Online böngészhető a Duna Múzeum gyűjteménye
Kultúra
2014. ápr. 8.

<p style="text-align: justify;">A Magyar Környezetvédelmi és Vízügyi Múzeum – ismertebb nevén az esztergomi Duna Múzeum – a kilencvenes évek végétől használja saját fejlesztésű, 2008-ban auditált számítógépes nyilvántartó rendszerét, mely lehetővé teszi a teljes egészében digitális alapú nyilvántartást, és ami mostantól elérhető a nagyközönség számára is.</p>

A KataLIN programot számos kutató, érdeklődő használta az elmúlt években és használja napjainkban is. A múzeum szakemberei mellett elsősorban részükről mutatkozott igény arra, hogy a múzeumi adatbázisokat elérhetővé tegyük az interneten is. Az alapvetően muzeológiai feldolgozómunkára készült rendszer azonban a szoftver kellő ismerete nélkül nehézkesen használható, emellett biztonsági és adatvédelmi okokból csak a múzeum épületében érhető el.

 

2012 nyarán – a Nemzeti Kulturális Alap Múzeumi Kollégiumának közel 1 millió forintos támogatásával – a múzeum honlapján a meglévő adatbázisra alapozva egy felhasználóbarát, akár alapszintű internetes tapasztalatok birtokában is egyszerűen használható gyűjteményi keresőt indítottunk el. Ennek tervezése és megvalósítása során már nemcsak egy szűk szakmai kör, hanem a nagyközönség, az érdeklődő látogatók igényeit is igyekezett a múzeum szem előtt tartani.

 

A keresőben jelenleg 7 gyűjtemény mintegy 3000 műtárgya között lehet böngészni. A Széchenyi-gyűjteményből (Széchenyi István irat- és levélhagyatéka) 930 tétel, a Műszaki, valamint az Érem- és kisplasztika-gyűjteményből 500-500 tétel, a Történeti Képgyűjtemény 19. századi fényképei közül 400 tétel áll a nagyközönség rendelkezésére. Emellett 80 db 17-19. századi folyamszabályozási és egyéb térkép, 200 darab a Tárgyi gyűjteményben található mérnöki eszköz, modell, makett között is böngészhetnek az érdeklődők. A Tematikus gyűjteményből a legnépszerűbb témákhoz – halászat, malmok – kapcsolódó tételek adatai váltak hozzáférhetővé.

 

A keresőben a szabad szavas keresés mellett szófelhő és hasonló találatok kiadása is segíti a felhasználót, a teljes adatbázisban való keresés mellett pedig gyűjteményenkénti böngészésre is lehetőség van. A honlapon megjelenő minden egyes műtárgy leírásához, adataihoz nézőkép is tartozik. A könnyebb hozzáférés és a praktikum jegyében lehetőséget biztosítottak arra, hogy az érdeklődők, kutatók egy-egy műtárgy kartonjáról közvetlenül felvehessék a kapcsolatot az illetékes muzeológussal, sőt a kutatási engedély kérelmezése is elindítható közvetlenül keresőfelületről.

 

A muzeológusok feldolgozó és kutató munkájának eredményeként a keresőn keresztül elérhető adatbázis folyamatosan bővül, a múzeum gyűjteményének egyre több darabját ismerheti meg közelebbről, részletesen a szakma és a közönség.

 

/Esztergom.hu/

 

(forrás)