méltó körülmények között talál végleges otthonra mindannyiunk megelégedésére.”

(forrás)