Itt a tavasz, szépül a Parkerdő

Itt a tavasz, szépül a Parkerdő

2014. 04. 14. 9:46

A Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködési megállapodást kötött a Budapest VIII. kerületében lévő ELTE Füvészkerttel. A szakmai együttműködés célja a szervezetek kezelésében lévő gyűjteményes kertek növényállományának gyarapítása mag-, illetve növénycserékkel, részvétel kutatásokban, kísérletekben, együttműködés a kulturális ismeretterjesztés terén (pl. közös programok) és szakmai képzések, programok közös lebonyolítása. Az együttműködésben részt vesz a Pilisi Parkerdő Zrt. gondozásában lévő visegrádi Bertényi Miklós Füvészkert, a Budakeszi Erdészeti Arborétum és a jövőbeni tervek szerint a Gödöllői Erdészeti Arborétum is.

 A Pilisi Parkerdő Zrt. tíz erdészete az enyhe időnek köszönhetően már korábban megkezdte a tavaszi erdősítési munkákat. Gödöllő mellett, a Valkói Erdészet területén az évtizedekkel korábban telepített idegenhonos erdeifenyő és feketefenyő faállományok kitermelése után most lombos fafajokat, zömmel szürkenyár és tölgy facsemetéket ültetnek. Ezekhez az őshonos fafajokhoz, különösen a tölgyhöz több rovar- és madárfaj kötődik, mint a fenyvesekhez. Ami pedig még fontosabb, hogy önmagukat természetes úton megújítani képes erdők jönnek létre az ültetés és a több tíz éven át tartó erdőápolási munkák eredményeként.

 

Az erdősítés hosszú távú és gondos tervezést igénylő feladat. A Gödöllői-dombvidék déli részén található kopár területeket több évtizeddel ezelőtt fenyőfajokkal telepítették be annak érdekében, hogy az akkor még lepusztult területeken meginduljon a humuszképződés, és ezzel együtt a talajfejlődés is. A munka sikerrel járt, így ma már lehetőség van a talaj szempontjából igényesebb, lombos fafajokkal történő erdősítésre is.

 

 

Az erdészet munkatársai a terület-előkészítési munkák, pl. tuskózás és a talaj-előkészítés után, 15 hektáros területen mintegy 130 ezer lombos facsemetét ültetnek el. A természetvédelmi szempontból igen fontos telepítési munka jó ütemben halad, az erdészet naponta ötezer csemetét tud elültetni. A hosszú távú siker azonban jórészt az időjárástól függ: a csapadékszegény tél után a növényzet már nagyon várja a tavaszi esőket.

  

Ha már tavasz, akkor nagytakarítás: a Gödöllői Erdészet kezelésében lévő, Gödöllő, Kerepes és Veresegyház községhatárban elhelyezkedő erdőterületen tavaszi nagytakarítást és szemétszedést tartanak az erdészetnél foglalkoztatott közmunkások és az erdészet munkatársai. Az illegálisan lerakott szemetet összegyűjtik, majd konténerekkel szállíttatják a gödöllői hulladéklerakóba.

 

A Parkerdő a turistaház-felújítási programja mellett fontosnak tartja a kapcsolódó turisztikai fejlesztéseket, ezért volt szükség a zöld+ turistajelzés karbantartására a Pilisszentlélek és a Fekete-hegyi Sasfészek Kulcsosház közötti szakaszon. A jelzéseket a Budapesti Természetbarát Sport Szövetség újította meg, akik még ebben az évben folytatják ezt a munkát a kulcsosház és Kesztölc közötti szakaszon.

 

Az említett szakasz meredek hegyoldalban halad, ahová emiatt korábban lépcsőket építettek be. A lépcsőfokok állapota az évek során az időjárás és az igénybevétel miatt leromlott, ezért a Pilisszentkereszti Erdészet most a teljes szakaszon, 50 méter hosszan kijavította azokat.

  

/ http://www.parkerdo.hu/

Még nincsenek kommentek :(