Víz világnapi rendezvények
Környezetünk
2014. márc. 23.

<p style="text-align: justify;">Ma van a víz világnapja: az ENSZ 47. közgyűlése 1992-ben döntött Dublinban arról, hogy minden évben március 22-én ünnepeljék világszerte a víz világnapját, amelyen a döntéshozók és az átlagemberek figyelmét a tiszta víz fontosságára, a fenntartható vízgazdálkodásra és a tudatos vízhasználatra hívják fel. A világnap alkalmából szombaton az iskolásokat, hétfőn az óvodásokat várják a Duna Múzeumban előadásokra, játékos foglalkozásokra.</p>

A világnap alkalmából közzétett jelentésében az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) felhívta a figyelmet arra: minden nap mintegy 1400 öt év alatti gyermek hal meg a világon a tiszta víz, az illemhelyek és a higiénia hiánya miatt kialakuló hasmenéses megbetegedésekben. Elsősorban a csecsemők és a kisgyermekek betegszenek meg ezen problémák miatt, az ő immunrendszerük ugyanis még túl gyenge.

 

A világ vízfogyasztásának mértéke 2030-ig negyven százalékkal növekedhet az ENSZ becslése szerint. Ezzel egy időben a világ energiaigénye a jelenlegi 50 százalékával, táplálékszükséglete pedig egyharmadával növekszik majd az előrejelzések szerint.

 

Magyarországon a világnap alkalmából a Szegedi Vadasparkban vízismereti játékokat és előadásokat, a gyógyfürdőkben komoly és könnyűzenei koncerteket rendeznek, a Duna fővárosi szakaszán pedig nyomozós közösségi játékkal várják a közönséget.   

 

A www.vizvilagnap.hu oldalon számos program közül válogathatnak az érdeklődők. Budapesten a Rex Kutyaotthon Alapítvány családi napot rendez a Rex Állatszigeten, amelyen egyebek mellett szó lesz a földalatti tengerekről, a víz és a természet megóvásának fontosságáról.

 

Programokkal várják emellett az érdeklődőket az esztergomi Duna Múzeumban, a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a Soproni Vízmű Zrt. épületében, a gyöngyösi Mátra Múzeumban, 25 balatoni strandon, valamint Vásárosnaményban, Csongrádon, Mosonmagyaróváron, Jósvafőn, Szegeden, Szombathelyen, Miskolcon, a Fertő-Hansági Nemzeti Parkban, Keszthelyen, Zalabéren, Iklódbördöcén, Zalaszántón és Székesfehérváron is.

 

/MTI/

/Fotó:http://www.vizvilagnap.hu//

(forrás)