Kiemelt járműipari központtá nyilváníthatják a megyét
Gazdaság
2014. márc. 5.

<p style="text-align: justify;">Komárom-Esztergom megye kiemelt járműipari központtá nyilvánítását kéri a kormánytól, erről szándéknyilatkozatot írt alá szerdán a kormánymegbízott, Tatabánya országgyűlési képviselője, a város polgármestere, a megyei közgyűlés elnöke és a tatabányai főiskola megbízott rektora.</p>

A felek egy olyan kormányhatározat elfogadását kezdeményezik, amelyben a kormány a megyét kiemelt járműipari központtá nyilvánítja.

 

Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott elmondta, a megye gazdasági ereje, a gépjárműiparban tevékenykedők száma indokolttá teszi a kérést, hiszen az Esztergomban működő Suzuki mellett Tata, Tatabánya és Oroszlány ipari parkjaiban is jelentős beszállítói tevékenység folyik.

 

A kormánymegbízott a Bridgestone gumigyárra utalva hozzátette, hogy a megyei munkaügyi központ közreműködésével jelenleg is zajlik a gumigyár következő ötszáz munkatársának kiválasztása.

 

"Komárom-Esztergom megye sikeresen hajtotta végre a gazdasági szerkezetváltással kapcsolatos feladatait. Foglalkoztatási mutatói az országos átlagnál kedvezőbbek, az egy főre jutó termelékenységi mutatója majd másfélszerese az országos átlagnak" - mondta el Bencsik János. Az országgyűlési képviselő hozzátette, a kiemelt járműipari központtá nyilvánítással a hosszú távú stratégiai tervezésnél biztosítható a térség fejlődésének elősegítése, valamint a felsőoktatás, a járműiparhoz és a mechatronikához kapcsolódó tudás fejlesztése.

 

Jandala Csilla, az Edutus Főiskola megbízott rektora ismertette, a főiskolán vannak tapasztalatok mechatronikai mérnök-képzésről és két héttel ezelőtt adtak át egy ipari lézerlaboratóriumot, amely országosan egyedülálló módon oktatásra, kutatás-fejlesztésre és kisszériás gyártásra is alkalmas.

 

A 950 millió forintos beruházás során a Térségi Integrált Szakképző Központban (TISZK) két lézerberendezést és megmunkálócellát telepítettek, majd a főiskolán négy oktató- és mérőszobát alakítanak ki. A fejlesztés oktatási jelentőségét mutatja, hogy Magyarországon 500 ipari lézer működik, lézertechnológiai képzés viszont eddig sehol nem volt. Az Edutus Főiskolán 2012-ben indult el mechatronikai mérnök alapszak lézertechnikai szakiránnyal.

 

A lézer kutatási feladatokra is alkalmas, egy induló, sokmilliós kutatási projektet is kiszolgál, amely az Edutus Főiskola, a győri Széchenyi István Egyetem és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. együttműködésével zajlik.

 

A szándéknyilatkozatot a kormánymegbízott, az országgyűlés képviselő és a megbízott rektor mellett aláírta Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke, és Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere. A szándéknyilatkozat aláírásán részt vett Urbán László, a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgató-helyettese.

/MTI/

 

(forrás)