500 éve hirdetett keresztes hadjáratot Bakócz Tamás
Helytörténet
2014. ápr. 10.

<p style="text-align: justify;">Pontosan fél évezreddel ezelőtt hirdette meg Bakócz Tamás esztergomi érsek a pápa nevében a keresztes hadjáratot a törökök ellen, ami a Dózsa-féle parasztháborúhoz vezetett. A magyar egyházfő, aki talán pápa is lehetett volna, a kudarc után parkolópályára került - olvasható az Index írásában, ami a BBC History Magazin anyaga alapján készült.</p>

Egyáltalán nem biztos, hogy lett volna-e esélye Bakócz Tamásnak a 16. század elején nem olasz érsekként a pápai posztra, de tény, hogy hazánk szülöttei közül kevesen jutottak el addig, hogy egy pápaválasztás esélyesének tarthassák magukat. Amikor II. Gyula pápa 1513 februárjában meghalt, Bakócz a Pápai Állam egyik kormányzójaként Rómában élt, vagyona és befolyása révén számos támogatót tudhatott maga mögött. Végül a zömmel itáliai származású főpapok inkább Giovanni de Medici mellett döntöttek. Az új pápát X. Leó néven, 1513 márciusában iktatták be.

 

Bakócz azonban nem akart lemondani fő céljának megvalósításáról, és az új Medici-pápa betegeskedéseiről szóló hírek miatt úgy gondolta, nem sokáig kell várnia, míg új esélyt kaphat. Leó szerette volna eltávolítani Rómából befolyásos ellenfelét, és erre tökéletes alkalmat kínált Bakócznak a pápaválasztás előtt tett ígérete, hogy az egyház fejeként keresztes hadjáratot szervez a törökök ellen.

 

Hogyan lett végül a keresztes hadjáratból parasztlázadás, az elolvasható az Index cikkében.

(forrás)