Több mint 11 milliárdos adóhiány a megyében
Gazdaság
2014. márc. 6.

<p>Komárom-Esztergom megyében a NAV megyei adóigazgatóságának 2013-as ellenőrzései nettó 11,2 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel, azaz az adózók ennyi pénzt nem fizettek meg az államnak - mondta el a szervezet igazgatója csütörtökön Tatabányán, az elmúlt évet értékelő sajtótájékoztatón.</p>

Karácsonyi Norbert tájékoztatása szerint az adóhiánnyal összefüggésben 7,4 milliárd forint adóbírságot szabtak ki, a késedelmi pótlék összege meghaladta a kétmilliárd forintot.

A NAV megyei igazgatósága 2013-ban közel kilencezer adózót ellenőrzött a megye negyvenezer adófizetőjéből, az eljárások között szerepelt adatgyűjtés, bevallások utólagos ellenőrzése és adókötelezettség megállapítására irányuló vizsgálat.

Az idén kiemelt figyelmet fordítanak a cégtemetőkre, az áfa-visszaélésekre, és utóellenőrzésre kerül sor azoknál, akik korábban úgy nyilatkoztak, hogy nincs szükségük online pénztárgépre - jelezte az igazgató.

Altmann András, a NAV megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóságának vezetője elmondta: közúton közel hatezer ellenőrzést végeztek, az esetek hat százalékában tártak fel jogsértést. A kiskereskedelemben szinte minden második esetben találtak szabálytalanságot, a fémkereskedőknél minden harmadik ellenőrzés fedett fel hiányosságokat.

A megyei szervezet 2013-ban 742 ezer szál cigarettát foglalt le, a mennyiség 37 ezer doboz cigarettát jelent, a lefoglalások főként külföldieket érintettek, akiktől a gépjármű visszatartásán túl a bírságot körülményes behajtani.

A megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság 2014-ben a kiemelt figyelmet fordít a magyar zárjegy nélküli dohányáru felderítésére, a magánfőzésű pálinkák kereskedelembe kerülésének megakadályozására, a legális foglalkoztatás ellenőrzésére - mondta el Altmann András.

(forrás)