Ahogy nálunk a közvilágításért, úgy Visegrádon a termálkútért harcolnak
Közélet
2014. márc. 5.

<p style="text-align: justify;">Közel másfél évtizede zajló vita végére tett pontot Visegrád önkormányzata a lepencei K7-es termálkút tulajdonjogával kapcsolatban. 2000-ben, majd ezt módosítva 2002-ben az akkori városvezetés egy 99 évre szóló, koncessziós szerződést kötött a Castrum Visegrád Kft.-vel a termálkút hasznosítására. A megállapodást követő években számos jogvita keletkezett a felek között. A Castrum Visegrád Kft. egyebek mellett nem tett eleget vízdíjfizetési kötelezettségének – <a href="http://danubia-televizio.hu/index.php?page=hirek&amp;mod=olvas&amp;id=2733" target="_blank">olvasható</a> a Dunakanyar térségében fogható Danubia Televízió honlapján.</p>

Az önkormányzat több alkalommal is bírósághoz fordult a jogvita lezárása – majd később a súlyos szerződésszegés miatt – a megállapodás felmondása érdekében, de a cég továbbra sem rendezte tartozását a város felé. A 2012-ben megválasztott új városvezetés egyetértve elődje döntésével bírósági úton kívánta rendezni az ügyet az addigra felszámolás alá került céggel. 2014 januárjában a Castrum Visegrád Kft. felszámolója peren kívüli megegyezést ajánlott fel. Ennek értelmében a lepencei K7-es termálkút minden joga visszaszállt a városra, továbbá a felszámoló vállalta, hogy három napon belül 6,5 millió forintot átutal az önkormányzat számára, amely az ezen felül megmaradó 7,9 millió forintos követelését továbbra is fenntartja.

 

Félegyházi András polgármester a televíziónak elmondta, hogy a vízhozam feletti korlátlan rendelkezés óriási érték Visegrád számára, mert ennek köszönhetően a város önkormányzatától vásárolja a vizet 2013 őszétől a Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház, és 2014. január elsejétől a Lepence-völgyben található hotel is.

 

Forrás: Danubia Televízió

 

Frissítés:

Ma délután Visegrád város vezetése közleményt adott ki az üggyel kapcsolatban, melynek egyes részeit itt közöljük:

A 2012-ben megválasztott új városvezetés – egyetértve elődje azon döntésével, mely szerint bírósági úton kívánja kimondatni a szerződés felmondásának érvényességét, azaz a szerződés megszűnését – további lépésekre szánta el magát annak érdekében, hogy a K7-es termálkút hasznosítási jogát visszaszerezze a Castrum-Visegrád Kft.-től. Először is egyetértés született arról, hogy a bírósági eljárást mindaddig folytatjuk, míg a kút sorsa számunkra kedvezően nem rendeződik, hiszen a felszámolás során a kút hasznosítási joga mint vagyonértékű jog, adásvétel tárgyát képezhette volna, és így a felszámolónak érdeke lehetett volna, hogy egy harmadik fél számára azt értékesítse. Ez számunkra óriási hátrány lett volna, így ezt meg kellett akadályoznunk. Második lépésként megkerestük a Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórházat és a Thermál Hotel Visegrádot a számunkra rendelkezésre álló 50.000 m3/éves kontingens terhére tett kedvez[1] ajánlattal, mely ajánlatunkat elfogadva a kórháznak 2013. szeptember 1-jétől, a hotelnek pedig 2014. január 1-jétől az önkormányzat szállítja a vizet. Harmadik lépésként – miután 2013. január 1. után a törvény lehetővé tette, hogy a kiszámlázott tételek után csak akkor kell befizetni az áfát, amikor a számla teljesítésre került – kiszámláztuk a Castrum-Visegrád Kft.-nek az összes elmaradt vízdíjat. Negyedik lépésként – dr. Kiss György ügyvéd úr tanácsára – a bíróságon bepanaszoltuk a Castrum-Visegrád Kft. felszámolóját, hogy nem a törvényi előírásoknak megfelelően látja el feladatát. Mindeközben – többszöri halasztás után – a 2011-ben megkezdett perben a bíróság első fokon olyan ítéletet hozott, mely az önkormányzatnak volt kedvezőbb; ezt mi sem támasztja alá jobban, minthogy a Castrum-Visegrád Kft. még az ítélet kézhezvétele előtt beadta a fel- lebbezést. Ezt követően a felszámolót is elmarasztalta a bíróság. Vélhetően a bírósági döntések és az önkormányzat által megtett lépések összessége ve- zethetett oda, hogy a Castrum-Visegrád Kft. felszámolója 2014 januárjában megkereste az önkormányzatot, és peren kívüli megegyezést ajánlott fel. Ajánlata a következő volt: a felek közös megegyezéssel mondják fel a szerz[1]dést, és számoljanak el egymás felé fennálló követeléseikkel. 

 

Mit is kellett mérlegelnie az önkormányzatnak az ajánlat tekintetében? 

 

Egyfelől, ha lemond a bírósági útról, akkor lemond arról is, hogy – amennyiben megnyeri a pert – megilleti a Castrum-Visegrád Kft. részéről harmincmillió forint kártérítés, melyről a szerződés rendelkezik. Ugyanakkor – amennyiben a Castrum-Visegrád Kft. önkormányzat felé fennálló, részben perben megállapított, részben a felszámoló által elismert számlatarto- zását szembeállítjuk a K7-es kút könyv szerinti értékével – gyakorlatilag Visegrád a hasznosítás jogát vissza tudja vásárolni a kft.-től oly módon, hogy az elszámolás után is fennmarad mintegy 14,4 millió forint követelése.  Másfelől a felszámoló világossá tette, hogy a Castrum-Visegrád Kft. számláján mintegy 6,7 millió forint van, melynek kifizetéséről rendelkezni tud; ez az összeg azonban – miután a kft.-nek további bevételei már nem keletkeznek, hiszen a kórház és a szálloda már az ön- kormányzattól vásárolja a vizet – a felszámolási eljárás további húzódásával a továbbiakban már csak csökkenni tud, tehát annak valószínűsége, hogy a Castrum-Visegrád Kft. ennél az összegnél nagyobb összeget bármikor is fizetni képes, elhanyagolható. Az is biztosnak lát- szik, hogy – miután az önkormányzat a sokadik helyet foglalja el a hitelezők listáján – a felszámolás során sem jutunk további pénzhez.

Mindezek figyelembe vételével, annak is tudatában, hogy a Castrum-Visegrád Kft. 2002. december 20-a és 2013. december 31-e között az önkormányzatnak egyetlen forintot sem fizetett, továbbá, hogy most sincs a cég bankszámláján csak a követelések töredékének meg- felelő fedezet, az önkormányzat úgy döntött, hogy megegyezik a felszámolóval. Lemond a peres útról abban az esetben, ha a K7-es kút minden joga azonnal visszaszáll az önkormányzatra, továbbá a felszámoló három napon belül átutal az önkormányzat számlájára 6,5 millió forintot, valamint az önkormányzat továbbra is fenntartja az elszámolás után fennmaradt, mintegy 7,9 millió forintos követelését. Ezzel egyúttal a Visegrád Város Önkormányzata és a Castrum-Visegrád Kft. között minden szerződéses viszony megszőnik. A Castrum-Visegrád Kft. felszámolója a szerződésben foglaltakat minden tekintetben tel- jesítette, így életbe lépett a vele kötött megállapodás, ezáltal örömmel jelenthetjük Vise- grád város lakosságának, hogy a város és a Castrum-Visegrád Kft. között több mint tíz éve zajló vita lezárult. A Castrum-Visegrád Kft.-vel a városnak a továbbiakban semmiféle kapcsolata nincs, és a K7-es termálkút minden tekintetben – természetesen az Ás- ványvíz Kft.-vel meglévő szerződést figyelembe véve – újra Visegrád Város Önkormányzatának tulajdonában van.

(forrás)