A lány, aki nem csak megjárta El Camino-t, hanem szívébe is zárta azt
Kultúra
2014. ápr. 3.

<p style="text-align: justify;">Gerstmayer Dóra először 8 évvel ezelőtt került kapcsolatba az El Camino zarándokúttal, amikor az annak nevét magán viselő párkányi étteremben kezébe akadt az út térképe és egy arról szóló leírás. Akkor még teljesen hihetetlennek tűnt számára, hogy mindennapi átlagemberek egy szál hátizsákkal legyalogoljanak 800 kilométert. Öt évvel később pedig nem csak, hogy megtette ezt a távot alig 30 nap alatt a Francia úton, hanem olyannyira megszerette a tájat, annak hangulatát, hogy két éven át ott is maradt önkéntesnek.</p>

Az út mentén 10-15-20 kilométerenként szállások, albergue-k találhatóak, ahol a világ minden pontjáról érkezett hospitalero-k/hospitalera-k segítik önkéntes alapon a napi táv legyaloglása után megpihenni vágyókat. Az El Camino-t sokan vallási okokból, sokan a spirituális kiteljesedést keresve, sokan a táj szépsége miatt, sokan pedig sportolási kihívásként keresik fel. Az út hatására az esztergomi lány teljesen átértékelte az életét. Hogy hogyan is? Megtudható az előadásából:

 

Ez után Dóra figyelme az eddigieknél egészségesebb életmód, a bio-gyümölcsök/zöldségek, biogazdálkodás után fordult, melyhez szintén kalandokban, érdekességekben keresztül és sok országon át vezetett az útja:

(forrás)